Social förmåga

Social förmåga lönar sig mer än intelligens

2019-01-18

Arbetsmarknaden är beredd att betala bra för sociala förmågor, visar en ny studie. Sådant som ledaregenskaper, samordningsförmåga och stresstålighet ger mer i plånboken, särskilt inom privat sektor. Efterfrågan på intelligens verkar minska något.

Webbfråga

Vad önskar du dig på jobbet 2019?

 • Kompetensutveckling 25%  
 • Bättre arbetsmiljö 26%  
 • Nya kollegor 2%  
 • Mer lön 25%  
 • Vill byta jobb 21%  
Totalt antalet röster: 161

Bildreportage

Han bakar kakor mest hela dagen

2018-12-04

På Göteborgs Pepparkaksbageri produceras tre miljoner pepparkakor om året. Förberedelserna inför jul påbörjas redan under sommaren. Receptet som bland annat innehåller citronolja är nästan hundra år gammalt, berättar Per Blomdell som är andra generationens pepparkaksknegare.

 • Per Blomdell kontrollerar ännu en plåt av de miljoner pepparkakor som bakas till årets jul. ”Under hösten går det lilla bageriet för högtryck och det är en härlig känsla fredagen innan jul när allt är i hamn”, säger Per.

  Per Blomdell kontrollerar ännu en plåt av de miljoner pepparkakor som bakas till årets jul. ”Under hösten går det lilla bageriet för högtryck och det är en härlig känsla fredagen innan jul när allt är i hamn”, säger Per.

  Bild: Jerker Andersson

 • Doften av citronolja och ingefära är påtaglig när man kommer in i bageriet, en arbetsplats med en familjär stämning. Emma Holmgren tar ut nygräddade pepparkakor som bakats med omsorg, i en arbetsmiljö som påminner om en tomteverkstad.

  Doften av citronolja och ingefära är påtaglig när man kommer in i bageriet, en arbetsplats med en familjär stämning. Emma Holmgren tar ut nygräddade pepparkakor som bakats med omsorg, i en arbetsmiljö som påminner om en tomteverkstad.

  Bild: Jerker Andersson

 • Therese Olsson med pepparkaksdegen, som förbereds och står över natten. Bakmaskinen heter Lennart efter Pers pappa och är specialbeställd från Schweiz. En stor investering för ett litet bageri. ”Vi åkte ned till fabriken och provbakade i några dagar och testade oss fram.” Det är känslig deg att arbeta med.

  Therese Olsson med pepparkaksdegen, som förbereds och står över natten. Bakmaskinen heter Lennart efter Pers pappa och är specialbeställd från Schweiz. En stor investering för ett litet bageri. ”Vi åkte ned till fabriken och provbakade i några dagar och testade oss fram.” Det är känslig deg att arbeta med.

  Bild: Jerker Andersson

 • ”Förr kom brevbäraren med säckar fulla av vykort med beställningar från hela landet”, berättar Åsa Rydberg, som tidigare var florist och har jobbat femton år på bageriet. ”Sedan några år tillbaka görs alla bokningar via nätet, vilket underlättar mycket för oss.” I oktober är det fulltecknat med beställningar inför jul.

  ”Förr kom brevbäraren med säckar fulla av vykort med beställningar från hela landet”, berättar Åsa Rydberg, som tidigare var florist och har jobbat femton år på bageriet. ”Sedan några år tillbaka görs alla bokningar via nätet, vilket underlättar mycket för oss.” I oktober är det fulltecknat med beställningar inför jul.

  Bild: Jerker Andersson

 • Maskinen kavlar ut degen i tre olika tjocklekar, från 7 mm, vidare till 3 mm och slutligen till 1 mm som ger pepparkakorna den spröda känslan. Maskinen har ökat effektiviteten och gett bättre arbetsförhållande. ”Tidigare var det tufft för axlarna att stå och kavla för hand varje dag” säger Per.

  Maskinen kavlar ut degen i tre olika tjocklekar, från 7 mm, vidare till 3 mm och slutligen till 1 mm som ger pepparkakorna den spröda känslan. Maskinen har ökat effektiviteten och gett bättre arbetsförhållande. ”Tidigare var det tufft för axlarna att stå och kavla för hand varje dag” säger Per.

  Bild: Jerker Andersson

 • Emma paketerar och förberedelserna är igång redan under sommarmånaderna. Fyra veckor efter midsommar börjar beställningarna komma in, som sedan hämtas i butiken under hösten. Ett fastighetsbolag la in en beställning på tusen burkar och då blir det direktleverans med egen transport.

  Emma paketerar och förberedelserna är igång redan under sommarmånaderna. Fyra veckor efter midsommar börjar beställningarna komma in, som sedan hämtas i butiken under hösten. Ett fastighetsbolag la in en beställning på tusen burkar och då blir det direktleverans med egen transport.

  Bild: Jerker Andersson

 • Therese med en kund som hämtar sina kakor i butiken. ”Torsdagen innan första advent har vi öppet hus och säljer till de som inte beställt. Den 21 december har vi utförsäljning. Då är det långa köer utanför och härlig stämning. Sen tar vi julledigt efter att ha bakat tre miljoner pepparkakor”, säger Per.

  Therese med en kund som hämtar sina kakor i butiken. ”Torsdagen innan första advent har vi öppet hus och säljer till de som inte beställt. Den 21 december har vi utförsäljning. Då är det långa köer utanför och härlig stämning. Sen tar vi julledigt efter att ha bakat tre miljoner pepparkakor”, säger Per.

  Bild: Jerker Andersson

 • När Per blev sjuk några dagar i somras insåg han skörheten i arbetsorganisationen och har efter det ändrat på vissa rutiner. De har även tecknat en särskild epidemiförsäkring om olyckan skulle vara framme. Här hjälps och Emma Holmgren åt med att packa in en leverans nya plåtburkar.

  När Per blev sjuk några dagar i somras insåg han skörheten i arbetsorganisationen och har efter det ändrat på vissa rutiner. De har även tecknat en särskild epidemiförsäkring om olyckan skulle vara framme. Här hjälps och Emma Holmgren åt med att packa in en leverans nya plåtburkar.

  Bild: Jerker Andersson

 • ”Vi har inget behov av nya smaker, kakorna med ursprung från England står sig bra än i dag. Vi har ett starkt varumärke och receptet är detsamma som 1924. Ingredienserna står på burken, men mängd och proportioner förblir en hemlighet”, förklarar Per medan Emma Ruf polerar pepparkaksburkarna.

  ”Vi har inget behov av nya smaker, kakorna med ursprung från England står sig bra än i dag. Vi har ett starkt varumärke och receptet är detsamma som 1924. Ingredienserna står på burken, men mängd och proportioner förblir en hemlighet”, förklarar Per medan Emma Ruf polerar pepparkaksburkarna.

  Bild: Jerker Andersson

 • Bagare Blomdell menar att företaget inte har haft behov av att växa. De har i stället förädlat och kör nu max av sin kapacitet. ”Förr i tiden kunde vi jobba tolv lördagar på raken under hösten. ”Numer är det åtta timmars arbetsdag på vardagar som gäller oavsett”, säger Per.

  Bagare Blomdell menar att företaget inte har haft behov av att växa. De har i stället förädlat och kör nu max av sin kapacitet. ”Förr i tiden kunde vi jobba tolv lördagar på raken under hösten. ”Numer är det åtta timmars arbetsdag på vardagar som gäller oavsett”, säger Per.

  Bild: Jerker Andersson

 • Bageributiken har inredning från 1940-talet. ”Vi har breddat vårt utbud under åren med marmelad, kex, isländsk lakrits och andra godsaker”, säger Åsa som håller ordning på sortimentet. ”Vi distribuerar också våra pepparkakor till 25 olika delikatessbutiker runtom i landet”, säger hon.

  Bageributiken har inredning från 1940-talet. ”Vi har breddat vårt utbud under åren med marmelad, kex, isländsk lakrits och andra godsaker”, säger Åsa som håller ordning på sortimentet. ”Vi distribuerar också våra pepparkakor till 25 olika delikatessbutiker runtom i landet”, säger hon.

  Bild: Jerker Andersson

 • Pers son Anders jobbade tidigare i femton år på bageriet, men fick skola om sig till elektriker när han fick mjölallergi. Förra veckan kom ett ton mjöl med lastbil från Skåne och det räcker i 14 dagar. Det är ett särskilt kexmjöl, en ljus sort med mycket stärkelse i.

  Pers son Anders jobbade tidigare i femton år på bageriet, men fick skola om sig till elektriker när han fick mjölallergi. Förra veckan kom ett ton mjöl med lastbil från Skåne och det räcker i 14 dagar. Det är ett särskilt kexmjöl, en ljus sort med mycket stärkelse i.

  Bild: Jerker Andersson

 • De blanka bleckburkarna fylls för hand i fyra olika storlekar med 50, 100, 200 eller 300 pepparkakor i varje. Lagerhållningen får bli där det finns plats i bageriet. ”Det är knökfullt så här års och vi har till och med pepparkakor förvarade i ett skyddsrum under bageriet, där är de är i säkert förvar”, skrattar Per.

  De blanka bleckburkarna fylls för hand i fyra olika storlekar med 50, 100, 200 eller 300 pepparkakor i varje. Lagerhållningen får bli där det finns plats i bageriet. ”Det är knökfullt så här års och vi har till och med pepparkakor förvarade i ett skyddsrum under bageriet, där är de är i säkert förvar”, skrattar Per.

  Bild: Jerker Andersson

 • Nyligen bjöd Per sin grannfamilj på de populära pepparkakorna. ”De hade inte en aning om att det fanns ett Pepparkaksbageri i Göteborg, än mindre att det var jag som bakat dem. Jag brukar ligga lågt, om någon frågar vad jag gör, blir svaret att jag bakar kakor mest hela dagen”, säger Per leende.

  Nyligen bjöd Per sin grannfamilj på de populära pepparkakorna. ”De hade inte en aning om att det fanns ett Pepparkaksbageri i Göteborg, än mindre att det var jag som bakat dem. Jag brukar ligga lågt, om någon frågar vad jag gör, blir svaret att jag bakar kakor mest hela dagen”, säger Per leende.

  Bild: Jerker Andersson