våld i nära relationer

Misshandel i hemmet en fråga för chefen

2019-08-19

Precis som arbetsgivare bör ha beredskap för att hantera medarbetare som har alkoholproblem, bör det finnas beredskap för att hjälpa anställda som misshandlas av sin partner. Det anser Nationellt Centrum för kvinnofrid som jobbar för att höja kompetensen om våld i nära relationer.

Webbfråga

Du bevittnar ett etiskt övertramp på jobbet men gör inget. Varför?

 • Det gör ingen skillnad att säga till 33%  
 • Någon annan kanske tar tag i det 13%  
 • Inte mitt ansvar 0%  
 • Rädd att trampa i klaveret 53%  
Totalt antalet röster: 15

Bildreportaget

En dag på arenan

2019-05-28

Den allsvenska matchen på Malmö Stadion är slut och supportrarna är på väg hem. Men arbetet fortsätter för många av de 450 personer som jobbar på arenan under en matchdag. Arbetsliv fick följa med bakom kulisserna.

 • Grässkötare klipper och dammsuger planen på lösa rester efter matchen. När gräset fått sin rätta längd kritas linjerna, målen placeras ut och sedan bevattnas gräset. – Gräset består av åtta procent plats, för att stärka upp mattan, säger Magnus Olsson, planskötare.

  Grässkötare klipper och dammsuger planen på lösa rester efter matchen. När gräset fått sin rätta längd kritas linjerna, målen placeras ut och sedan bevattnas gräset. – Gräset består av åtta procent plats, för att stärka upp mattan, säger Magnus Olsson, planskötare.

  Bild: Aline Lessner

 • Marcus Larsson som är idrottsplatsvaktmästare får hjälp av en kollega att lyfta bort målen från planen för att man lättare ska kunna göra vid gräset och målgården. – Det är viktigt att lyfta rätt så att det inte hamnar i obalans när man lyfter, och att använda handskar.

  Marcus Larsson som är idrottsplatsvaktmästare får hjälp av en kollega att lyfta bort målen från planen för att man lättare ska kunna göra vid gräset och målgården. – Det är viktigt att lyfta rätt så att det inte hamnar i obalans när man lyfter, och att använda handskar.

  Bild: Aline Lessner

 • Nina Axelsson jobbar som publikvärd. Som värd för pressrummet delar hon ut västar till fotografer, ackrediteringar, förbereder mat, ser till så att obehöriga inte tar sig in på arenan och mycket annat.

  Nina Axelsson jobbar som publikvärd. Som värd för pressrummet delar hon ut västar till fotografer, ackrediteringar, förbereder mat, ser till så att obehöriga inte tar sig in på arenan och mycket annat.

  Bild: Aline Lessner

 • På planen står Pierre Nordberg som är SLO (Supporter Liason Officer) och håller ett vakande öga på klacken som tänt bengaler. Han är ett ansikte utåt och fungerar som länk mellan klubben och supportrarna. – Det är viktigt att ha en bra dialog med fansen för att kunna lösa problem, säger Pierre.

  På planen står Pierre Nordberg som är SLO (Supporter Liason Officer) och håller ett vakande öga på klacken som tänt bengaler. Han är ett ansikte utåt och fungerar som länk mellan klubben och supportrarna. – Det är viktigt att ha en bra dialog med fansen för att kunna lösa problem, säger Pierre.

  Bild: Aline Lessner

 • Under match kastar fotbollsfansen ut vimplar, halsdukar och annat på planen. Allt samlas ihop i den gula lådan. Fredrik Mårtensson är gruppchef för innerplan och ansvarar tillsammans med andra anställda för att inget som kan brinna ligger kvar på marken ifall bengaler skulle slängas ner från läktaren.

  Under match kastar fotbollsfansen ut vimplar, halsdukar och annat på planen. Allt samlas ihop i den gula lådan. Fredrik Mårtensson är gruppchef för innerplan och ansvarar tillsammans med andra anställda för att inget som kan brinna ligger kvar på marken ifall bengaler skulle slängas ner från läktaren.

  Bild: Aline Lessner

 • Luana Jonsson, köksassistent, placerar ut mat i restaurangen 1910, döpt efter året som Malmö FF bildades. Under kvällen kommer över tusen restauranggäster för att äta och sedan se matchen.

  Luana Jonsson, köksassistent, placerar ut mat i restaurangen 1910, döpt efter året som Malmö FF bildades. Under kvällen kommer över tusen restauranggäster för att äta och sedan se matchen.

  Bild: Aline Lessner

 • Vimplar och annat skräp som MFF-klacken lämnat efter sig. Först dagen efter match städas läktaren.

  Vimplar och annat skräp som MFF-klacken lämnat efter sig. Först dagen efter match städas läktaren.

  Bild: Aline Lessner

 • Alla vakter bär öronsnäcka under matchen för att kunna kommunicera med varandra. På plats under matchen finns både vaktbolag, poliser och klubbens egna vakter.

  Alla vakter bär öronsnäcka under matchen för att kunna kommunicera med varandra. På plats under matchen finns både vaktbolag, poliser och klubbens egna vakter.

  Bild: Aline Lessner

 • Olof Qvant dammsuger planen efter matchen. Till vardags går han på gymnasiet men jobbar extra som publikvärd Ibland får han även hjälpa till med underhåll av planen. –	Det bli att man går ett par kilometer men det är bra att kunna kombinera jobb och motion, säger han och skrattar.

  Olof Qvant dammsuger planen efter matchen. Till vardags går han på gymnasiet men jobbar extra som publikvärd Ibland får han även hjälpa till med underhåll av planen. – Det bli att man går ett par kilometer men det är bra att kunna kombinera jobb och motion, säger han och skrattar.

  Bild: Aline Lessner

 • Vid sidan av planen håller bårbäraren Fredrik Persson på att placera ut båren som används ifall någon spelare skadar sig under matchen. – Min pappa var bårbärare för Malmö FF under 90-talet och sedan har jag tagit över, annars arbetar jag inom hemtjänsten, berättar Fredrik.

  Vid sidan av planen håller bårbäraren Fredrik Persson på att placera ut båren som används ifall någon spelare skadar sig under matchen. – Min pappa var bårbärare för Malmö FF under 90-talet och sedan har jag tagit över, annars arbetar jag inom hemtjänsten, berättar Fredrik.

  Bild: Aline Lessner

 • Erik Larsson i Malmö FF skriver autografer till barnen på barnläktaren.

  Erik Larsson i Malmö FF skriver autografer till barnen på barnläktaren.

  Bild: Aline Lessner