Tips och råd

148 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Judo på jobbet minskar risk för fallolyckor

2018-10-16

Ett byggföretag och en förskola. Det är exempel på arbetsplatser som fått fallträning av judoexperter genom ett projekt som Svenska Judoförbundet driver tillsammans med AFA Försäkring.

Musarm – så förebygger du

2018-10-02

Musarm är ett vanligt besvär som drabbar kontorsanställda. Ofta börjar det som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?

Ny som skyddsombud – tänk på det här

2018-09-27

Ny som skyddsombud? Då är utbildning bland det första att satsa på, anser Martine Syrjänen Stålberg, Unionen. Att hitta formerna för samverkan är också viktigt för det fortsatta uppdraget.

Så behåller du koncentrationen på topp

2018-09-25

Tjugofem minuter, så lång tid tar det att återfå fokus om vi blir avbrutna av mejlaviseringar eller störande ljud, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Men det finns sätt att behålla koncentrationen hela arbetsdagen. Här ger fyra personer i olika yrken tips på hur de gör.

Tips för att jobba hemma – med fokus

2018-09-19

Vill du kunna arbeta hemifrån utan att tänka på dammråttor och disk och utan att känna att arbetet tar över din fritid? Här är tipsen för att hålla fokus när du jobbar hemma.

Så lyckas du med skyddsronden

2018-09-18

Skyddsronden är kanske det mest klassiska inslaget i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men för att den ska ge något, och inte bara bli en punkt att pricka av, krävs engagemang och uppföljning.

Så kommer du tillbaka efter föräldraledigheten

2018-09-03

Att börja jobba igen efter föräldraledigheten är en stor omställning. För att övergången ska bli så smidig som möjligt är det bra att boka in tid med chefen redan de första veckorna på jobbet, råder Gunilla Krieg ombudsman på Unionen.

Misstag kan leda till positiv förändring

2018-08-14

Misstag är inte något som man ska sopa under mattan utan i stället ta lärdom av som chef. Det anser Pontus Bodelsson som med över 20 års erfarenhet som vd delar med sig av sina bästa misstag och erfarenheter av förändringsarbete i en ny bok.

Släpp jobbångesten – arbete är bra

2018-08-09

I dagarna kommer många tillbaka till jobbet efter sommarsemestern. Även om arbete kan skapa stress och ohälsa är det i grunden något positivt. Stressnivåerna är högre hos den som är arbetslös än hos den som jobbar, enligt psykologiprofessor Bo Melin.

Lästips i sommar

2018-07-13

Har du missat Arbetslivs artiklar i vår? Ingen fara, nu får du chansen igen. Vi har samlat några av vårens mest lästa artiklar. 

Stoppa de skadliga vibrationerna

2018-05-30

En vibrationsskada i händerna kan ge ett livslångt lidande i form av värk och förlorad känsel. Det kan leda till svårigheter att utföra vardagsaktiviteter som att sköta sin hygien. Men det går att minska risken för skador.

Bli miljösmart på jobbet

2018-06-26

Allt fler företag vill jobba mer hållbart men ibland kan det vara trögt att komma igång. Här tipsar fyra olika företag hur de gått till väga.