Anne-Maria Smedberg är nagelterapeut samt utbildad kemist.

Bild: Christel Lind

Akrylater

Riskfyllt med fina naglar

2019-03-22

När nagelterapeuten Anne-Maria Smedberg i Halmstad läste en forskningsrapport om hälsoriskerna med akrylater slutade hon helt upp med att bygga konstnaglar i akryl. Som utbildad kemist vet hon vilka skyddsåtgärder som krävs när man hanterar hälsofarliga kemikalier. Hon önskar att fler nagelsalonger blir medvetna om riskerna.

Webbfråga

Vad är viktigast för ett bra teamarbete?

 • Tillit till varandra 45%  
 • Positiv anda 16%  
 • Resurser 4%  
 • Tydligt uppdrag 23%  
 • Rätt personer i gruppen 12%  
Totalt antalet röster: 193

Bildreportage

Konstens vardagsrum

2018-12-05

Göteborgs konstmuseum satsar stort på sin pedagogiska verksamhet och vill nå ny publik via digitala kanaler. Det har gett resultat - förra året blev de utnämnda till Årets museum och ökade sina besökssiffror. 

 • Intendenten Eva Nygårds är stolt över museets egna samlingar. – Folk blir ofta förvånade över vilka trumfkort vi har.

  Intendenten Eva Nygårds är stolt över museets egna samlingar. – Folk blir ofta förvånade över vilka trumfkort vi har.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Freja Holmberg jobbar som intendent inom pedagogik. I verkstadsrummet Studion får besökarna testa på att använda samma tekniker som utställningarnas konstnärer. En viktig del i det pedagogiska uppdraget är att jobba uppsökande och att bjuda in skolgrupper från utsatta stadsdelar.

  Freja Holmberg jobbar som intendent inom pedagogik. I verkstadsrummet Studion får besökarna testa på att använda samma tekniker som utställningarnas konstnärer. En viktig del i det pedagogiska uppdraget är att jobba uppsökande och att bjuda in skolgrupper från utsatta stadsdelar.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Papperskonservatorn Mariateresa Pullanos favoritverktyg är de japanska borstarna som alla har olika användningsområden. Papper tål mer än man tror och de flesta defekter går att åtgärda. En konservator använder stärkelseklister gjort på till exempel ris eller vete som inte efterlämnar några spår.

  Papperskonservatorn Mariateresa Pullanos favoritverktyg är de japanska borstarna som alla har olika användningsområden. Papper tål mer än man tror och de flesta defekter går att åtgärda. En konservator använder stärkelseklister gjort på till exempel ris eller vete som inte efterlämnar några spår.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Museet försöker blanda gammalt och nytt. Bakom den stora skulpturhallen syns några tjejer som spelar rundpingis, vilket i sig är ett konstverk som heter Alla mot Alla av Ingrid Eriksson där besökarna välkomnas att vara medskapare genom att själva spela.

  Museet försöker blanda gammalt och nytt. Bakom den stora skulpturhallen syns några tjejer som spelar rundpingis, vilket i sig är ett konstverk som heter Alla mot Alla av Ingrid Eriksson där besökarna välkomnas att vara medskapare genom att själva spela.

  Bild: Linn Bergbrant

 • – Lunchrummet är museets hjärta, säger museichefen Anna Hyltze som jobbat mycket för att få samarbetet i huset att fungera bättre. Minst två gemensamma fikapauser är inplanerade varje dag och inför varje utställning sättsspeciella projektgrupper ihop där någon från varje yrkeskategori är representerad.

  – Lunchrummet är museets hjärta, säger museichefen Anna Hyltze som jobbat mycket för att få samarbetet i huset att fungera bättre. Minst två gemensamma fikapauser är inplanerade varje dag och inför varje utställning sättsspeciella projektgrupper ihop där någon från varje yrkeskategori är representerad.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Forskaravdelningen leds av konsthistorikern Kristoffer Arvidsson. Att man lyckats integrera forskningen i verksamheten är en av anledningarna till att man vann pris som Årets Museum.

  Forskaravdelningen leds av konsthistorikern Kristoffer Arvidsson. Att man lyckats integrera forskningen i verksamheten är en av anledningarna till att man vann pris som Årets Museum.

  Bild: Linn Bergbrant

 • – När det gäller utställningarna är en trend är att man jobbar med lite färre utställningar per år men att man gör dem större och lägger mer tid på att skapa dem, säger museichefen Anna Hyltze. Det talas om en internationell museiboom och det finns allt fler arenor för konst vilket skapar hög konkurrens.

  – När det gäller utställningarna är en trend är att man jobbar med lite färre utställningar per år men att man gör dem större och lägger mer tid på att skapa dem, säger museichefen Anna Hyltze. Det talas om en internationell museiboom och det finns allt fler arenor för konst vilket skapar hög konkurrens.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Arbetet som intendent handlar mycket om att göra urval och att placera konsten i ett sammanhang. – Vi har hela tiden i bakhuvudet hur vi ska locka nya besökare, säger Eva Nygårds. Nyligen var Eva delaktig i ett projekt där museet lånade in 48 verk, en omfattande process som kräver mycket planering, logistik och är ett stort ansvar.

  Arbetet som intendent handlar mycket om att göra urval och att placera konsten i ett sammanhang. – Vi har hela tiden i bakhuvudet hur vi ska locka nya besökare, säger Eva Nygårds. Nyligen var Eva delaktig i ett projekt där museet lånade in 48 verk, en omfattande process som kräver mycket planering, logistik och är ett stort ansvar.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Papperskonservatorn Mariateresa Pullano och fotografen Hossein Sehatlou samarbetar kring att digitalisera museets enorma samling. Att fotografera och bedöma samtliga 70 000 verk är ett mastodontprojekt. Förra året hann Hossein fotografera cirka 500.

  Papperskonservatorn Mariateresa Pullano och fotografen Hossein Sehatlou samarbetar kring att digitalisera museets enorma samling. Att fotografera och bedöma samtliga 70 000 verk är ett mastodontprojekt. Förra året hann Hossein fotografera cirka 500.

  Bild: Linn Bergbrant

 • Förra året tilldelades Göteborgs konstmuseum utmärkelsen ”Årets Museum” och hade 218 378 besökare. Det kommunala museet byggdes 1923 och ligger på Götaplatsen högst upp på Avenyn. Det är inte alltid så lätt att möta nutida krav med en hundraårig byggnad med sex våningar.

  Förra året tilldelades Göteborgs konstmuseum utmärkelsen ”Årets Museum” och hade 218 378 besökare. Det kommunala museet byggdes 1923 och ligger på Götaplatsen högst upp på Avenyn. Det är inte alltid så lätt att möta nutida krav med en hundraårig byggnad med sex våningar.

  Bild: Linn Bergbrant