Tips och råd

181 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Så lyckas ni med teamarbetet

2020-01-22

Medarbetare i välfungerande team trivs bättre på jobbet, är mindre stressade och har lägre korttidsfrånvaro. Men för att kunna arbeta effektivt ihop krävs tydliga mål och gemensamma spelregler för samarbetet.

Få ut mer av resan till jobbet

2020-01-10

Att pendla långt till jobbet kan vara både stressande och tråkigt. Men med lite fantasi går det att förvandla en trist resa till en meningsfull aktivitet. Arbetsliv har träffat fyra nöjda pendlare. 

Nudging i arbetsmiljöarbetet

2019-12-19

Vi vet att vi borde träna, pensionsspara och städa källaren, men ändå gör vi inte det. Ibland när gapet mellan vilja och handling är för stort kan det behövas en knuff i rätt riktning – det som kallas nudging.

Årets julklapp – var snäll mot dig själv

2019-12-17

Att vara omtänksam och snäll mot kollegor får oss att må bättre på jobbet. Men för att julen inte bara ska bli en tid av stress och måsten är det minst lika viktigt att vara snäll mot sig själv.

Många vill skippa alkohol på julbordet

2019-12-05

Tre av fyra anställda tycker inte det är viktigt att alkohol serveras på jobbets julbord. Det visar en undersökning från IQ Initiativet.

Nio tips för bättre möten

2019-11-07

Blir du stressad av att din dag äts upp av möten som avlöser varandra? Då är du inte ensam. Men med några enkla knep går det att få en bättre möteskultur på jobbet.

Inkludera mera

2019-10-30

Vad är okej att säga eller göra på jobbet? Här berättar en expert, ett skyddsombud och två företag hur de jobbar för att bli bättre på inkludering.

Årsklocka för arbetsmiljön

2019-10-23

En årsklocka, med ett arbetsmiljötema för varje månad, är modellen på Kvarnsvedens bruk. Ett bra sätt att göra arbetsmiljöfrågorna hanterbara och öka säkerheten, anser huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Webbtjänst underlättar vid arbetsskada

2019-10-03

Vid en arbetsskada kan det vara svårt att ha koll på vilket ekonomiskt stöd man har rätt till, vart man ska vända sig och när. För att underlätta i den processen har Försäkringskassan och AFA Försäkring tagit fram Arbetsskadeguiden – ett kostnadsfritt verktyg på webben.

Åtta tips när du är ny på jobbet

2019-09-26

Grattis till nya jobbet! Att vara nyanställd är både spännande och nervöst. Här kommer några tips som gör starten smidigare.

Förmåner på jobbet

2019-09-20

Gymkort, extra semestervecka och tjänstepension. Listan över förmåner kan göras lång, och en del tänker vi inte ens på som förmåner eftersom de ingår i kollektivavtal. Här berättar tre företag och en expert om vilka förmåner de föredrar.

Ljud som stör

2019-09-03

Var fjärde anställd är utsatt för buller. Men vad händer egentligen i kroppen och hur kan man bäst minska ljuden som stör?