Hoppa till huvudinnehållet

Konrad Olsson är nattredaktör i Luleå för tidningskoncernen NMT:s tidningar.

Bild: Pär Bäckström

Så gjorde vi

"Jag försöker få ljus varje dag"

Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.  

Konrad Olsson, nattredaktör i Luleå för tidningskoncernen NMT:s tidningar 

Hur länge har du jobbat natt?

– Lite mer än ett år. Jag börjar nio på kvällen och jobbar till sju på morgonen ena veckan och är ledig andra veckan. Jag brukar gå upp efter 15 och äter direkt. Sedan har jag ganska fasta mattider med lunch vid 19 och middag vid 23. Jag försöker gå ut en gång om dagen för att få lite ljus – fast det kan vara svårt i Norrbotten på vintern.

Du sköter jobbet hemifrån, vad är fördelarna med det?

– Att jag inte har någon resväg och att jag kommer i säng ganska direkt efter att jag slutar. Sen kan det vara enformigt ibland att bara vara hemma och inte se mycket annat i jobbet. Men å andra sidan kan jag dra ut på resa eller vad som helst veckan efter.

Hur sover du på dina lediga veckor?

– Då kan det vara lurigare med sömnen och jag kan känna mig seg i kroppen om jag sovit dåligt. Det är som att kroppen inte alltid vet vilken tid på dygnet det är. Lediga veckor går jag upp tidigast 12. Någon gång har jag försökt att sova på dagen, men det brukar vara svårt. Innan jag ska börja en ny jobbvecka försöker jag att vara uppe extra länge natten innan för att komma i fas. 

”Yrket blir en livsstil” 

Jessica Sandberg, bagare/konditor på Nya Konditoriet i Umeå 
Vilka dagar börjar du tidigast? 

Jessica Sandberg
Jessica Sandberg är är bagare och konditor på Nya konditoriet i Umeå
Bild: Malin Grönborg

– På helgerna. Då börjar vi klockan fyra på morgonen och jobbar till tio. Vardagar jobbar vi från sex till halv tre. Att vi kan börja senare på vardagar numer beror på att jässkåp och ugnar utvecklats så att vi kan förbereda surdegar och degar med långa jästider dagen innan. På helgerna är det fler tårtor, bakelser och kakor som ska göras.

Hur länge har du varit i yrket?

– I 30 år och jag älskar det. Jag kan inte tänka mig ett arbetet där jag skulle jobba  mellan 9 och 18. Yrket blir en livsstil. Jag har en stor del av dagen kvar när jag jobbat klart och kan göra vad jag vill. Min sambo är i samma bransch så vi äter middag vid fyratiden och lägger oss tio på kvällen.

Hur tar du dig till jobbet?

– Jag åker bil, det tar ungefär en kvart.  Konditoriet ligger i centrala Umeå så nattsuddarna är på väg hem när vi börjar. Det gäller att hålla lite koll runt omkring när man går ur bilen. Visst är det mörkt när vi börjar och slutar på vintern, men på helgerna slutar vi tidigt och hinner ta del av ljuset. På sommaren har vi det motsatta, att det aldrig blir mörkt. 

”Jag äter frukost innan jag lägger mig”

Veronica Hammarlund, undersköterska på Fejans korttidsboende i Ljusne

Veronica Hammarlund
Veronica Hammarlund är undersköterska på Fejans korttidsboende i Ljusne
Bild: Philippe Rendú

När känner du dig som tröttast under nattpasset?

– Vid tretiden, då kommer trötthetsdippen och kroppen går ner på sparlåga. Är det möjligt sätter jag mig ner en stund då, kanske tar en frukt. Tidigare var mina arbetstider 21.30 till 06.50, men med nya regeln om elva timmars vila är arbetstiden 20.00 till 06.40, det är en omställning nu i början. 

Vad äter du på natten?

– Jag har laborerat under alla 27 år jag jobbat natt och kommit fram till att för mig fungerar det bäst att äta något lätt vid tolvtiden som yoghurt eller frukt och en kopp te. Sen äter jag frukost hemma innan jag lägger mig. Och sover jag länge blir det ingen lunch. Middag äter jag med familjen innan jag åker till jobbet. Efter att ha jobbat tre nätter i rad kan jag ibland vara extra hungrig. 

Hur länge sover du efter jobbet?

– Till 14 eller 15. Ibland har jag svårt att sova ordentligt på dagen, för att jag är övertrött. Förr blev jag stressad av det, nu vet jag att det kan vara så i vissa perioder. Ibland vilar jag en kort stund efter middagen. Jag försöker ta en promenad varje dag efter att jag sovit eftersom jag vet att jag mår så mycket bättre av det. En halvtimme i friska luften räcker. 

”Glöm inte bort det sociala”

Göran Kecklund, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet.

Göran Kecklund
Göran Kecklund är sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Bild: Bengt Alm

Vilka parametrar är viktiga för den som jobbar natt?

– Ljus, kost och sömn. Det är ofrånkomligt att man måste sova på dagen för att få återhämtning, men sömnlängden då blir mycket kortare jämfört med på natten. För att undvika sömnbrist bör man sova minst fem till sex timmar på förmiddagen och gärna ta en tupplur på 20 minuter innan jobbet. När man går av sista nattpasset kan man nöja sig med tre timmars sömn. Sömnbristen gör det lättare att somna på kvällen och komma i fas med dygnsrytmen. Antalet nattskift i rad bör vara max tre, är det fler kan man drabbas av återhämtnings- och sömnbrist. Kronisk sömnbrist kan leda till ohälsa och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur ska man tänka kring kosten?

– Man ska äta som om man jobbade dagtid. Frukost, lunch och middag. Äter man på natten ska det vara något lättsmält som en frukt, en smörgås eller en färdig soppa. Även den som jobbar natt behöver sin fasteperiod mellan middagstid på kvällen fram till frukost. 

Vad gäller med dagsljuset?

– Se till att få utomhusljus en halvtimme varje dag, gärna på eftermiddagen, och passa då på att göra en fysisk aktivitet som att gå eller cykla. Tänk också på att prioritera det sociala och umgås med familjen eller vänner när du har en ledig dag. Socialt umgänge är också viktigt för hälsan. 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd