Tips och råd

212 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Ta trafikljus till hjälp vid konflikter

2020-09-23

Det är viktigt att ta tag i konflikter på jobbet innan de eskalerar och riskerar att försämra trivsel och produktivitet. För att börja nysta i det som skaver finns verktyg att ta hjälp av.

Så får du mer energi på distans

2020-09-21

Att behålla energin och engagemanget är en utmaning när distansarbetet fortsätter för många. Men det finns mycket som chefer och medarbetare kan göra och som inte kräver så stora insatser, enligt Caroline Wiklund, coach och stresspedagog på Unionen.

Få koll på riskerna

2020-09-14

Riskbedömning är en av hörnpelarna i det systematiska arbetsmiljöarbetet och mer aktuellt än någonsin till följd av coronapandemin. Här berättar fyra personer i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömningar.

Så gör ni en arbetsmiljöpolicy

2020-09-09

Alla företag oavsett storlek ska ha en arbetsmiljöpolicy. Den kan liknas vid en avsiktsförklaring som beskriver hur ni vill ha det på jobbet. Men för att policyn inte ska bli ett dokument behöver ni involvera medarbetarna och revidera den regelbundet.

Ta mötet till nästa nivå

2020-09-09

Att bjuda in till möte är lätt. Men desto svårare är det att få till ett bra möte där alla känner sig inkluderade, närvarande i nuet och peppade att bidra.

Så skriver du bra kom ihåg-listor

2020-09-09

Hallå där ...

... David Stiernholm, struktör och expert på kom ihåg-listor. Vad är fördelarna med att använda kom ihåg-listor?

Distans skyddar bättre än munskydd

2020-08-31

Vissa arbetsplatser har infört krav på att de anställda ska bära munskydd för att minska spridningen av coronaviruset. Men används munskyddet felaktigt kan den önskade effekten utebli, enligt Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.

Så klarar ni värmen på jobbet

2020-08-18

Hög värme kan inte bara vara skadligt för hälsan, det ökar också olycksrisken på jobbet. Det går att minska riskerna genom olika praktiska åtgärder. Men undvik bordsfläktar eftersom det kan öka smittspridningen.

Minska smittspridningen i höst

2020-08-17

God ventilation, avstånd till kollegor och noggrann städning är några sätt att förebygga smittspridning på kontor, enligt Björne Olsson på Arbetsmiljöverket. Han spår att aktivitetsbaserade kontor kommer bli mindre vanliga till följd av pandemin.

Så kan risken för skador i handleder bedömas

2020-06-08

Långvarigt och enformigt jobb vid löpande band eller vid städning sliter på händer och handleder. Men det finns metoder för att förebygga skador.

"Det gick från vardag till galet på fem dagar"

2020-06-03

Skola om sig eller ställa om verksamheten. Ingen har gått helt opåverkad ur coronakrisen. Här berättar fyra personer i olika yrken hur de ställt om. 

Coronasäkra jobbet i höst

2020-06-02

Tre bemannings- och rekryteringsföretag har tillsammans tagit fram en guide med hundra tips och råd som gör arbetsplatsen coronasäkrare när det är dags att återvända till jobbet. Guiden tar upp alltifrån städrutiner till informationshantering.