Bild: Marianne Zetterblom
Så säger lagen om semester
Publicerat 25 april 2024
Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
Spara semester
Den som har 25 dagars semester har rätt enligt lagen att spara fem semesterdagar. Den som har längre semester kan därutöver spara de extra dagarna.
Semesterperiod
Om inte annat har avtalats har den anställde rätt till en sammanhängande ledighetsperiod om fyra veckor mellan juni och augusti. Om det finns särskilda skäl kan ledigheten förläggas till annan tid.
Flytta semester
För den som önskar ta ut ledigheten under en annan period går det att komma överens om att flytta semesterperioden. Det finns centrala kollektivavtal som medger en längre ledighetsperiod, vissa avtal har exempelvis maj-september som ledighetsperiod. Det förekommer också att det tecknas lokala kollektivavtal om annan förläggning. Ofta har avtalen inslag av frivillighet och den som flyttar hela eller delar av sin semester kan premieras på olika sätt. Vid alla former av semesterförläggning gäller att lagens syfte att ge arbetstagaren vila och ledighet måste uppfyllas.
Önskemål i god tid
De flesta arbetsgivare kräver att de anställda inkommer med sina önskemål om semester flera månader innan sommarledigheterna ska börja. Detta är för att arbetsgivaren har en skyldighet att ge de anställda besked två månader före ledighetens början enligt semesterlagen.
Bestämmanderätt
Om du och arbetsgivaren inte kan komma överens om när semesterledigheten ska tas ut, är det arbetsgivaren som har bestämmanderätt.
Besked om ledighet
För de som exempelvis jobbar inom vården, där trycket är högt, kan det hända att arbetsgivaren vill flytta semester eller dröjer med att ge besked. Enligt semesterlagen ska besked ges två månader innan ledighetens början. Det är möjligt att komma överens om andra regler genom ett centralt kollektivavtal.
Ändra beviljad semester
Varken arbetstagare och arbetsgivare kan ensidigt ändra den beviljade semestern, utan normalt gäller den utlagda semestern. Sedan är det givetvis möjligt att komma överens om annat.
Avbryta semestern vid sjukdom
Syftet med semestern är att du ska kunna få en längre period av sammanhängande ledighet, koppla av från arbete och ägna dig åt annat. Om du själv blir sjuk, så har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare tillfälle ta ut de semesterdagar som du varit sjuk. Om barnen blir sjuka under semestern går det också att byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning. Om du vill avbryta semestern på grund av din eller barnens sjukdom är det viktigt att omedelbart meddela din arbetsgivare om detta.
Källa: Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen
Katharina Hedström
Mer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
-
Stärkta rättigheter för gig-arbetare
Arbetsmiljöarbete • Nyligen enades EU:s social- och arbetsmarknadsministrar om ett nytt direktiv för matbud, taxichaufförer och andra som får sina uppdrag via digitala plattformar. Syftet är att stärka deras rättigheter och reglera användningen av algoritmer som styr och övervakar arbetet.