Hälsa

272 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Så påverkas våra matvanor av pandemin

2021-04-13

En fryspizza framför datorn och lite smågodis till mellanmål? Så kan det bli när man jobbar hemma. Men det behöver inte vara så att pandemin lett till sämre matvanor generellt, enligt en ny rapport.

Dålig självkänsla driver arbetsnarkomanen

2021-04-12

En arbetsnarkoman jobbar inte för att det är stimulerande och roligt utan för känslan att duga som människa, enligt Gunnar Aronsson, professor i arbets- och organisationspsykologi. Hemarbete under pandemin har dessutom gjort det ännu lättare att jobba för mycket.

Du är inte ensam om att känna dig ensam

2021-03-31

Ensamhet bidrar enligt många forskare till sämre hälsa både psykisk och fysisk. Hemarbete under pandemin har gjort att allt fler känner sig ensamma och isolerade. Men det finns sätt att göra hemarbetet lite mindre ensamt.

Mer sömn under pandemin

2021-03-23

De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.

Viktigt med plan för rehab vid långtidscovid

2021-03-22

Även om det fortfarande finns många kunskapsluckor när det gäller långtidscovid fungerar arbetsgivarens ansvar för rehabilitering på samma sätt som vid andra sjukdomar. Det innebär till exempel att anpassa arbetet så att den som är sjukskriven kan komma tillbaka till jobbet i sin takt.

Därför blir vissa tröttare av vårljuset

2021-03-17

Äntligen är ljuset tillbaka! För de flesta av oss innebär det mer energi och glädje. Livet blir lättare. Men för andra är det precis tvärtom. Vårtröttheten slår till och ibland går det så långt att man utvecklar en depression. Sömnforskaren Arne Lowden förklarar varför vi kan bli trötta av vårljuset.

Pollen försvagar motståndskraften mot covid-19

2021-03-12

Pollen försämrar motståndskraften mot covid-19 även för personer som inte är allergiska. Det framkommer i en ny forskningsstudie som omfattar 31 länder på 5 kontinenter. Men det finns åtgärder för att minska halterna av pollen på arbetsplatsen. 

Mikroåterhämtning får oss att klara vardagsstressen

2021-03-11

Återhämtning behövs flera gånger om dagen och inte bara på helgen eller semestern. Och återhämtning måste inte vara vila. För den som sitter mycket på jobbet kan motion vara återhämtning. Det viktigaste är att ta reda på vad som passar just dig, enligt psykologen Niclas Almén.

”Det var så skönt att äntligen bli tagen på allvar”

2021-03-09

Linda Alexandersson drabbades av den kroniska sjukdomen POTS i sviterna av covid-19. Ett år efter att hon insjuknat lider hon fortfarande av trötthet, huvudvärk och skenande puls. Nu jobbar hon halvtid, men måste ta pauser för att vila under arbetsdagen.

Snabb återgång efter långtidscovid kan ge bakslag

2021-03-08

Rehabilitering efter långtidscovid bör ske stegvis. Försöker man komma tillbaka för snabbt till arbete och ett aktivt liv triggas symtomen igång och det blir ett bakslag, säger Malin Nygren-Bonnier, docent som forskar om långtidseffekter av covid-19.

Ute är det nya inne

2021-02-26

Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.

Så påverkas sömnen av pandemin

2021-02-18

Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra och hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn.

Webbfråga

Vad blir det till lunch om du jobbar hemma?

  • Rester el. snabbmat 45%  
  • Hämtmat 2%  
  • Flingor vid datorn 4%  
  • Hemlagat 49%  
Totalt antalet röster: 92