Tips och råd

163 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Svåra samtal – så gör du

2019-03-12

Ge avslag på en låneansökan eller tala med föräldrar om utåtagerande barn i förskolan. Många yrken innebär svåra samtal med kunder, klienter och patienter. Här ger fyra personer sina bästa tips inför ett sådant samtal. 

Lär dig skona rösten

2019-03-07

Hur påverkar arbetsmiljön operasångares röster och vad är det som gör att rösten slits? Det ska ett nytt forskningsprojekt ta reda på. Resultaten kan även användas för andra yrkesgrupper som har rösten som redskap, som till exempel lärare och callcenterpersonal.

Var sak har sin tid

2019-03-05

Börja inte dagen med att svara på e-post och undvik att fatta viktiga beslut sent på eftermiddagen. I boken "När" har den amerikanske författaren Daniel Pink gjort en guide som hjälper dig att välja rätt tid på dygnet för det du ska göra.

Så stoppar ni konflikterna i tid

2019-03-04

På de flesta arbetsplatser uppstår det problem då och då. Men det är när missnöjet växer och blir till en långvarig konflikt som det tär. I den nya boken "Att bygga en robust samarbetskultur" finns konkreta tips på hur man förebygger konflikter på jobbet.

Sju tips för att klara kylan

2019-02-06

När det är kallt försämras motorik och koncentrationsförmåga och risken för skador och olyckor ökar. Här kommer några heta tips till den som vill hålla värmen i vinter.

Släpp loss kreativiteten

2019-01-29

Skapa tillsammans med kollegorna – och må gott på kuppen. Arbetsliv tar en titt på hur konst och kultur hänger ihop med en god arbetsmiljö.

Tips - så undviker du halkolyckor

2019-01-14

Under vintermånaderna sker många fallolyckor i arbetslivet. Yrkesgrupper som helt eller delvis jobbar utomhus löper störst risk. Och mest utsatta är medelålders kvinnor inom omsorgen. 

Brandsäkra på jobbet

2018-12-13

Vad som riskerar att utlösa en brand på jobbet ser väldigt olika ut beroende på vad det är för arbetsplats. Därför är det viktigt att ta reda på vilka risker som finns hos er samt utbilda personalen i allt från hur man förebygger bränder till utrymning och släckning.

Efter Metoo - så gjorde vi

2018-12-05

Ett drygt år har gått sedan de första Metoo-uppropen kom. Här berättar fyra företag, från några av de branscher som var särskilt drabbade, vilka insatser de gjort för att förebygga sexuella trakasserier.

Få koll på kemikalierna

2018-12-05

Lösningsmedel i målarfärgen eller hårfärgen hos frisören. Kemikalier finns på nästan alla arbetsplatser. Det är arbetsgivarens ansvar att hålla koll på vilka farliga ämnen som finns på jobbet och se till att de hanteras på ett säkert sätt.

Så blir ljudmiljön på jobbet bättre

2018-11-16

Ljudduschar, bollar på stolar och heltäckningsmattor. Det är några knep för att få bort störande ljud på jobbet. Här tipsar fyra personer i vitt skilda yrken hur de gjort för att få en bättre ljudmiljö.

Så blir du klimatsmart på jobbet

2018-11-09

Experterna är eniga – vi måste ändra vårt sätt att leva för att bromsa klimatförändringarna. Och det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.

Webbfråga

Vad är viktigast för ett bra teamarbete?

  • Tillit till varandra 45%  
  • Positiv anda 16%  
  • Resurser 4%  
  • Tydligt uppdrag 23%  
  • Rätt personer i gruppen 12%  
Totalt antalet röster: 192