Hälsa

200 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Kaffe! – livselexiret på jobbet

2019-05-29

Morgonkaffe, kaffe på maten och eftermiddagståren. För många svenskar är kaffedrickandet närmast rituellt. Att fika tillsammans på jobbet är inte bara bra för gemenskapen. Det kan också öka företagets lönsamhet enligt en studie.

Färre sjukskrivs på grund av värk i kroppen

2019-05-13

Risken att bli långtidssjukskriven på grund av besvär i muskler och skelett har minskat de senaste åren. Men det är fortfarande den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda i arbetaryrken. Byggnadsarbetare och städare är några utsatta yrkesgrupper.

Tysta din inre kritiker

2019-05-10

För många är våren en av årets stressigaste perioder. Men genom att vara lite snäll mot sig själv och gå mer på lust och motivation än tomma krav går det att klara stressen bättre. 

Arbetsplatsen viktig för ungas hälsa

2019-04-09

Allt fler unga sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa. Nu ska forskare studera vad arbetsgivare kan göra för att bidra till bättre hälsa bland unga inom handeln – en bransch som anställer många unga.

Så minskar du vårtröttheten

2019-04-02

Känner du dig tröttare än vanligt när våren äntligen är här? Lugn, du är inte ensam. Upp emot var fjärde person har en biologisk klocka som tar längre tid på sig att ställa om till ljuset. Men det finns knep som hjälper.

Du måste inte träna – men rör på dig mer

2019-04-01

Vi har sämre flås än för tjugo år sedan. Stress och ökade krav på effektivitet gör att vi rör oss mindre. Men det räcker med trappor och mer rörelser i vardagen för att öka konditionen.

Riskfyllt med fina naglar

2019-03-22

När nagelterapeuten Anne-Maria Smedberg i Halmstad läste en rapport om hälsoriskerna med akrylater slutade hon helt upp med att bygga konstnaglar i akryl. Hon önskar att fler nagelsalonger blev medvetna om riskerna.

Träning gör dig lugnare på jobbet

2019-03-20

God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie. Även när hänsyn tagits till ålder, kön och utbildning presterade de med bra kondition bättre än de med lägre kondition.

Det ger återhämtning på arbetstid

2019-03-18

Återhämtning på jobbet behövs för att vi ska få förnyad energi och inte vara helt slutkörda när arbetsdagen tar slut. I ett forskningsprojekt i Skåne har man infört aktiviteter på sex vårdcentraler för att få personalen att koppla av och må bra.

God handhygien viktigt för att förebygga vinterkräksjuka

2019-02-19

Vinterkräksjukan har nått nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018. För att undvika att sprida smittan vidare är god handhygien viktigt, både om man själv har smittats eller om man tagit hand om någon som är magsjuk.

Obligatorisk träning på arbetstid hjälpte maskinförare

2019-02-15

När Tekniska Verken i Kiruna gjorde en hälsoundersökning visade det sig att åtta av tio maskinförare riskerande att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Men genom en stor hälsosatsning har många lagt om sin livsstil och ett år senare har andelen sjunkit betydligt.

Träning viktigt för nattarbetare

2019-01-25

En enda natt utan sömn påverkar ämnesomsättningen i kroppens vävnader, visar ny forskning. Muskelvävnad börjar brytas ner och fett byggs upp. Därför är det extra viktigt att den som jobbar natt tänker på att träna och äta rätt, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Webbfråga

Blir du nervös inför en presentation du ska göra på jobbet?

  • Jag vägrar! 6%  
  • Jättenervös 30%  
  • Har vant mig 48%  
  • Älskar rampljuset 16%  
Totalt antalet röster: 250