Tips och råd

157 artiklar

Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.

Släpp loss kreativiteten

2018-12-05

Skapa tillsammans med kollegorna – och må gott på kuppen. Arbetsliv tar en titt på hur konst och kultur hänger ihop med en god arbetsmiljö.

Brandsäkra på jobbet

2018-12-05

Vad som riskerar att utlösa en brand på jobbet ser väldigt olika ut beroende på vad det är för arbetsplats. Därför är det viktigt att ta reda på vilka risker som finns hos er samt utbilda personalen i allt från hur man förebygger bränder till utrymning och släckning.

Efter Metoo - så gjorde vi

2018-12-05

Ett drygt år har gått sedan de första Metoo-uppropen kom. Här berättar fyra företag, från några av de branscher som var särskilt drabbade, vilka insatser de gjort för att förebygga sexuella trakasserier.

Få koll på kemikalierna

2018-12-05

Rengöringsmedlet som städaren använder eller hårfärgen hos frisören. Kemikalier finns på nästan alla arbetsplatser. Det är arbetsgivarens ansvar att hålla koll på vilka farliga ämnen som finns på jobbet och se till att de hanteras på ett säkert sätt.

Så blir ljudmiljön på jobbet bättre

2018-11-16

Ljudduschar, bollar på stolar och heltäckningsmattor. Det är några knep för att få bort störande ljud på jobbet. Här tipsar fyra personer i vitt skilda yrken hur de gjort för att få en bättre ljudmiljö.

Så blir du klimatsmart på jobbet

2018-11-09

Experterna är eniga – vi måste ändra vårt sätt att leva för att bromsa klimatförändringarna. Och det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.

Bli bättre på att fatta beslut

2018-10-31

Vi gör det mest hela tiden utan att vi tänker på det, fattar olika beslut – både privat och på jobbet. Här ger Mona Riabacke, doktor i risk- och beslutsanalys, sina bästa tips för att fatta bättre beslut.

Få koll på kemikalierna

2018-10-25

Hela åtta av tio företag brister i sin hantering av kemikalier. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort. Arbetsliv tipsar om hur ni kan få bättre koll på kemikalierna.

Så blir kontoret hjärnsmart

2018-10-23

Ostörd arbetstid varje förmiddag och en mötesfri dag per vecka. Ledarskaps- och kommunikationskonsulten Gabriella Ringvall Bengtsson tipsar om hur vi kan skapa hjärnsmarta arbetsplatser.

Judo på jobbet minskar risk för fallolyckor

2018-10-16

Ett byggföretag och en förskola. Det är exempel på arbetsplatser som fått fallträning av judoexperter genom ett projekt som Svenska Judoförbundet driver tillsammans med AFA Försäkring.

Musarm – så förebygger du

2018-10-02

Musarm är ett vanligt besvär som drabbar kontorsanställda. Ofta börjar det som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?

Ny som skyddsombud – tänk på det här

2018-09-27

Ny som skyddsombud? Då är utbildning bland det första att satsa på, anser Martine Syrjänen Stålberg, Unionen. Att hitta formerna för samverkan är också viktigt för det fortsatta uppdraget.