Hälsa

186 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Körsånger från femte våningen

2018-12-05

På femte våningen på Region Skåne ser man fram emot torsdagslunchen lite extra. Då samlas ett gäng kollegor för en stunds körsång tillsammans med ledaren Ellen Sörensen från VocalLife.

Vägen tillbaka

2018-12-05

Den som är utbränd har ofta svårt att inse sin egen situation innan det gått för långt. Men med rätt hjälp och stöd i tid behöver inte sjukskrivningen bli onödigt lång och motverka sitt syfte. Möt Katarina Kjerfve som berättar om sin väg tillbaka.

Var tredje mår dåligt av jobbet

2018-11-28

De senaste tolv månaderna hade nästan tre av tio av Sveriges sysselsatta besvär av arbetet. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Ångest, sömnsvårigheter och problem med minne och koncentration är de vanligaste besvären.

Hitta dina nya mellisfavoriter

2018-11-26

Mellanmålet är ett bra tillfälle att fylla på med nyttig energi – och undvika småätande. Inspireras av mumsiga recept och tips från mellisexperten.

Kroppen tar stryk av att stå en hel arbetsdag

2018-11-20

Att stå och arbeta har varit en växande trend bland kontorsanställda de senaste åren. Studier som visat att stillasittande jobb ökar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom har bidragit till det. Men nu visar forskning att det även finns risker med att stå långa pass.

Asbest skördar fortfarande liv

2018-11-08

Trots att asbest har varit förbjudet i över 35 år och reglerna för sanering är stenhårda inträffar fortfarande asbestrelaterade sjukdomsfall. En ny rapport visar dessutom att fem gånger fler människor dör i cancer i Sverige på grund av asbest än man tidigare trott.

Så övervinner du höstmörkret

2018-11-07

Ett sätt att förebygga trötthet och nedstämdhet på hösten är att vistas så mycket i dagsljus som möjligt. Genom lite smart planering går det att få till.

Forskare varnar för slopad vintertid

2018-10-26

I helgen är det dags att ställa om klockan till vintertid, kanske för sista gången. En majoritet av svenskarna vill ha ständig sommartid och frågan kommer att avgöras i riksdagen. Men forskare varnar för hälsoeffekterna om vi går miste om det tidiga morgonljuset under vinterhalvåret.

För mycket sömn också skadligt

2018-10-19

För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts.

Unga oftare sjukskrivna på grund av ångest

2018-10-09

Psykiska ohälsa är den vanligaste orsaken till att unga blir långtidssjukskrivna. De drabbas oftare av ångest jämfört med sina äldre kollegor. Det visar en rapport från AFA Försäkring om ungas hälsa och arbetsmiljö.

Jobbmejlande på fritiden stressar även familjen

2018-09-28

Förväntningar på anställda att de ska läsa och svara på mejl utanför arbetstid innebär ökad stress inte bara för den anställde, utan även för familjemedlemmar. Det visar en amerikansk studie.

Promenadmöten minskar risk för allvarlig stroke

2018-09-26

Trött på jobbets trista möteslokaler? Då kan ett promenadmöte vara ett alternativ. Det gynnar både kreativiteten och hälsan. Den som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk att drabbas av en allvarlig stroke, enligt en ny studie.