Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Unsplash/Paul Hanaoka

Återhämtning

Fyra av tio chefer jobbar på semestern

Fler än fyra av tio chefer planerar att jobba på semestern, enligt en ny undersökning. För den som måste vara tillgänglig finns knep att ta till för att jobbet inte ska inkräkta för mycket på ledigheten.

Hela 44 procent av landets chefer planerar att jobba på semestern, antingen för att det förväntas av dem eller för att de själva inte kan låta bli. Det visar en undersökning från företagshälsovårdsbolaget Falck (fd Previa). 27 procent uppger att de kommer läsa mejlen sporadiskt under semestern och 29 procent att de kommer vara helt frånkopplade från jobbet på sin semester.

– Att inte släppa jobbet under semestern påverkar återhämtningen och möjligheten att koppla av och vara närvarande. Det gäller också för chefer. Att skapa utrymme att delegera ansvar, ligger i linje med att leva som man lär och vara en förebild, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck i en kommentar.

Begränsa tiden för jobb

Förutsättningarna kring semester ser olika ut på olika arbetsplatser. Men för att så många som möjligt ska kunna vara helt lediga på arbetsplatsen krävs planering och tydliga signaler om att det är ok att vara ledig och släppa jobbet, enligt Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck. Chefen kan försöka delegera och utse alternativa kontaktpersoner under sin ledighet.

För den som trots allt måste vara tillgänglig under sin semester är det bättre att planera in arbetet under en specifik tidpunkt än att småjobba under hela ledigheten, enligt Åsa Miemois.

– I stället för att dutta hela tiden och vara tillgänglig hela semestern är det bättre att planera för en dag eller två timmar i veckan. Det gör att arbetet sker under en kontrollerad tid. Det går då att hitta ro i vetskapen om att det finns planerad tid för de där arbetsuppgifterna och du behöver inte jobba lite hela tiden.

Det är också viktigt att inte känna dåligt samvete över att prioritera sin återhämtning, säger hon.

– Det är lätt att få dåligt samvete och då blir acceptansen viktig. Du har inte sagt nej till jobbet, utan sagt ja till en meningsfull och återhämtande semester.

TIPS

För att koppla bort jobbet på semestern

Före semestern:

  • Planering Försök beta av ”att göra listan” och gör en prioritering av vad som måste vara klart innan semestern och vad som kan vänta till efter semestern.
  • Överlämning Genom att delegera och lämna över en del arbetsuppgifter till kollegor är det lättare att koppla av på semestern.
  • Kommunikation Kommunicera dina semesterplaner med din chef och dina medarbetare. Tänk på att du är en förebild som chef. Visa att du prioriterar att vara helt ledig.

Under semestern:

  • Avkoppling Gör saker som får dig att må bra och släppa tankarna på jobbet.
  • Digital detox Försök minska användningen av digitala enheter och sociala medier så att du kan vara mer i nuet och inte ständigt jämföra dig med andra.
  • Dagliga rutiner Skapa rutiner som främjar social samvaro, återhämtning, fysiska aktiviteter och hobbys.

Källa: Falck

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Återhämtning

Senaste om Ledarskap