Bild: Paulina Holmgren

coronaviruset

Jobbet efter vaccineringen – fyra berättar

2021-05-12

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång och diskussionerna kring hur det "nya normala" ska se ut har börjat ta fart. Här berättar fyra personer från olika branscher om hur de tänker.

Webbfråga

Vad blir det till lunch om du jobbar hemma?

 • Rester el. snabbmat 41%  
 • Hämtmat 4%  
 • Flingor vid datorn 11%  
 • Hemlagat 45%  
Totalt antalet röster: 399

Den blomstertid nu kommer

2021-05-11

Carin Urell Hultgren och Elin Buchmayer har alltid delat en gemensam passion – kärleken att odla. När möjligheten att ta över Björknäs Trädgård kom så tvekade dom aldrig. Arbetsliv var med under en intensiv arbetsdag i trädgården.

 • – Jag och min farmor satte en lönnnäsa i en stubbe. Det blev ett stort träd. Det är mitt första odlarminne, säger Elin Buchmayer.

  – Jag och min farmor satte en lönnnäsa i en stubbe. Det blev ett stort träd. Det är mitt första odlarminne, säger Elin Buchmayer.

  Bild: Magnus Laupa

 • – Natti natti! Det ska bli frost i natt igen och blommorna täcks med fiberduk. – Som en liten mössa för blommarna, säger Elin. Klockan är 18.10 och Björknäs Trädgård är egentligen stängt. En sista kund får med sig en påse sättpotatis. – Jag behöver sitta en stund med datorn när jag kommer hem också, säger Elin, och låser dörren till Björknäs Trädgård efter en lång dag på jobbet.

  – Natti natti! Det ska bli frost i natt igen och blommorna täcks med fiberduk. – Som en liten mössa för blommarna, säger Elin. Klockan är 18.10 och Björknäs Trädgård är egentligen stängt. En sista kund får med sig en påse sättpotatis. – Jag behöver sitta en stund med datorn när jag kommer hem också, säger Elin, och låser dörren till Björknäs Trädgård efter en lång dag på jobbet.

  Bild: Magnus Laupa

 • Carin Urell Hultgren inventerar och prismärker nya leveranser. Växter från länder söderut tål inte frostnätter lika bra som svenska så här tidigt på året. Det är viktigt att ge kunder bra tips, vi vill väcka ett intresse och en nyfikenhet för att odla, säger Carin.

  Carin Urell Hultgren inventerar och prismärker nya leveranser. Växter från länder söderut tål inte frostnätter lika bra som svenska så här tidigt på året. Det är viktigt att ge kunder bra tips, vi vill väcka ett intresse och en nyfikenhet för att odla, säger Carin.

  Bild: Magnus Laupa

 • Vad läntar kunderna efter? Att ställa ut penséer ...

  Vad läntar kunderna efter? Att ställa ut penséer ...

  Bild: Magnus Laupa

 • Den fysiska aktiviteten är stor jämfört med ett stillasittande kontorsjobb. – Jag använder nya muskler och känner mig fysiskt trött efter en dag på jobbet, säger Carin.

  Den fysiska aktiviteten är stor jämfört med ett stillasittande kontorsjobb. – Jag använder nya muskler och känner mig fysiskt trött efter en dag på jobbet, säger Carin.

  Bild: Magnus Laupa

 • Carin och Elin var odlingskompisar långt innan Björknäs Trädgård. – Det bästa med att jobba ihop är att vi är två, vi kompletterar varandra och bollar idéer, säger Carin och Elin i mun på varandra.

  Carin och Elin var odlingskompisar långt innan Björknäs Trädgård. – Det bästa med att jobba ihop är att vi är två, vi kompletterar varandra och bollar idéer, säger Carin och Elin i mun på varandra.

  Bild: Magnus Laupa

 • Mycket tid går åt till administration på lilla kontoret. I dag ska de nya cortenstålkrukorna prissättas. – Ska vi höja priset på den nya tunnan? Den är snygg men dyr, flikar Elin in.

  Mycket tid går åt till administration på lilla kontoret. I dag ska de nya cortenstålkrukorna prissättas. – Ska vi höja priset på den nya tunnan? Den är snygg men dyr, flikar Elin in.

  Bild: Magnus Laupa

 • Både Carin och Elin har tagit truckkörkort och det skapar frihet. – Nu lossar vi en lastbil på en timme. Skönt att kunna göra det själva, säger Elin. Elin är den som oftast för köra. – Hon tycker ju det är så kul, säger Carin.

  Både Carin och Elin har tagit truckkörkort och det skapar frihet. – Nu lossar vi en lastbil på en timme. Skönt att kunna göra det själva, säger Elin. Elin är den som oftast för köra. – Hon tycker ju det är så kul, säger Carin.

  Bild: Magnus Laupa

 • Kunden Britt-Marie Edna undrar hur hennes busktomater ska klara sig över sommaren. – Har egentligen bara två tips säger Elin, vattenslang eller grannens barn.

  Kunden Britt-Marie Edna undrar hur hennes busktomater ska klara sig över sommaren. – Har egentligen bara två tips säger Elin, vattenslang eller grannens barn.

  Bild: Magnus Laupa

 • – Kan du hjälpa mig att bära jord för jag har tyvärr knäckt knäskålen, säger Eva Hlafwordson. – Vi hjälper så klart de som verkligen behöver, säger Elin och hugger in.

  – Kan du hjälpa mig att bära jord för jag har tyvärr knäckt knäskålen, säger Eva Hlafwordson. – Vi hjälper så klart de som verkligen behöver, säger Elin och hugger in.

  Bild: Magnus Laupa