Hälsa

178 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

För mycket sömn också skadligt

2018-10-18

För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts.

Unga oftare sjukskrivna på grund av ångest

2018-10-09

Psykiska ohälsa är den vanligaste orsaken till att unga blir långtidssjukskrivna. De drabbas oftare av ångest jämfört med sina äldre kollegor. Det visar en rapport från AFA Försäkring om ungas hälsa och arbetsmiljö.

Jobbmejlande på fritiden stressar även familjen

2018-09-28

Förväntningar på anställda att de ska läsa och svara på mejl utanför arbetstid innebär ökad stress inte bara för den anställde, utan även för familjemedlemmar. Det visar en amerikansk studie.

Promenadmöten minskar risk för allvarlig stroke

2018-09-26

Trött på jobbets trista möteslokaler? Då kan ett promenadmöte vara ett alternativ. Det gynnar både kreativiteten och hälsan. Den som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk att drabbas av en allvarlig stroke, enligt en ny studie.

Verktygen som orsakar vibrationsskador

2018-09-24

Vibrationsskador har gått om bullerskador som den vanligaste arbetssjukdomen. Mest drabbade är byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker, visar en ny rapport från AFA Försäkring.

Migrän – eller "bara" ont i huvudet?

2018-09-12

Ont i huvudet? Nästan alla har huvudvärk lite då och då. Ofta beror det på att man spänner sig utan att man vet om det. Stress, trötthet och för lite sömn kan ge spänningshuvudvärk. Den kan i sin tur trigga igång ett migränanfall om man lider av migrän. 

Sju tips för en piggare höst

2018-09-06

I början av hösten är det många som längtar efter nya, sunda vanor. Arbetsliv guidar dig till en hälsosam höst.

Svårt att prata känslor med chefen

2018-09-04

Det är betydligt jobbigare att prata med sin chef om hur man mår psykiskt än fysiskt. Endast sex av tio känner sig bekväma med att göra det, enligt en ny undersökning.

Utomhuskontor testas av tjänstemän i Malmö

2018-08-30

I Malmö pågår projektet Stickut där 60 tjänstemän från kommunen provar att göra vissa av sina arbetsuppgifter utomhus. Men för att utomhuskontoret ska kunna användas i stor skala krävs en förändrad syn på arbete, enligt projektledaren Charlotte Petersson.

Bullrig arbetsmiljö ger sämre sömn

2018-08-24

Att jobba i en bullrig miljö ger sämre sömnkvalitet. Det visar en internationell forskningsstudie.

Test ger svar på om det är för mycket på jobbet

2018-08-23

Känner du dig helt utmattad efter arbetsdagens slut? Ett nytt kostnadsfritt test utvecklat av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg ger svar på om du ligger i riskzonen för att drabbas av stressrelaterad ohälsa.

Sov dig smartare

2018-08-17

I vår ständigt uppkopplade tillvaro har sömn blivit viktigare än någonsin. När vi sover sker nämligen en massa processer som hjälper hjärnan att återhämta sig från den belastning den utsätts för på dagen.