Tips och råd

231 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Nio tips för personalmötet

2021-03-25

Arbetsplatsträffar och avdelningsmöten är bra tillfällen att ta upp frågor om arbetsmiljö, trivsel och utveckling av medarbetarna. Alla verksamheter ser olika ut men det finns några generella knep för att öka engagemanget och nyttan med mötena.

Därför blir vi mindre effektiva av multitasking

2021-03-24

Äntligen kan vi jobba ostört i hemmets lugna vrå –  eller? Enligt psykolog Alexander Rozental kan det vara svårare att koncentrera sig hemma. Hushållssysslor och digitala kommunikationskanaler kan bidra till att vi multitaskar mer än på arbetsplatsen, och effektiviteten blir lidande.

Oroväckande hög smittspridning på arbetsplatserna

2021-03-16

Arbetsplatsen är vid sidan av hemmet nu den vanligaste platsen att bli smittad av covid-19. Det konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff i veckan, där hon uppmanade arbetsgivarna att göra allt de kan för att minska smittspridningen.

Musarm – så förebygger du

2021-03-01

20 procent av de som jobbar hemma under pandemin uppger att de fått ont i hand, arm eller nacke, enligt en ny undersökning. Musarm börjar  som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?

Högre energi hos män under pandemin

2021-02-22

Män fick en energikick på jobbet under pandemins första månader. För kvinnor var det precis tvärtom, enligt en ny undersökning.

Byta karriär – så gjorde vi

2021-02-17

Erika Lundby tröttnade på sin stressiga tillvaro som lektor på högskolan och öppnade istället sin egen dansstudio. Här berättar hon och två andra om att byta bana och karriärcoachen ger sina bästa tips.

Minska smittan med bra ventilation

2021-02-10

Arbetsplatsen är en av de värsta smitthärdarna för coronaviruset. Särskilt riskfyllt är det att vistas i små mötesrum och andra trånga utrymmen. För att minska risken för smittspridning är det därför viktigt att ha bra ventilation och vädra ofta.

Arbetsgivare får stöd för att minska smitta

2021-02-02

Allt fler anmäler att de utsatts för smitta eller smittats av covid-19 på jobbet. För att minska risken för smittspridning på arbetsplatsen har Arbetsmiljöverket tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram ett antal råd riktade till arbetsgivare.

Nedkylning – så funkar det

2021-01-29

Att frysa på jobbet minskar koncentrationsförmågan vilket kan leda till olyckor. När muskler och leder blir kalla försämras vår motorik och risken för belastningsskador ökar. Riktigt allvarlig nedkylning är ett livshotande tillstånd.

Så hanterar du corona-oro

2021-01-28

Pandemin har fått många att sätta livet på paus. Men eftersom krisen kommer pågå under lång tid bör vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.

Corona-vovvar ökar trycket på hunddagis

2021-01-27

Allt fler skaffar hund. Det märks i Svenska Kennelklubbens statistik men också genom ett ökat tryck på landets hunddagis. Nu har branschen tagit fram en checklista som tar upp de vanligaste arbetsmiljöriskerna på hunddagis.

God samverkan – så gör vi

2021-01-25

God samverkan mellan arbetsgivare och fack är nyckeln till ett lyckat arbetsmiljöarbete. Men hur får man till det i praktiken? Här berättar två chefer och två skyddsombud i olika branscher hur de samverkar.

Webbfråga

Hur påverkas du av att vara hemma mer under pandemin?

  • Känner mig ensam 32%  
  • Har svårt att få till rutiner 19%  
  • Planerar framåt för att orka 10%  
  • Gillar att mysa hemma 39%  
Totalt antalet röster: 155