Tips och råd

141 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Misstag kan leda till positiv förändring

2018-08-14

Misstag är inte något som man ska sopa under mattan utan i stället ta lärdom av som chef. Det anser Pontus Bodelsson som med över 20 års erfarenhet som vd delar med sig av sina bästa misstag och erfarenheter av förändringsarbete i en ny bok.

Släpp jobbångesten – arbete är bra

2018-08-09

I dagarna kommer många tillbaka till jobbet efter sommarsemestern. Även om arbete kan skapa stress och ohälsa är det i grunden något positivt. Stressnivåerna är högre hos den som är arbetslös än hos den som jobbar, enligt psykologiprofessor Bo Melin.

Lästips i sommar

2018-07-13

Har du missat Arbetslivs artiklar i vår? Ingen fara, nu får du chansen igen. Vi har samlat några av vårens mest lästa artiklar. 

Stoppa de skadliga vibrationerna

2018-05-30

En vibrationsskada i händerna kan ge ett livslångt lidande i form av värk och förlorad känsel. Det kan leda till svårigheter att utföra vardagsaktiviteter som att sköta sin hygien. Men det går att minska risken för skador.

Bli miljösmart på jobbet

2018-06-26

Allt fler företag vill jobba mer hållbart men ibland kan det vara trögt att komma igång. Här tipsar fyra olika företag hur de gått till väga. 

Skapa bättre stämning på jobbet

2018-05-15

Hövlighet på jobbet har större betydelse än vad man kan tro. Studier visar att hövlighet till och med kan minska sjukfrånvaron på företaget. Men för att få ett bättre arbetsklimat och inte fastna i fluffiga värdeord, är det viktigt att fokusera på konkreta handlingar i vardagen.

Skärskador från verktyg vanliga bland unga

2018-05-14

Maskiner och verktyg ligger bakom många olyckor inom industri och byggverksamhet. En stor andel av skadorna är skärskador från knivar, enligt en ny rapport.

Så hanterar du otrevliga kunder

2018-03-28

Biljettkontrollant och parkeringsvakt är exempel på yrken där det är viktigt att kunna bemöta ilskna kunder på rätt sätt. För det går faktiskt att ta udden av ilskan genom att tänka strategiskt kring kundbemötande.

Så bemöter du en sörjande kollega

2018-03-19

Att förlora en anhörig eller en kär vän är något de flesta tvingas gå igenom. På arbetsplatsen kan det därför vara en god idé att ha en plan för hur man stöttar medarbetare i sorg.

Så blir mötet bättre

2018-03-14

Ineffektiva möten slukar arbetstid och energi. Men med enkla verktyg kan man skapa bättre arbetsmöten. Kommunikation, samtalsklimat och spelregler är några av nyckelorden.

Så får man fler att tänka på hälsan

2018-03-12

Bygga in träningsmöjligheter på kontoret eller bjuda de anställda på en hälsofrukost. Läs om hur fyra olika företag gjort för att få fler på arbetsplatsen att prioritera sin hälsa.

Dödsolycka blev vändpunkt för renhållningsbolaget

2018-03-09

Det räcker inte med rutiner och regler för att fixa en bra arbetsmiljö. Det insåg Ragn-Sells och satte istället ljuset på beteenden. Resultatet blev en drastisk minskning av antalet arbetsskador och olyckor.