Bild: Pär Bäckström
"Jag försöker få ljus varje dag"
Publicerat 12 december 2023
Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Konrad Olsson, nattredaktör i Luleå för tidningskoncernen NMT:s tidningar
Hur länge har du jobbat natt?
– Lite mer än ett år. Jag börjar nio på kvällen och jobbar till sju på morgonen ena veckan och är ledig andra veckan. Jag brukar gå upp efter 15 och äter direkt. Sedan har jag ganska fasta mattider med lunch vid 19 och middag vid 23. Jag försöker gå ut en gång om dagen för att få lite ljus – fast det kan vara svårt i Norrbotten på vintern.
Du sköter jobbet hemifrån, vad är fördelarna med det?
– Att jag inte har någon resväg och att jag kommer i säng ganska direkt efter att jag slutar. Sen kan det vara enformigt ibland att bara vara hemma och inte se mycket annat i jobbet. Men å andra sidan kan jag dra ut på resa eller vad som helst veckan efter.
Hur sover du på dina lediga veckor?
– Då kan det vara lurigare med sömnen och jag kan känna mig seg i kroppen om jag sovit dåligt. Det är som att kroppen inte alltid vet vilken tid på dygnet det är. Lediga veckor går jag upp tidigast 12. Någon gång har jag försökt att sova på dagen, men det brukar vara svårt. Innan jag ska börja en ny jobbvecka försöker jag att vara uppe extra länge natten innan för att komma i fas.
”Yrket blir en livsstil”
Jessica Sandberg, bagare/konditor på Nya Konditoriet i Umeå
Vilka dagar börjar du tidigast?
– På helgerna. Då börjar vi klockan fyra på morgonen och jobbar till tio. Vardagar jobbar vi från sex till halv tre. Att vi kan börja senare på vardagar numer beror på att jässkåp och ugnar utvecklats så att vi kan förbereda surdegar och degar med långa jästider dagen innan. På helgerna är det fler tårtor, bakelser och kakor som ska göras.
Hur länge har du varit i yrket?
– I 30 år och jag älskar det. Jag kan inte tänka mig ett arbetet där jag skulle jobba mellan 9 och 18. Yrket blir en livsstil. Jag har en stor del av dagen kvar när jag jobbat klart och kan göra vad jag vill. Min sambo är i samma bransch så vi äter middag vid fyratiden och lägger oss tio på kvällen.
Hur tar du dig till jobbet?
– Jag åker bil, det tar ungefär en kvart. Konditoriet ligger i centrala Umeå så nattsuddarna är på väg hem när vi börjar. Det gäller att hålla lite koll runt omkring när man går ur bilen. Visst är det mörkt när vi börjar och slutar på vintern, men på helgerna slutar vi tidigt och hinner ta del av ljuset. På sommaren har vi det motsatta, att det aldrig blir mörkt.
”Jag äter frukost innan jag lägger mig”
Veronica Hammarlund, undersköterska på Fejans korttidsboende i Ljusne
När känner du dig som tröttast under nattpasset?
– Vid tretiden, då kommer trötthetsdippen och kroppen går ner på sparlåga. Är det möjligt sätter jag mig ner en stund då, kanske tar en frukt. Tidigare var mina arbetstider 21.30 till 06.50, men med nya regeln om elva timmars vila är arbetstiden 20.00 till 06.40, det är en omställning nu i början.
Vad äter du på natten?
– Jag har laborerat under alla 27 år jag jobbat natt och kommit fram till att för mig fungerar det bäst att äta något lätt vid tolvtiden som yoghurt eller frukt och en kopp te. Sen äter jag frukost hemma innan jag lägger mig. Och sover jag länge blir det ingen lunch. Middag äter jag med familjen innan jag åker till jobbet. Efter att ha jobbat tre nätter i rad kan jag ibland vara extra hungrig.
Hur länge sover du efter jobbet?
– Till 14 eller 15. Ibland har jag svårt att sova ordentligt på dagen, för att jag är övertrött. Förr blev jag stressad av det, nu vet jag att det kan vara så i vissa perioder. Ibland vilar jag en kort stund efter middagen. Jag försöker ta en promenad varje dag efter att jag sovit eftersom jag vet att jag mår så mycket bättre av det. En halvtimme i friska luften räcker.
”Glöm inte bort det sociala”
Göran Kecklund, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet.
Vilka parametrar är viktiga för den som jobbar natt?
– Ljus, kost och sömn. Det är ofrånkomligt att man måste sova på dagen för att få återhämtning, men sömnlängden då blir mycket kortare jämfört med på natten. För att undvika sömnbrist bör man sova minst fem till sex timmar på förmiddagen och gärna ta en tupplur på 20 minuter innan jobbet. När man går av sista nattpasset kan man nöja sig med tre timmars sömn. Sömnbristen gör det lättare att somna på kvällen och komma i fas med dygnsrytmen. Antalet nattskift i rad bör vara max tre, är det fler kan man drabbas av återhämtnings- och sömnbrist. Kronisk sömnbrist kan leda till ohälsa och hjärt- och kärlsjukdomar.
Hur ska man tänka kring kosten?
– Man ska äta som om man jobbade dagtid. Frukost, lunch och middag. Äter man på natten ska det vara något lättsmält som en frukt, en smörgås eller en färdig soppa. Även den som jobbar natt behöver sin fasteperiod mellan middagstid på kvällen fram till frukost.
Vad gäller med dagsljuset?
– Se till att få utomhusljus en halvtimme varje dag, gärna på eftermiddagen, och passa då på att göra en fysisk aktivitet som att gå eller cykla. Tänk också på att prioritera det sociala och umgås med familjen eller vänner när du har en ledig dag. Socialt umgänge är också viktigt för hälsan.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.