Hälsa

232 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Fler svenskar går eller cyklar till jobbet

2020-03-30

Hur du tar dig till jobbet kan göra stor skillnad för din hälsa. En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att fler svenskar går eller cyklar till jobbet och att även en kort promenad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Motion på schemat

2020-03-30

Många tycker att det är ett ständigt tjat på att vi ska sitta mindre och röra oss mer. Ännu ett måste. Men våra kroppar behöver variation för att vi ska må bra. Och är det möjligt att röra på sig under arbetstid är chansen större att det blir av och till och med är kul.

Corona-information på fler språk behövs

2020-03-26

Flera av de som smittats av coronaviruset i Sverige är nya svenskar. MSB medger att de ännu inte nått ut med informationen tillräckligt brett. Inte heller Arbetsmiljöverket har i dagsläget information om viruset på andra språk.

Destruktivt ledarskap kan ge hjärtbesvär

2020-03-16

Ett destruktivt ledarskap kan inte bara leda till ett dåligt arbetsklimat utan också till exempelvis hjärtsjukdom långt senare i livet. Det säger stressforskaren Anna Nyberg, som forskat kring ledarskapets påverkan på medarbetarnas hälsa.

Hur du står påverkar hur fötterna mår

2020-03-13

För den som drabbats av onda fötter är det sällan så enkelt som att bara byta skor. Precis som andra delar av kroppen behöver fötterna träning, och hur de mår påverkas bland annat av hållning och vikt.

Regeringen slopar karensdag

2020-03-11

För att fördröja smittspridningen av coronaviruset har regeringen i dag presenterat en rad åtgärder. Bland annat slopas karensdagen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att alla sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer stoppas tills vidare. 

Depression förkortar arbetslivet

2020-03-04

Låg energi, trötthet och koncentrationssvårigheter kan vara tecken på depression. För den som drabbas kan det förkorta arbetslivet med flera år, visar en dansk forskningsstudie.

Coronaviruset – så skyddar du dig och dina kollegor

2020-03-03

En undersökning gjord tidigare i år visar att många svenskar går till jobbet trots att de är sjuka. Men med anledning av coronaviruset kan det vara en god idé att ta extra hänsyn till sina kollegor och stanna hemma när man är sjuk.

Coronaviruset – det gäller på arbetsplatsen

2020-03-02

Antalet smittade och döda i det nya coronaviruset fortsätter att öka. Risken för allmän smittspridning i Sverige bedöms fortfarande som måttlig men hos utsatta yrkesgrupper som städare och vårdpersonal finns trots det en oro.

Mindfulness minskar stress enligt ny studie

2020-02-25

Får du svettningar bara av att tänka på presentationen du ska göra på jobbet om ett par veckor? Nu visar forskning att några minuters mindfulnessövning varje dag med hjälp av en vanlig mobil-app kan minska rädslor och ångest.

Grön lunch kan förlänga livet

2020-02-06

Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är mellan tre och sju procent större för de som äter två portioner kött i veckan. Det visar en stor amerikansk forskningsstudie.

Chefer får hjälp att upptäcka missbruk

2020-01-29

I snitt en av fem kollegor på en vanlig arbetsplats ligger i riskzonen för missbruk. En ny digital checklista ska hjälpa HR och chefer att upptäcka tidiga signaler på missbruk – och agera i tid.