Tips och råd
221 artiklar
Här samlar vi tips och råd om arbetsmiljöarbete.
God samverkan – så gör vi
God samverkan mellan arbetsgivare och fack är nyckeln till ett lyckat arbetsmiljöarbete. Men hur får man till det i praktiken? Här berättar två chefer och två skyddsombud i olika branscher hur de samverkar.
Öva dig på acceptans
En uppsägning eller insikten om att semesterplanerna inte går att genomföra. Coronapandemin har inneburit mer eller mindre tuffa besked för de flesta. Men genom att öva sig på acceptans går det lättare att komma vidare och göra det bästa av livet här och nu.
Så undviker du att halka
Att förebygga halkolyckor om du helt eller delvis jobbar utomhus är kanske viktigare än någonsin. Den hårt belastade sjukvården under pandemin gör att väntetiderna på operation är långa och chanserna till en god läkning är sämre.
Så ska trängseln i julhandeln minska
Både Black Friday och julhandeln riskerar att öka smittspridningen, enligt Folkhälsomyndigheten. För att minska trängseln i butikerna har Svensk Handel därför tagit fram särskilda riktlinjer som ska öka säkerheten för kunder och personal.
Tips för att undvika "Zoomthink"
Digitala mötesverktyg som Zoom och Teams hindrar oliktänkande i gruppen och leder ofta till att en eller ett fåtal personer dominerar. Det hävdar Erica Dhawan som snart är aktuell med en bok om kroppsspråk på digitala möten.
Så blir du en bättre kollega på nätet
Blev du ledsen av kollegans mejl eller är du orolig att bli missförstådd i jobb-chatten? När man inte träffas fysiskt är det lätt att missförstånd uppstår. Det vill kommunikationsexperten Nicolas Jacquemot råda bot på med en ny bok om digitalt vett och etikett.
Så hjälper du en kollega i sorg
En medarbetare som sörjer en nära anhörigs bortgång behöver ofta stöd av sin arbetsgivare. Det handlar om att visa medmänsklighet utan att för den skull gå in och agera terapeut, enligt Maria Steneskog Nyman på Previa.
Tio tips för att fixa bra belysning
Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.
Det lär vi oss av pandemin – fyra berättar
Nya rutiner och arbetssätt på grund av corona är inte alltid ett nödvändigt ont. Här berättar fyra personer i fyra olika branscher om vad de kommer att fortsätta med även efter pandemin.
Så får du mer fokus
En tonåring som har distansundervisning i rummet intill och en skrapande grävskopa utanför fönstret. Att jobba ostört i hemmet är enklare sagt än gjort. Bokaktuella Gisela Bäcklander vill slå ett slag för att styra uppmärksamheten åt rätt håll.
Skriv bättre kom ihåg-listor
Vi träffade David Stiernholm, struktör och expert på kom ihåg-listor och frågade: Vilka är fördelarna med att använda kom ihåg-listor?
Ta mötet till nästa nivå
Att bjuda in till möte är lätt. Men desto svårare är det att få till ett bra möte där alla känner sig inkluderade, närvarande i nuet och peppade att bidra.
Senaste artiklar
Vi skriver om:
- Allergier
- Arbetsklimat
- Arbetsmiljöarbete
- Arbetsolyckor och arbetsskador
- Arbetssjukdomar
- Arbetstid
- Belysning
- Buller
- Chef
- Coronaviruset
- Digitalisering
- Diskriminering
- Distansarbete
- Ergonomi
- Generationer
- Hot och våld
- Innovationer
- Inomhusklimat
- Internationellt
- Introduktion
- IT
- Jämställdhet
- Kemikalier
- Kompetens
- Kontor
- Krönika
- Livsstil
- Mobbning
- Mångfald
- Må bra
- Möten
- Psykisk hälsa
- Rehabilitering
- Rekrytering
- Sexuella trakasserier
- Sjukfrånvaro
- Skyddsombud
- Skyddsutrustning
- Smitta
- Stress
- Säkerhet
- Sömn
- Unga
- Ventilation
- Verktyg och produkter
- Vibrationer
- Äldre