Hoppa till huvudinnehållet

Sofia Åhman har tillsammans med Marit Andersson skrivit boken Träna ute med Sofia – enkla övningar för rörelse året om (Norstedts).

Bild: Lina Eidenberg Adamo

Må bra

Ta med träningen utomhus

Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Passa på att ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ta ett promenadmöte med kollegan?

När våren och ljuset kommer tillbaka är det perfekt läge att flytta ut sin träning. SVT:s träningsprofil Sofia Åhman är en av dem som gärna tränar utomhus.

– Det blir aldrig tråkigt att träna ute. Naturen ger omväxling, du får bättre fokus och en helt annan upplevelse än inne. Dessutom får du gratis balansträning av det ojämna underlaget.

Sofia Åhman älskar gummibands­träning och tycker att alla borde ha ett sådant på skrivbordet så det blir enkelt att göra lite övningar under arbetsdagen. Till uteträningen tar hon också gärna med ett gummiband.

– Jag gillar utegym, men vissa redskap kan vara lite för tunga när du inte kan anpassa vikterna lika enkelt som på ett vanligt gym. Då är det perfekt att byta ut några övningar mot exempelvis gummibandsrodd mot en stolpe.

Knäböj, bänkpress och axelpress är annars några av Sofias favoriter i utegymmet.

– Ett annat tips är att plocka upp en sten från marken. Håll den i famnen och gör knäböj, marklyft eller kasta den över axeln. Vill du träna magen kan du sitta på marken med böjda ben och lyfta stenen från sida till sida.

Ta sikte på en trappa och gå upp och ned tre, fyra gånger

Utomhusträning förknippas ofta med löpträning. Men för dig som inte kan springa och ändå vill träna konditionen har Sofia ett tips för att få upp flåset.

– Ta sikte på en trappa och gå upp och ned tre, fyra gånger. Då får du garanterat upp pulsen. Och nästa gång du kommer till en backe på promenaden, ta den tre gånger i stället för en. 

Trots varmare väder kan det fortfarande bli regn och rusk som förstör träningsmotivationen. Sofia Åhman har ett gott råd även här.

– Boka tid med dig själv i kalendern och bestäm att du ska ut oavsett väderlek. Oftast är ju vädret som sämst när du sitter inne och tittar ut. När du väl har tränat, trots regn och blåst, känner du dig bäst i världen!  

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa