Missbruk

Chefer får hjälp att upptäcka missbruk

2020-01-29

I snitt en av fem kollegor på en vanlig arbetsplats ligger i riskzonen för missbruk. En ny digital checklista ska hjälpa HR och chefer att upptäcka tidiga signaler på missbruk – och agera i tid.

bildreportaget

Sveriges sista tältmakare

2019-12-02

I Stockholmsförorten Hässelby sitter Pierre Vesterberg och syr tält. Han är i dag Sveriges enda tältmakare av friluftstält. Längs väggarna i lokalen står kartonger fyllda med tältdelar och rullar med olika tälttyger ligger i travar. 

 • Bild: Linus Meyer

 • Pierre Vesterberg tillverkar inte bara friluftstält. ”Förra året gjorde jag ett av de galnaste projekten, ett tio meter långt, fem meter högt och fem meter brett tunneltält för arméns helikoptrar. Ett annat spännande projekt var att göra ett litet tält för att syresätta miljön över ett sjukt barns säng.”

  Pierre Vesterberg tillverkar inte bara friluftstält. ”Förra året gjorde jag ett av de galnaste projekten, ett tio meter långt, fem meter högt och fem meter brett tunneltält för arméns helikoptrar. Ett annat spännande projekt var att göra ett litet tält för att syresätta miljön över ett sjukt barns säng.”

  Bild: Linus Meyer

 • Ingen dag är den andra lik när det gäller tältlagningar. ”Vissa konstruktioner känns som matt de är gjorda bara för att hålla ett par år. Som tur var går det att laga det mesta på ett bra sätt. Jag gillar inte den slit och släng-kultur som finns i dag.”

  Ingen dag är den andra lik när det gäller tältlagningar. ”Vissa konstruktioner känns som matt de är gjorda bara för att hålla ett par år. Som tur var går det att laga det mesta på ett bra sätt. Jag gillar inte den slit och släng-kultur som finns i dag.”

  Bild: Linus Meyer

 • ”När vi flyttade butiken från Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm till Hässelby var det en stor omställning. Butiken hade ju legat där sedan 1939 så när vi höll på att ta ner skylten var det en stamkund som kom förbi och nästan började gråta. För honom var den en era som gick i graven, för mig var det en nystart.”

  ”När vi flyttade butiken från Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm till Hässelby var det en stor omställning. Butiken hade ju legat där sedan 1939 så när vi höll på att ta ner skylten var det en stamkund som kom förbi och nästan började gråta. För honom var den en era som gick i graven, för mig var det en nystart.”

  Bild: Linus Meyer

 • ”Många tältfabrikanter säljer knappt reservdelar till sina produkter längre. Här har en kunds tältbåge gått sönder och just den längden på båge går inte att få tag på så jag för såga av och måttanpassa en ny båge så det blir rätt längd och tjocklek.”

  ”Många tältfabrikanter säljer knappt reservdelar till sina produkter längre. Här har en kunds tältbåge gått sönder och just den längden på båge går inte att få tag på så jag för såga av och måttanpassa en ny båge så det blir rätt längd och tjocklek.”

  Bild: Linus Meyer

 • Pierre visar upp en modell av ABC-tältet Lagun Rimini som var det mest sålda tältet på 1970-talet. ”För några år sedan sydde jag upp en mindre variant av detta tält till en utställning på Svenskt Tenn.”

  Pierre visar upp en modell av ABC-tältet Lagun Rimini som var det mest sålda tältet på 1970-talet. ”För några år sedan sydde jag upp en mindre variant av detta tält till en utställning på Svenskt Tenn.”

  Bild: Linus Meyer

 • En stor del av Tältcentralens verksamhet är uthyrning av egna fjälltält och tältkåtor. ”Förr var detta en enorm business men det har minskat de senaste åren, konstigt tycker jag då det är både praktiskt, billigt och miljömässigt bra för kunderna.”

  En stor del av Tältcentralens verksamhet är uthyrning av egna fjälltält och tältkåtor. ”Förr var detta en enorm business men det har minskat de senaste åren, konstigt tycker jag då det är både praktiskt, billigt och miljömässigt bra för kunderna.”

  Bild: Linus Meyer

 • ”Jag är väldigt stolt över att sy upp dessa tunneltält, det var min pappa Lars som konstruerade det. Trots att vi är en väldigt liten producent står vi oss bra när det gäller kvalitet och pris, men det är klart vi inte kan, och inte vill, konkurrera med billighetstält från Kina.

  ”Jag är väldigt stolt över att sy upp dessa tunneltält, det var min pappa Lars som konstruerade det. Trots att vi är en väldigt liten producent står vi oss bra när det gäller kvalitet och pris, men det är klart vi inte kan, och inte vill, konkurrera med billighetstält från Kina.

  Bild: Linus Meyer

 • Pierre älskar att sy och se tältet växa fram bit för bit. Här tillverkar han ett kapell till en husvagnslåda. ”Jag gillar att jobba själv men en av de roligaste sakerna med jobbet är verkligen kontakten med kunder. Det är något väldigt speciellt med att känna att de går ut ur butiken och har köpt en kvalitetsprodukt, säger Pierre.”

  Pierre älskar att sy och se tältet växa fram bit för bit. Här tillverkar han ett kapell till en husvagnslåda. ”Jag gillar att jobba själv men en av de roligaste sakerna med jobbet är verkligen kontakten med kunder. Det är något väldigt speciellt med att känna att de går ut ur butiken och har köpt en kvalitetsprodukt, säger Pierre.”

  Bild: Linus Meyer

 • ”Jag försöker att alltid göra lagningarna så snygga som möjligt med färger på tråd och tyg, men det viktigaste är ju ändå att det ska bli tätt och hålla.”

  ”Jag försöker att alltid göra lagningarna så snygga som möjligt med färger på tråd och tyg, men det viktigaste är ju ändå att det ska bli tätt och hålla.”

  Bild: Linus Meyer

 • Tältcentralens lokal ligger bara några minuters gångavstånd från Pierres hem. ”Jag har inte några fasta öppettider så det kan vara lite trögt att komma iväg hit ibland men när jag väl är här har jag svårt att gå hem. Alltid finns det något att sy, konstruera eller så skissar jag på nya lösningar.”

  Tältcentralens lokal ligger bara några minuters gångavstånd från Pierres hem. ”Jag har inte några fasta öppettider så det kan vara lite trögt att komma iväg hit ibland men när jag väl är här har jag svårt att gå hem. Alltid finns det något att sy, konstruera eller så skissar jag på nya lösningar.”

  Bild: Linus Meyer