Artiklar om Arbetstid
14 artiklar
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
Långvarigt nattarbete ökar risken för bröstcancer
Arbetstid • Den som jobbar natt flera gånger i veckan under många års tid löper en ökad risk att drabbas av bröstcancer enligt en stor nordisk forskningsstudie. Kortare arbetspass och mer tid för återhämning är några åtgärder som kan minska risken för ohälsa.
-
"Tydligare kommunikation behövs"
Arbetstid • Att själv sätta gränser så att inte jobb och privatliv flyter ihop är viktigt. Men det är kanske ännu viktigare att chef och medarbetare pratar om sådana frågor och att arbetsgivaren är tydlig med vad som gäller. Det säger Nanna Gillberg som forskat kring det gränslösa arbetslivet.
-
Många nattpass ökar risken för missfall
Arbetstid • Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en dansk studie av personal inom sjukvården.
-
Lärare har svårt att sätta gränser
Arbetstid • Lärare har svårt att sätta gränser mellan arbetstid och fritid. Särskilt i kontakten med föräldrar där många lärare känner att de måste vara tillgängliga jämt. Det beror ofta på bristande kommunikation på skolan, enligt en ny avhandling från Lunds universitet.
-
Så har du rätt att vara ledig
Arbetstid • Under jul och nyår kan det vara knepigt att få ihop tillräckligt med lediga dagar, särskilt om man har barn i skolåldern som har många lov. Så vad säger egentligen lagen om när man har rätt till ledighet?
-
Få ut mer av att-göra-listan
Arbetstid • Att-göra-listor är ett väl beprövat knep för att skapa struktur när jobbet hopar sig och arbetsuppgifterna är många och spretiga. En sådan lista ska helst innehålla konkreta uppgifter som går att bocka av.
-
Tre tips för att leda sig själv
Arbetstid • Allt fler tjänstemän styr över sin tid och prioriterar själv bland arbetsuppgifterna. Den danska arbetsmiljöforskaren Ole Busck har tre tips på hur man kan tänka när man planerar sin tid för att stressen inte ska ta överhanden.
-
Flest distansarbetare i Norden
Arbetstid • Danmark, Sverige och Nederländerna ligger i topp inom EU när det gäller distansarbete. I Italien, Ungern, Tyskland och Grekland däremot är det mindre vanligt. De som på regelbunden basis distansarbetar hemifrån mår bättre än de som distansjobbar från olika platser, visar en ny rapport.
-
Nattskift ökar risken för prostatacancer
Arbetstid • Män som jobbar natt löper större risk än andra yrkesverksamma att drabbas av prostatacancer. Det visar en genomgång av 147 vetenskapliga studier på området.
-
Piggare hjärna med kortare arbetstid
Arbetstid • Heltidsarbete efter att man fyllt 40 kan vara skadligt för hjärnan, enligt en australisk studie. Bäst mår vi av att jobba 25 timmar i veckan när vi blir äldre. Men resultaten får inget stöd av svensk forskning.
-
Stor skillnad i arbetstid mellan olika länder
Arbetstid • Amerikaner jobbar ungefär 25 procent mer än européer, enligt en ny studie. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Men det finns ingen omedelbar koppling mellan långa arbetsdagar och ökad produktivitet.
-
Flexibelt jobb motverkar deltidsfällan
Arbetstid • Flexibla arbetstider är en populär jobbförmån bland unga akademiker enligt flera undersökningar. För småbarnsföräldrar kan det vara ett sätt att slippa gå ner i arbetstid.
-
Sammanhängande nattarbete bäst
Arbetstid • För att kunna sova ordentligt dagtid behöver den som jobbar natt fler än tre nattpass i följd. Kroppen behöver mer tid än man tidigare trott för att ställa om dygnsrytmen visar en dansk studie. En annan aktuell studie visar att kvinnor klarar av skiftarbete sämre än män.