Hoppa till huvudinnehållet

Den som jobbar utomhus ska tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen för att undvika de farliga UV-strålarna.

Bild: Istock

Arbetssjukdomar

Kläder bästa skyddet mot hudcancer

Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.

SNABB SAMMANFATTNING:
  • Hudcancer ökar Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. Varje år drabbas cirka 6 000 personer.
  • Kläder är bästa skyddet För de som arbetar utomhus är det bästa sättet att skydda sig mot UV-strålning att använda täckande kläder och begränsa tiden i solen. 
  • Effekten av solkräm är osäker Skyddet från solkräm varar endast i en halvtimme, och de flesta smörjer på för tunt. Endast cirka fem procent av det vi applicerar stannar i huden; resten hamnar i det metabola systemet och utsöndras via urinen. 

Sammanfattningen är gjord med hjälp av AI

Varje år drabbas mellan 5 000 och 6 000 personer av malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer.

– När jag inledde min forskarkarriär för 40 år sedan var det ungefär 500 per år och nu är vi uppe i 6 000. Dödligheten ökar också, vilket är bekymmersamt, sa Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, när han presenterade en kunskapsöversikt om yrkesrelaterad hudcancer på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.

Redan i slutet av 1700-talet upptäckte man att sotare i England drabbades av hudcancer på pungen. Det gör därmed hudcancer till den första yrkesrelaterade cancer som upptäckts. Den hudcancer som sotarna fick heter skivepitelcancer och drabbar ungefär 10 000 personer om året i Sverige. Den orsakas av UV-strålning men också av sot, röntgenstrålning, arsenik, skifferolja och en rad andra ämnen. Malignt melanom och basalcellscancer är två andra hudcancertyper men de orsakas uteslutande av UV-strålning.

Det betydligt mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16

UV-strålningen är som starkast mellan 12 och 14. En mulen dag minskar den till hälften.

– Samtidigt är det betydligt mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16. Det är bara det att vi inte känner UV-strålningen den mulna dagen, sa Bengt Järvholm, professor vid institutionen för folkhälsa vid Umeå universitet och medförfattare till kunskapsöversikten om yrkesrelaterad hudcancer.

Undvik helst solen helt mitt på dagen

Täckande kläder, solavskärmning och att begränsa antalet timmar i solen är det bästa sättet att skydda sig mot UV-strålning enligt Olle Larkö och Bengt Järvholm. Om det går att undvika solen helt när den är som starkast mitt på dagen är det optimalt.

Näsa och öron är ett vanligt ställe att få hudcancer på så en keps är bra att använda. Att förlita sig på solskyddskräm är dock förrädiskt enligt de båda forskarna.

– Vi säger inte att man inte ska använda solskyddskräm men de är övervärderade. Det bästa är att skydda sig med kläder. Att hudcancer ökar skulle kunna bero på övertron på solskyddskrämens effekter, sa Olle Larkö.

Överlag är svenskar väl medvetna om riskerna med solstrålning och kopplingen till hudcancer. Men få vet hur solskyddskrämer fungerar. Skyddet från krämen varar endast i en halvtimme. De flesta smörjer också på för tunt. Cirka sex helkroppsinsmörjningar beräknar Olle Larkö att en vanlig tub med solkräm räcker till om man tar den mängd som krävs.

– Sen är det bara cirka fem procent av det vi kladdar på som stannar i huden. Resten hamnar i det metabola systemet och vi kissar ut det i slutändan.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Hälsa