Hälsa

247 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Allt fler drabbas av utmattningssyndrom

2020-09-18

Sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom ökar, visar en ny rapport från Försäkringskassan. Vård och omsorg, apotek och djurhälsovård hör till branscherna med flest sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

Skapa en peppande höstplan

2020-09-09

Sommaren är snart ett minne blott. Nu ligger ett helt nytt år framför oss med möjligheter och utmaningar. Det är dags att planera jobbhösten.

Få in mer rörelse i vardagen

2020-09-09

För att må bra behöver vi träna både kropp och knopp. Skissa på din egen framgångsstrategi med rörelse, pauser och tid för eftertanke.

Är du en oroare?

2020-09-02

Är du orolig för att du inte ska kunna prestera ­tillräckligt bra på jobbet, att du inte är omtyckt som arbetskamrat eller att du inte kan påverka din lön? Kort och gott: är du en oroare?

Stillasittande ökar risken för depression

2020-08-25

Att sitta still mycket på fritiden ökar risken för depression och ångest. Däremot finns inte samma samband mellan psykisk ohälsa och att sitta still mycket på jobbet, enligt två nya forskningsstudier.

Struktur viktigt när distansarbete fortsätter

2020-08-11

För många av de som nu avslutar sin semester väntar fortsatt distansarbete. Struktur i vardagen är nyckeln för att orka med på lång sikt, enligt Johan Waara, psykolog och universitetslärare vid Uppsala universitet.

Sänk förväntningarna och må bättre på semestern

2020-06-25

Att sänka förväntningarna inför semestern är receptet för en lyckad ledighet, enligt Petra Lindfors, professor i psykologi. 

Allt fler företag covid-testar sin personal

2020-06-04

Allt fler företag erbjuder sina anställda test för antikroppar mot covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten kan testerna säga något om företagens sårbarhet vad gäller sjukfrånvaro, men de varnar för att dra för stora växlar av resultatet vad gäller immunitet mot viruset.

Hallå där ...

2020-06-03

... Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och fil dr, som ser risker med ”nedvarvningshetsen”.

Tips för sömnlösa

2020-06-03

När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.

Psykisk ohälsa fortsätter att öka

2020-05-27

De senaste tio åren har sjukfallen på grund av psykisk ohälsa ökat med 17 procentenheter, enligt en rapport från Försäkringskassan. Värst drabbade är kvinnor i åldrarna 30–39 år.

Så stärker de teamkänslan på distans

2020-05-18

Hur skapar man teamkänsla och motivation på jobbet i en tid av hemarbete och social distansering? På pensions- och försäkringsbolaget SPP startade man "Hemmautmaningen" där medarbetarna tävlar i digitala team.