Forskning

248 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar om arbetsmiljöforskning, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Mycket att vinna på att flytta kontorsarbetet utomhus

2019-06-11

Störande prat, dålig ventilation, brist på dagsljus och stillasittande är klassiska problem i kontorsmiljöer. Genom att flytta delar av arbetet utomhus går det att minska problemen samtidigt som stressnivåerna hos de anställda går ner.

Skrämmande budskap minskar inte arbetsskador

2019-06-10

Att ta till skrämselpropaganda som ett sätt att minska arbetsskador kan få motsatt effekt. Det väcker försvarsmekanismer och rädsla men leder inte till konkreta handlingar för att minska riskerna, enligt en ny studie.

Fler dör av stressrelaterade sjukdomar

2019-06-03

Varje år avlider cirka 3 000 personer i Sverige på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Medan sjukdomar som beror på fysiska faktorer som damm och motoravgaser minskar, ökar sjukdomar som beror på stress. Det visar en ny kartläggning från Arbetsmiljöverket.

Acceptans lindrar jobbstressen

2019-05-28

Brukar du bli nervös inför presentationer på jobbet? Ny forskning visar att mindfulness där man lär sig acceptera sina känslor är betydligt mer effektivt än mental träning där man försöker trycka bort de negativa känslorna genom att tänka positivt.

Hemtjänstpersonal orkar inte till pension

2019-05-27

Enligt en ny studie tror många i hemtjänsten att de inte kommer orka jobba kvar till pension. Men inte på grund av vantrivsel, utan på grund av för stort ansvar i kombination med för lite tid för jobbet.

Risk för sämre ergonomi på flexkontor

2019-05-09

Ny forskning visar att ergonomin på aktivitetsbaserade kontor kan bli lidande om vi inte tar oss tid att ställa in bord, stol och skärm.

Rum med utsikt behövs på jobbet

2019-04-25

Tillgången på dagsljus och möjligheten att titta ut och se vädrets och årstidernas växlingar har betydelse för hur vi mår på jobbet. Det visar en ny sammanställning från Arbetsmiljöverket.

Många nattpass ökar risken för missfall

2019-04-17

Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en dansk studie av personal inom sjukvården.

Rädsla för dåligt rykte fick företag att agera

2019-04-04

Medvetenheten om sexuella trakasserier har ökat bland företagen efter Metoo, visar en ny rapport. Rädsla för att framstå som en oattraktiv arbetsgivare är en orsak.

Telefonsamtal stör mest på kontoret

2019-03-29

Prat är det bakgrundsljud som stör mest i det öppna kontorslandskapet, visar forskning. Allra mest stör telefonsamtal där man bara kan höra den ena parten, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle.

HR behöver arbetsmiljökompetens

2019-03-27

Det behövs fler arbetsmiljöexperter på HR-avdelningar i kommuner och regioner. Det visar en studie av vilken betydelse HR har för det systematiska arbetsmiljöarbetet i sex kommuner och regioner.

Så kan förskollärares arbetsmiljö bli bättre

2019-03-18

Utrymme för återhämtning och kollegiala nätverk. Det är några saker som skulle kunna minska den psykiska ohälsan bland förskollärare, visar en ny rapport.

Webbfråga

Blir du nervös inför en presentation du ska göra på jobbet?

  • Jag vägrar! 6%  
  • Jättenervös 30%  
  • Har vant mig 48%  
  • Älskar rampljuset 16%  
Totalt antalet röster: 250