Att jobba fler nattpass än tre i rad kan öka risken för havandeskapsförgiftning enligt en dansk studie.

Bild: Istockphoto

Gravidas arbetsmiljö

Många nattpass i rad risk för gravida

2018-10-18

Gravida som har fler än tre nattpass i rad löper ökad risk att drabbas av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning, enligt en dansk forskningsstudie. Överviktiga personer är särskilt utsatta.

Bildreportage

En annorlunda bisyssla

2018-09-05

I vår stressade värld drömmer många om en alternativ livsstil. Två som försöker kombinera intresse och yrke är Håkan Rönnberg och Per Wennberg. I det östgötska eklandskapet driver de södra Sveriges största biodling för inhemska bin. Och allt började med en försiktig knackning och två öl.

 • – Som biodlare får man snabbt se resultatet av sitt arbete, till exempel om bina sticker, svärmar eller svälter. Och allt händer mellan maj och juli. Det blommar, bina föder barn och man ska få dem att stanna hemma. Det är en intensiv period och vi kan inte åka iväg på semester hursomhelst. De är ju djur som vi måste se till, säger Per.

  – Som biodlare får man snabbt se resultatet av sitt arbete, till exempel om bina sticker, svärmar eller svälter. Och allt händer mellan maj och juli. Det blommar, bina föder barn och man ska få dem att stanna hemma. Det är en intensiv period och vi kan inte åka iväg på semester hursomhelst. De är ju djur som vi måste se till, säger Per.

  Bild: Zandra Erikshed

 • – Drömmen är ju att pyssla med bina när solen skiner och att sitta på kontoret när det regnar, men riktigt så fungerar det inte i verkligheten. Utmaningen är att hålla verksamheten på en sådan nivå att det ger avkoppling och balans i livet i stället för att det blir dubbla skift, säger Håkan Rönnberg.

  – Drömmen är ju att pyssla med bina när solen skiner och att sitta på kontoret när det regnar, men riktigt så fungerar det inte i verkligheten. Utmaningen är att hålla verksamheten på en sådan nivå att det ger avkoppling och balans i livet i stället för att det blir dubbla skift, säger Håkan Rönnberg.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Per och Håkan letar efter en drottning som valt fel partners för att byta ut henne – genom halshuggning. – Man kan jämföra det med kor. De som inte ger någon mjölk och som stångar en vill man inte ha kvar, säger Per.

  Per och Håkan letar efter en drottning som valt fel partners för att byta ut henne – genom halshuggning. – Man kan jämföra det med kor. De som inte ger någon mjölk och som stångar en vill man inte ha kvar, säger Per.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Håkan fångar in och märker de parade bidrottningarna med nagellack för att de ska bli lättare att hitta i myllret av bin. Att hitta en omärkt drottning, som är 5 mm längre än sina 50 000 kollegor, är annars en utmaning. Varje årgång har en egen färg, för att man ska veta hur gamla de är.

  Håkan fångar in och märker de parade bidrottningarna med nagellack för att de ska bli lättare att hitta i myllret av bin. Att hitta en omärkt drottning, som är 5 mm längre än sina 50 000 kollegor, är annars en utmaning. Varje årgång har en egen färg, för att man ska veta hur gamla de är.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Håkan och Per blir dagligen stuckna i händerna. – Bin sticker även oftare om det är åska eller regn, om de känner lukt av alkohol eller svett eller om man bär handskar som är impregnerade av bigift. Därför är jag utan handskar. Det är smidigare och gör mig försiktigare, då är de snälla tillbaka, säger Håkan.

  Håkan och Per blir dagligen stuckna i händerna. – Bin sticker även oftare om det är åska eller regn, om de känner lukt av alkohol eller svett eller om man bär handskar som är impregnerade av bigift. Därför är jag utan handskar. Det är smidigare och gör mig försiktigare, då är de snälla tillbaka, säger Håkan.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Bisamhället är i panik. Drottningen har dött och arbetsbina försöker få fram en ny drottning genom att ge honlarver specialkost, så kallad drottningfodersaft. – Det är som att några får äta prinsessbakelser, när andra äter gröt. Alla honlarver kan bli drottning och under ett par dagar avgör maten vem det blir.

  Bisamhället är i panik. Drottningen har dött och arbetsbina försöker få fram en ny drottning genom att ge honlarver specialkost, så kallad drottningfodersaft. – Det är som att några får äta prinsessbakelser, när andra äter gröt. Alla honlarver kan bli drottning och under ett par dagar avgör maten vem det blir.

  Bild: Zandra Erikshed

 • – Jag hörde att Håkan hade skilt sig. Vi kände inte varann, men jag gick över med öl för att höra om han ville snacka. Det hade ju jag uppskattat i samma läge. Först sa han nej och stängde dörren, men ångrade sig när jag var på väg bort. Nu är vi bästa vänner och för sex år sedan startade vi Östgöta Bikonsult där vi sköter 170 bisamhällen, säger Per.

  – Jag hörde att Håkan hade skilt sig. Vi kände inte varann, men jag gick över med öl för att höra om han ville snacka. Det hade ju jag uppskattat i samma läge. Först sa han nej och stängde dörren, men ångrade sig när jag var på väg bort. Nu är vi bästa vänner och för sex år sedan startade vi Östgöta Bikonsult där vi sköter 170 bisamhällen, säger Per.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Just nu står det 70 stycken parningskupor i Håkans trädgård. De har varit i skärgården där ungdrottningarna haft kärlekssemester för att träffa rätt killar (drönare). Syftet är att hålla bina renrasiga och bevara den biologiska mångfalden. – Vi har ett ansvar för kommande generationer. Ingen vet vilka egenskaper som kommer att efterfrågas i framtiden, säger Håkan.

  Just nu står det 70 stycken parningskupor i Håkans trädgård. De har varit i skärgården där ungdrottningarna haft kärlekssemester för att träffa rätt killar (drönare). Syftet är att hålla bina renrasiga och bevara den biologiska mångfalden. – Vi har ett ansvar för kommande generationer. Ingen vet vilka egenskaper som kommer att efterfrågas i framtiden, säger Håkan.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Efter parning skickas drottningarna per post till köpare i hela landet. Bina klarar frakten väl så länge de inte hamnar i en stekhet brevlåda. – Vi är noga med att säga till när vi har postat bina. Bin och blodiglar är de enda djur som får skickas med post – men iglarna är nog ingen större affär för Posten nu för tiden, säger Håkan.

  Efter parning skickas drottningarna per post till köpare i hela landet. Bina klarar frakten väl så länge de inte hamnar i en stekhet brevlåda. – Vi är noga med att säga till när vi har postat bina. Bin och blodiglar är de enda djur som får skickas med post – men iglarna är nog ingen större affär för Posten nu för tiden, säger Håkan.

  Bild: Zandra Erikshed

 • Rökpusten är ett av biodlarens viktigaste verktyg. Den är fylld med glödande torv och används när bina är upprörda för att simulera en skogsbrand. Röken får bina att fokusera på flykt och fylla magen med mat i stället för att försvara sig, vilket gör dem lugna och lätta att hantera.

  Rökpusten är ett av biodlarens viktigaste verktyg. Den är fylld med glödande torv och används när bina är upprörda för att simulera en skogsbrand. Röken får bina att fokusera på flykt och fylla magen med mat i stället för att försvara sig, vilket gör dem lugna och lätta att hantera.

  Bild: Zandra Erikshed