Bild: Mynak
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Publicerat 28 maj 2024
Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning. En nyhet är råd kring kognitiv arbetsmiljö och distansarbete.
Fakta riktlinjer för företagshälsovården:
Riktlinjerna för evidensbaserad praktik inom företagshälsovården gavs ut första gången 2015 och innehåller råd om allt från buller, ergonomi till psykisk hälsa. Här finns riktlinjerna samlade:
Syftet med riktlinjerna, som tagits fram av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, är att ge företagshälsovården forskningsbaserat underlag för att stödja arbetsgivarens förebyggande och efterhjälpande arbete. I dag finns riktlinjer inom sju områden: psykisk ohälsa, alkoholproblem, hälsoundersökningar, ländryggsproblem, buller, synergonomi och sociala hälsorisker i arbetet. Nu uppdateras de tre förstnämnda.
– Det fanns ett behov av att se över och uppdatera riktlinjerna utifrån ny forskning och evidens som tillkommit, säger Liv Nilsson, processledande analytiker på Mynak.
Evidensbaserad behandling
Målet med riktlinjerna är att stärka företagshälsovårdens möjligheter att välja metoder och arbetssätt som är evidensbaserade och ger bäst effekt, säger Liv Nilsson.
– Företagshälsovården har ju redan kunniga medarbetare som är väl påläsa inom sina arbetsområden. Men det är stora fält och nya rön kommer och går. Vår förhoppning är att ge företagshälsan bättre möjligheter att arbeta evidensbaserat i sin roll som expertresurs. Det handlar både om vilka arbetssätt och metoder som det finns evidens för, men riktlinjerna tar också upp och resonerar kring sådant som i dagsläget inte har så tydligt stöd i forskning.
Arbetet med riktlinjerna sker i samarbete med forskare, yrkesverksamma praktiker, branschföreningar och arbetsmarknadens parter. Riktlinjerna omfattar flera perspektiv, organisationsnivå och individnivå samt förebyggande och efterhjälpande arbete.
I de nya riktlinjerna har vissa områden tillkommit eller utvecklats, bland annat ledarskapets betydelse för den psykiska hälsan på arbetsplatsen, ny forskning kring distansarbete och kognitiv arbetsmiljö. Inom området hälsoundersökningar stärks kopplingen till hur man kan jobba med levnadsvanor – som fysisk aktivitet, kost, rökning och alkohol – som en viktig del av det hälsofrämjande arbetet.
Katharina Hedström
Mer om Verktyg och produkter
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
-
Unga företagare vill få oss att må bättre på jobbet
Innovationer • Fyra 19-åriga företagare i Leksand har utvecklat en app som ska förenkla arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dålig arbetsmiljö på ett sommarjobb i gymnasiet ledde till att de fick idén.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.