Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen till podden Jobbfika!

Kollar du mejl på kvällen? Händer det att ni bråkar om saker på ditt jobb? Hur gör ni för att få nyanställda att trivas? Ska företaget servera alkohol på julfesten? Sådana frågor tar vi upp över en kopp kaffe i Prevents podd Jobbfika.

Psykologens bästa tips om återhämtning

Avsnitt 46. Återhämtning behövs varje dag, året om. Hur kan arbetsplatsen stötta återhämtning och vad kan du själv göra i vardagen? Niclas Almén, psykolog och stressforskare, tipsar.

Från vd till undersköterska – efter 60

Avsnitt 45. Efter femton år som vd på Prevent bestämde sig Maria Schönefeld sig för att sluta – men inte för att gå i pension, utan för att sadla om till undersköterska.

Robotforskaren om varför vi föredrar gulliga robotar

Avsnitt 44. Hör robotforskaren Sofia Thunberg om varför robotar utsätts för mobbning, att vi föredrar robotar som är gulliga och vad som händer om robotarna på jobbet blir för lika oss själva.

Så genomskådar du härskarteknikerna

Avsnitt 43. De flesta av oss har någon gång utsatts för en härskarteknik på jobbet. Hör Annakarin Nyberg, forskare och författare, berätta hur du kan genomskåda de olika härskarteknikerna och ge svar på tal.

Stenåldershjärnan på jobbet

Avsnitt 42. Hur kan vi hjälpa vår stenåldershjärna att fungera så bra som möjligt på en modern arbetsplats? Hör Peter Robertsson, förändringsledare på Gotowork.

Introverta chefer

Avsnitt 41. Företagen borde satsa på fler introverta chefer, anser Anki Udd på Ledarna och Tuija Kivistö Ivarsson på Almega. Hör varför de anser introverta chefer vara en outnyttjad resurs.

Småprat på jobbet viktigare än du tror

Avsnitt 40. Ett gott medarbetarskap handlar inte bara om att utföra sina arbetsuppgifter, utan också om att skapa bra relationer till kollegorna. Hör organisationspsykolog Frida Skog.

Vett och etikett på jobbet

Avsnitt 39. Är det ok att kolla mobilen på mötet? Möt Annmarie Palm i ett samtal om vett och etikett och varför det faktiskt spelar roll hur vi är mot varandra på jobbet.

Chefen, jag är gravid!

Avsnitt 38. Hur tidigt ska man berätta för chefen att man är gravid och hur gör man en riskbedömning? Om det pratar Åsa Dahlfors, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna och Johnny Rindebrant, arbetsmiljösamordnare på Byggnads.

Sluta gissa vad medarbetarna vill

Avsnitt 37. Hör Dan Hasson i ett samtal om att utgå från fakta istället för att gissa vad medarbetarna behöver. Fakta slår gissningar!

Så tar ni hand om krisen på jobbet

Avsnitt 36. Hör krispsykologen Ellinor Eriksson om hur man förbereder sig inför och hanterar en kris på jobbet.

Så klarade skolan pandemin

Hur påverkades skolans arbetsmiljö av pandemin? Hör Anders Fredriksson, som skrivit en rapport åt Myndigheten för arbetsmiljökunskap, i ett samtal med läraren Helena Ljunglöf.

Vi pratar mens på jobbet

Avsnitt 34. Att skapa en mensvänlig arbetsplats ökar trivseln – inte bara för kvinnor. Hör elektrikerna Elin Fagerlind och Ninni Blom om varför vi borde prata mer mens på jobbet.

Så fick vi arbetsglädjen att blomstra

Avsnitt 33. Hör stipendiaten och skyddsombudet Klara Himmelmark och hennes chef Maria Hovberg på Främja om hur de fick arbetsglädjen att ta ett skutt.

Trivsel toppar lönen för unga

Avsnitt 32. Hör Ronja Jakobsson på TUI och Peter Knutsson på Academic Work i ett samtal om vad unga värdesätter mest på jobbet.

Rak i ryggen – och andra myter om ergonomi

Avsnitt 31. Möt ergonomen Tommy Wilén som menar att även om man sitter rak i ryggen kommer man att få problem – om man inte rör på sig och varierar sin arbetsställning.

Våga fråga! Så får du koll på hur medarbetarna mår.

Avsnitt 30. Hör forskaren Therese Eskilsson samtala med chefen Anna Sundström om att använda samtalsstöd och våga fråga medarbetarna hur de mår.

Delat ledarskap sparar tid

Avsnitt 29. Att vara två på vd-posten har bara fördelar tycker Venke Osnes och Niklas Larsén. Det är både både roligare och mer effektivt.

Dina IT-system – hjälp eller stjälp?

Avsnitt 28. Hör forskaren Åsa Cajander förklara hur man kan skapa tekniska system som funkar ihop med oss människor och med våra arbetsuppgifter.

Det gränslösa arbetslivets himmel och helvete

Avsnitt 27. Att ta på jobbskjortan när man jobbar hemma kan vara ett sätt att markera jobb. Hör forskaren Calle Rosengren om strategier för att dra gränsen mellan jobb och fritid.

Vad blir det nya normala?

Avsnitt 26. Hur stort avtryck har pandemin egentligen gjort på vårt sätt att arbeta? Möt Maral Babapour och Jonas Söderström i ett samtal om framtidens kontor.

Mentorskap – att växa i jobbet

Avsnitt 25. Att ha en mentor att bolla frågor och utmaningar med kan vara en stor hjälp. Möt Johanna Lindell och Göran Widolf som deltar i ett mentorskapsprogram för chefer.

Kom i gång med arbetsmiljöarbetet

Avsnitt 24. Att komma i gång med arbetsmiljöarbetet är enklare än du tror. Hör Malin Strömberg, projektledare på Prevent, berätta i vilken ände du ska börja.

Hybridledarskap – en utmaning

Avsnitt 23. Hör Anki Udd på fackförbundet Ledarna om chefens utmaningar i det nya normala, men också om hur hybridledarskapet kan vändas till en fördel.

Få kroppen att må bra på jobbet

Avsnitt 22. Kroppen mår bäst av rörelse och variation. I det här avsnittet hör vi fysioterapeuten Ann Appelberg ge sina bästa tips för hur vi kan hjälpa kroppen att må bra på jobbet, oavsett om vi sitter eller rör oss mycket i vårt arbete.

Mötesrummet där idéer föds

Avsnitt 21. Hur ska ett mötesrum se ut för att deltagarna ska bli kreativa och få nya idéer? Hör Linnéa Stark och Per Frankelius om färger, ljus och kreativt material men också om ett mötesklimat som skapar trygghet.

Hjärnans ergonomi

Avsnitt 20. Ordet ergonomi för tankarna till kontorsstolens inställningar eller bildskärmens placering. Men egentligen är begreppet betydligt vidare än så. Hör forskaren Cecilia Berlin om hur man kan skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och som hjälper oss att prestera bättre.

Våga bli skyddsombud

Avsnitt 19. Det var när det stod klart att de kunde dela på uppdraget som Inger Eliasson och Per Fahlén axlade rollen som skyddsombud. Som skyddsombud har man en fantastisk möjlighet att vara med och påverka hur man har det på jobbet, säger Prevents tidigare skyddsombud Amanda Wolgast. Hon säger också man behöver inte kunna så mycket om arbetsmiljö till att börja med, utan det lär man sig efter hand.

Bättre jobb med prat och skratt

Avsnitt 18. Hur ska vi prata, mejla, mötas, fika och skämta för att bli framgångsrika i vårt yrkesliv? Ami Hemviken, som skrivit en bok om kommunikation på jobbet, ger sina bästa tips på hur sättet du kommunicerar kan göra din arbetsdag roligare, snällare och mer produktiv.

Att bygga på det som redan funkar

Avsnitt 17. Hur får man personalen att trivas och må bra på jobbet? Viktoria Lundqvist på Industriarbetsgivarna och Lisa Markström på Prevent, ger praktiska tips på hur man kan arbeta med hälsofrämjande ledarskap i vardagen. De berättar också om webbverktyget Hälsofrämjande ledarskap där ansatsen är hämtad ur ett material av forskarna Lotta Dellve och Andrea Eriksson på KTH och Göteborgs universitet.

Corona – så gör vi på jobbet

Avsnitt 16. Hur skapar man trygghet i coronatider hos de som jobbar i butik? Hur underlättar tillvaron för dem som jobbar på distans? Och vad är viktigt att tänka på inför en återgång till arbetsplatsen? Hör Systembolagets HR-utvecklare Samuel Hugosson om hur de har gjort och vilka tips han har till andra organisationer.

Vad händer med arbetsmiljön i coronatider?

Avsnitt 15. Hur skapar man en säker och trivsam arbetsplats i coronatider? Hur ska man tänka kring risken för smitta, arbetstagare som tillhör en riskgrupp, distansarbete, vad krävs av chefen i kristider och hur kan man ta hjälp av skyddsombudet? Prevents Amanda Wolgast och Johan Mellnäs ger sina bästa råd. Intervjuas gör också Jenny Persson Blom på Arbetsmiljöverket och Kenneth Jacobsson som är chefsläkare på Praktikertjänst.

Hjälp, det är jag som är chefen!

Avsnitt 14. Du har blivit chef och plötsligt vänder sig alla till dig med sina frågor. Vad är roligast med att ha blivit chef och vilka fallgropar finns det? Lyssna på nyblivna chefen Frida Fossland och ledarskapsexperten Helene Öhman som är programansvarig på Mgruppen.

Det är samarbetet som är hemligheten

Avsnitt 13. Två skyddsombud på 18 anställda visade sig vara modellen för att skapa en riktigt trivsam och säker arbetsplats. Hör vd Åsa Bergström och skyddsombudet Jimmy Franzén på företaget Sikama om sitt samarbete för att skapa en riktig drömarbetsplats. Att vara skyddsombud är något som Jimmy rekommenderar alla som vill påverka sin egen och sina kollegors arbetsmiljö.

Jag har börjat jobba

Avsnitt 12. Vad har varit roligast med att börja jobba och vilka är utmaningarna? Och hur är det att ha kollegor som är äldre än mamma? När 21-åringarna pratar om första jobbet är det inte många fördomar om 90-talister i arbetslivet som verkar stämma.

Alkohol på jobbfesten eller inte?

Avsnitt 11. Ska företaget bjuda på alkohol eller inte? Hur mycket är lagom? Vad gör man om festen spårar ur? Och hur kan man hjälpa om man misstänker att någon har problem? Robin Öberg och David Lindström från organisationen Alna delar med sig av sina erfarenheter och ger goda råd.

Lite får man väl tåla

Avsnitt 10. Mobbning av chefer är vanligare än man kanske tror. En vanlig uppfattning är att chefen ska tåla tuffa tag och att det ingår i rollen. Men är det verkligen så och vilket stöd behöver chefen för att orka? Möt Christina Björklund vid Karolinska Institutet som forskat om mobbning av chefer och Lotta Almgren chefsrådgivare på Ledarna som tar emot många samtal från mobbade chefer.

Tack för ett bra möte

Avsnitt 9. Ett möte med god stämning där alla kommer till tals är oftast ett bra möte. Men hur når man dit? En tonartshöjning är ett av tipsen från Maija Oxelhag på Suntarbetsliv och Per Lundvik som är projektledare för byggprojekt på Hifab. Ett apropå-möte är en annan idé.

Varva ner inför semestern

Avsnitt 8. Börja och sluta semestern en onsdag så får du två kortveckor på köpet! Ta en promenad varje kväll för att varva ner och maxa sommaren! Skriv en lista över dina måsten och prioritera sedan tillsammans med din chef! Arbetsmiljöexperterna Ann Appelberg och Johan Mellnäs ger sina bästa tips för att varva ner inför semestern och få en skön ledighet.

Var ska jag sitta idag?

Avsnitt 7.Det moderna kontoret har olika zoner anpassade för olika slags arbetsuppgifter. I bland vill man jobba koncentrerat och i bland vill man ha ett livligt möte i kreativ miljö. Möt Linda Rolfö som forskat om aktivitetsbaserat kontor och Margareta Myleus som trivs utan egen plats på sitt jobb.

Det som skaver

Avsnitt 6. Kan tjafset om odiskade matlådor i fikarummet dölja något djupare och är alla konflikter på jobbet verkligen av ondo? I det här avsnittet handlar det om konflikter på jobbet. Möt Helén Carlsson, socionom och organisationskonsult och Layla Araya, socionom och grundare av Medlingscentrum i ett samtal om hur jobbkonflikter kan förebyggas och om vikten av att ta tag i dem i tid.

Hjälp de anställda framåt

Avsnitt 5. Hur hjälper man de anställda att utvecklas? Och hur bygger man ett team som jobbar riktigt bra ihop? "Stäng in dem i ett rum och släng bort nyckeln!", tipsar Kajsa Hessel som är chef inom samhällsbyggnad. "Det är viktigt att skapa en kultur där man lägger egot och prestigen åt sidan", säger Philip Otter, försäljningschef på JobAssigner.

In i väggen och tillbaka

Avsnitt 4. Vad ska man tänka på när man ska börja jobba igen efter utmattningssyndrom? Och vad kan chefen göra för att underlätta? Ingrid Samuelsson, som själv varit utbränd, och Kajsa Hessel, chef sedan många år, ger sina bästa råd. Ingrid tipsar om att skaffa sig en ”buddy”, en kollega som får i uppgift att hålla ett vakande öga på hur man mår den första tiden tillbaka på jobbet.

Är det du som är ny här?

Avsnitt 3. Två chefer ger sina bästa tips för att välkomna en ny medarbetare! Hur gör man för att få den nyanställde att snabbt komma in i jobbet och trivas? Och hur ser en riktig mardrömsstart ut? Lyssna på Caroline Strömberg, butikschef på Peak Performance, och Richard Wilke, chef för konsultrekrytering på Michael Page.

Kan vi inte bara ha det lite trevligt?

Avsnitt 2. Hur gör man för att skapa en arbetsmiljö där alla trivs? I avsnitt 2 samtalar Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare, och Caroline Strömberg, butikschef på Peak Performance, om hur de gör för att skapa ett bra arbetsklimat på jobbet. Ta del av deras bästa tips över en kopp kaffe!

Jag ska bara kolla mejlen

Avsnitt 1. När jobbar du och när är du ledig? I första avsnittet av Jobbfika möts Christina Lindqvist som jobbar på Skatteverket och Philip Otter som jobbar på JobAssigner i ett samtal om balansen mellan jobb och fritid.

Håll dig uppdaterad om arbetsmiljö

Här får du ta del av det allra senaste inom arbetsmiljö. Tidningen Arbetsliv publicerar artiklar som ger inspiration, ny forskning och användbara tips.