Andelen som ägnar sig åt aktiv pendling, till exempel cykling, har ökat från 12 till 19 procent visar en undersökning från Gymnastik- och idrottshögskolan GIH

Bild: Istockphoto

Arbetspendling

Fler svenskar går eller cyklar till jobbet

2020-04-02

Vardagsmotion gör stor skillnad för hälsan. En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att fler svenskar går eller cyklar till jobbet och att även en kort promenad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

bildreportaget

Smarrig skolmat

2020-04-01

Innanför dörrarna till köket på Stora Hammar skola i Vellinge strömmar musik från ­högtalarna samtidigt som en mjuk doft av ­surdegsbröd sveper förbi. Det är en tidig vintermorgon och arbetet med dagens ­första ­måltid är redan i full gång. Följ med till ett ­skolkök som under åren fått ta emot flera fina priser.

 • Bild: Aline Lessner

 • Kökschefen Mikael Andersson och en kollega börjar klockan sex varje dag. Först på dagens schema står brödbakning och tillverkning av müsli till elevernas frukost och mellanmål. ”Det finns en stolthet i att göra allt själva, som att baka bröd. Dessutom blir müslin så mycket godare”, säger Mikael Andersson.

  Kökschefen Mikael Andersson och en kollega börjar klockan sex varje dag. Först på dagens schema står brödbakning och tillverkning av müsli till elevernas frukost och mellanmål. ”Det finns en stolthet i att göra allt själva, som att baka bröd. Dessutom blir müslin så mycket godare”, säger Mikael Andersson.

  Bild: Aline Lessner

 • Matoset är påtagligt där Andreija Skuranj står och steker biffar för fulla muggar. Han har just nu ansvar för det varma köket, men var tredje vecka byter man station. ”Vi gör mat till cirka 630 personer per dag så det gäller att man kan ha många bollar i luften samtidigt för att hinna med”, säger Andreija Skuranj.

  Matoset är påtagligt där Andreija Skuranj står och steker biffar för fulla muggar. Han har just nu ansvar för det varma köket, men var tredje vecka byter man station. ”Vi gör mat till cirka 630 personer per dag så det gäller att man kan ha många bollar i luften samtidigt för att hinna med”, säger Andreija Skuranj.

  Bild: Aline Lessner

 • Caroline Hansen har förberett mat i specialkost- och allergiköket. ”Som en del av vårt klimatarbete serverar vi en buffé på fredagar med all mat som blivit över från veckan”, berättar Caroline Hansen.

  Caroline Hansen har förberett mat i specialkost- och allergiköket. ”Som en del av vårt klimatarbete serverar vi en buffé på fredagar med all mat som blivit över från veckan”, berättar Caroline Hansen.

  Bild: Aline Lessner

 • Klasskamraterna Emelie Johansson och Pixi-Lee Frejd tar mat. Klyftpotatisen är populär och måste ständigt fyllas på. Som alternativ serveras också en soppa, i dag står det tacosoppa på menyn.

  Klasskamraterna Emelie Johansson och Pixi-Lee Frejd tar mat. Klyftpotatisen är populär och måste ständigt fyllas på. Som alternativ serveras också en soppa, i dag står det tacosoppa på menyn.

  Bild: Aline Lessner

 • Varje dag erbjuds eleverna en stor salladsbuffé. På dagens färgglada salladsbord står bland annat grekisk sallad och pastasallad med ärtor.

  Varje dag erbjuds eleverna en stor salladsbuffé. På dagens färgglada salladsbord står bland annat grekisk sallad och pastasallad med ärtor.

  Bild: Aline Lessner

 • Caroline Hansen skriver upp dagens meny på tavlan i matsalen och hur mycket utsläpp den står för. ”Vi arbetar med att försöka lära eleverna vad maten de äter innebär i utsläpp. Förhoppningen är att de blir mer medvetna och känner igen det på förpackningar hemma eller i mataffären. Det är en del av vår måltidspedagogik och klimatarbete”, säger Caroline Hansen.

  Caroline Hansen skriver upp dagens meny på tavlan i matsalen och hur mycket utsläpp den står för. ”Vi arbetar med att försöka lära eleverna vad maten de äter innebär i utsläpp. Förhoppningen är att de blir mer medvetna och känner igen det på förpackningar hemma eller i mataffären. Det är en del av vår måltidspedagogik och klimatarbete”, säger Caroline Hansen.

  Bild: Aline Lessner

 • En del av måltidspedagogiken går också ihop med klimatarbetet, som att arbeta för att minska mängden mat som slängs. ”Här lär vi eleverna tidigt att ta mat själva. Men det är ett arbete som pågår ständigt med att lära dem hur mycket de ska ta och i stället gå två gånger, vilket har minskat mängden mat som slängs”, säger Mikael Andersson.

  En del av måltidspedagogiken går också ihop med klimatarbetet, som att arbeta för att minska mängden mat som slängs. ”Här lär vi eleverna tidigt att ta mat själva. Men det är ett arbete som pågår ständigt med att lära dem hur mycket de ska ta och i stället gå två gånger, vilket har minskat mängden mat som slängs”, säger Mikael Andersson.

  Bild: Aline Lessner

 • I köket är alla anställda kockar med kockutbildning vilket också innebär att alla får hjälpa till med alla typer av arbetsuppgifter. Therese Andersson plockar ut tvättade kökskläder och handdukar ur tumlaren.

  I köket är alla anställda kockar med kockutbildning vilket också innebär att alla får hjälpa till med alla typer av arbetsuppgifter. Therese Andersson plockar ut tvättade kökskläder och handdukar ur tumlaren.

  Bild: Aline Lessner

 • Efter att alla eleverna ätit sin lunch får personalen tid för att äta. Väggarna i matsalen pryds av bilder på elever som praktiserat i köket. ”Elever som inte klarar skolan får vara hos oss i perioder och praktisera. Det ger dem en paus från skolarbetet och de får koncentrera sig på att göra en sak bra i stället för flera olika saker. Det har fungerat jättebra och alla elever har kunnat gå ut högstadiet med betyg”, berättar Mikael Andersson.

  Efter att alla eleverna ätit sin lunch får personalen tid för att äta. Väggarna i matsalen pryds av bilder på elever som praktiserat i köket. ”Elever som inte klarar skolan får vara hos oss i perioder och praktisera. Det ger dem en paus från skolarbetet och de får koncentrera sig på att göra en sak bra i stället för flera olika saker. Det har fungerat jättebra och alla elever har kunnat gå ut högstadiet med betyg”, berättar Mikael Andersson.

  Bild: Aline Lessner

 • Andreija Skuranj sprutar bakteriedödande medel på golven vilket är något som måste göras i slutet av varje arbetsdag.

  Andreija Skuranj sprutar bakteriedödande medel på golven vilket är något som måste göras i slutet av varje arbetsdag.

  Bild: Aline Lessner

 • Arbetspasset har börjat närma sig sitt slut och kökschefen Mikael Andersson har satt sig på kontoret för att gå igenom mejl och skicka beställningar. ”Vi hämtar mycket inspiration från andra skolor och restauranger. Allt går att förvandla till skolmat, man får bara tänka lite smart. Elva kronor får maten kosta per person samt fyra kronor för frukost och för mellanmål”, berättar Mikael Andersson.

  Arbetspasset har börjat närma sig sitt slut och kökschefen Mikael Andersson har satt sig på kontoret för att gå igenom mejl och skicka beställningar. ”Vi hämtar mycket inspiration från andra skolor och restauranger. Allt går att förvandla till skolmat, man får bara tänka lite smart. Elva kronor får maten kosta per person samt fyra kronor för frukost och för mellanmål”, berättar Mikael Andersson.

  Bild: Aline Lessner