Hoppa till huvudinnehållet

Rivning av asbest

Utöver de generella krav som gäller allt arbete med asbest finns det särskilda krav vid rivning om materialet som rivs innehåller mer än 1 % asbest.

Organisation och förberedelser

  • Eftersom rivning av asbest innebär särskilda risker och ställer krav på att arbets- och skyddsinstruktioner följs noga, är det olämpligt med löneformer som ackordslön, som kan innebära att personalen arbetar under pressade förhållanden.
  • Om någon arbetar ensam med rivning inuti en inneslutning, se till att det finns beredskap för särskilda åtgärder som kan behövas vid ett eventuellt olycksfall.
  • Vid rivning, se till att det finns toalett samt dusch med varmt och kallt vatten lättillgängligt vid arbetsplatsen, så att det går att tvätta sig före måltid och att duscha efter arbetet.
  • Se till att den som leder och utför arbetet har gått särskild utbildning om asbest

Skyddsåtgärder

  • Det är en fördel om rivning av löst sammanhållen asbest, till exempel sprutisolering och rörböjar, kan göras med våt saneringsmetod. Den våta metoden ger avsevärt lägre exponering än torrsanering som hittills varit den dominerande saneringsmetoden i Sverige. Torrsanering av mindre rörböjar med så kallad glove box (handsk-box) ger en exponering i samma nivå som våtsanering. 

  • Maskiner som används vid rivning ska antingen vara försedda med utsug som är integrerade i maskinen eller användas tillsammans med punktutsug som placeras så nära bearbetningsstället att de effektivt fångar in det damm som sprids.

  • Vid rivning inomhus, ska rivningen vara innesluten. För omfattande rivningsarbeten, kan rivningen byggas in i ett separat rum till exempel med väggar av täckplast. Rummet ska ventileras och ha undertryck i förhållande till omgivningen (blir det ett läckage, kommer luft att läcka in i utrymmet från omgivningen). Tryckdifferensmätare ska finnas, så att man kan kontrollera undertrycket. En luftsluss ska finnas för tillträde till och utträde ur inneslutningen. I luftslussen ska det vara förberett så att man kan tvätta händerna när man avslutar saneringsarbetet och tar av sig skyddskläderna.

OBSERVERA! Vid rivning är det många detaljer att tänka på för att man inte ska riskera att andas in asbest.

  • Ombyte av kläder ska ske i luftslussen, inte utanför. Om man byter om utanför luftslussen, blir det rum man byter om i förorenat med asbest. Dessutom andas man själv in asbest, när man tar hand om de kläder som använts vid asbestarbetet.
  • Allt material till inneslutningen som utsatts för asbest, måste kasseras efter avslutat arbete (asbesthaltigt avfall). Därför är det smart att placera reglar på utsidan av plasten – inte på insidan. 
  • Luftslussen måste vara en riktig sluss. Slussen där man byter man kläder måste vara utformad och används på ett sådant sätt att den inte är öppen i båda ändar samtidigt. Material som är förorenat med asbest ska förpackas innan det transporteras ut ur slussen.

Om dammsugare eller punktutsug används för att fånga in och transportera bort asbest eller asbesthaltig luft, ska luften i första hand ventileras ut från arbetsplatsen. Om det av något skäl inte går att föra bort luften, får den endast föras tillbaka till arbetsplatsen om minst 99,95 % av det finaste asbestdammet, det som är respirabelt (som kan nå ner i lungorna), skiljs av innan luften återförs till arbetsplatsen.

Efter avslutat arbete

  • Efter rivning, ventilera minst 4 - 12 timmar efter avslutat arbete, innan väggar och luftsluss rivs.
  • Vid hantering och transport av fläkten ska luftintaget täckas med plast, för att förhindra att asbest sprids när fläkten hanteras och transporteras.
  • Asbesthaltigt damm kan ofta sitta kvar på täckplasten. Dammsug och/eller fukta ytorna för att minska spridningen av asbest när inkapslingen rivs.
  • Verktyg rengörs eller läggs i plastpåse som försluts före transport från saneringsplatsen.
  • Kontrollera att rengöringen är tillräcklig för att inte exponeras för asbest innan annat arbete påbörjas.
Hitta på sidan