Hälsa

195 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Riskfyllt med fina naglar

2019-03-22

När nagelterapeuten Anne-Maria Smedberg i Halmstad läste en forskningsrapport om hälsoriskerna med akrylater slutade hon helt upp med att bygga konstnaglar i akryl. Som utbildad kemist vet hon vilka skyddsåtgärder som krävs när man hanterar hälsofarliga kemikalier. Hon önskar att fler nagelsalonger blir medvetna om riskerna.

Träning gör dig lugnare på jobbet

2019-03-20

God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie. Även när hänsyn tagits till ålder, kön och utbildning presterade de med bra kondition bättre än de med lägre kondition.

Det ger återhämtning på arbetstid

2019-03-18

Återhämtning på jobbet behövs för att vi ska få förnyad energi och inte vara helt slutkörda när arbetsdagen tar slut. I ett forskningsprojekt i Skåne har man infört aktiviteter på sex vårdcentraler för att få personalen att koppla av och må bra.

Du måste inte träna – men rör på dig mer

2019-02-27

Vi har sämre flås än för tjugo år sedan. Stress och ökade krav på effektivitet gör att vi rör oss mindre. Men det räcker med trappor och mer rörelser i vardagen för att öka konditionen.

God handhygien viktigt för att förebygga vinterkräksjuka

2019-02-19

Vinterkräksjukan har nått nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018. För att undvika att sprida smittan vidare är god handhygien viktigt, både om man själv har smittats eller om man tagit hand om någon som är magsjuk.

Obligatorisk träning på arbetstid hjälpte maskinförare

2019-02-15

När Tekniska Verken i Kiruna gjorde en hälsoundersökning visade det sig att åtta av tio maskinförare riskerande att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Men genom en stor hälsosatsning har många lagt om sin livsstil och ett år senare har andelen sjunkit betydligt.

Träning viktigt för nattarbetare

2019-01-25

En enda natt utan sömn påverkar ämnesomsättningen i kroppens vävnader, visar ny forskning. Muskelvävnad börjar brytas ner och fett byggs upp. Därför är det extra viktigt att den som jobbar natt tänker på att träna och äta rätt, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Körsång minskar stressen

2019-01-23

På femte våningen på Region Skåne ser man fram emot torsdagslunchen lite extra. Då samlas ett gäng kollegor för en stunds körsång tillsammans med ledaren Ellen Sörensen från VocalLife.

Så kom Katarina tillbaka efter utbrändheten

2019-01-10

Den som är utbränd har ofta svårt att inse sin egen situation innan det gått för långt. Men med rätt hjälp och stöd i tid behöver inte sjukskrivningen bli onödigt lång och motverka sitt syfte. Möt Katarina Kjerfve som berättar om sin väg tillbaka.

Minskad skärmtid ger större julfrid

2018-12-20

Trött och stressad efter en lång höst? Passa på att koppla ner dig från sociala medier i jul. Det är bra för både återhämtning och kreativitet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.

Var fjärde kvinna sover dåligt

2018-12-18

Var fjärde yrkesarbetande kvinna har problem med att sova. Det visar en kartläggning där nästan 30 000 anställda tillfrågats om sina sömnvanor.

Var tredje mår dåligt av jobbet

2018-11-28

De senaste tolv månaderna hade nästan tre av tio av Sveriges sysselsatta besvär av arbetet. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Ångest, sömnsvårigheter och problem med minne och koncentration är de vanligaste besvären.

Webbfråga

Vad är viktigast för ett bra teamarbete?

  • Tillit till varandra 45%  
  • Positiv anda 16%  
  • Resurser 4%  
  • Tydligt uppdrag 23%  
  • Rätt personer i gruppen 12%  
Totalt antalet röster: 192