Hoppa till huvudinnehållet
Kollegor pratar och dricker ett glas vin på en takterass.

Bild: Istock

Alkohol och droger

Tips till chefen för en lyckad sommarfest

På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.

En sommarfest på jobbet är en form av tack till medarbetarna för gott samarbete innan semestrarna tar vid. Den stärker också teamkänslan. Men kanske har du som chef varit med om fester där du behövt hantera medarbetare som blivit för berusade och som haft ångest efteråt över saker de sagt eller gjort.

Att bjuda på max två glas vin eller öl handlar inte om snålhet.

– En fest på jobbet ska vara inkluderande och för alla. Var tionde medarbetare undviker att gå på jobbfester för att kollegorna dricker för mycket. Det kan vara bra som chef att ha det med sig, säger Mojtaba Ghodsi, VD på IQ som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Han tycker att man ska skippa fokus på alkohol på jobbrelaterade fester. Fest är inte lika med fylla. Många arbetsplatser och organisationer har en alkoholpolicy som gäller oavsett om det är sommarfest, konferens eller andra sammankomster kopplade till arbetet. Den kan vara ett stöd, säger Mojtaba Ghodsi.

Mojtaba Ghodsi
Mojtaba Ghodsi , vd på IQ-initiativet
Bild: Fredrik Hjerling

– Det är bra för den som är chef att kunna luta sig mot en alkoholpolicy. Att bjuda på max två glas vin eller öl till middagen handlar inte om snålhet utan om att man håller sig till det på den här arbetsplatsen. Det kan också vara en trygghet att veta för dem som tycker att det är jobbigt med berusade kollegor.

Gör det lätt att välja alkoholfritt

Att undvika både starksprit och fri bar på sommarfesten är en bra idé, anser han. Liksom att se till att de alkoholfria dryckerna är bättre exponerade och goda, att det inte bara är ljummen läsk eller bubbelvatten.

– Går servisen runt med flaskor till middagen ska det vara en alkoholfri dryck i ena handen. Det ska vara lätt att välja det för den som vill.

Han menar att det ofta finns alkoholtjat på fester, så även på jobbfester. En kollega försöker övertala en annan att ta ett glas till. ”Kom igen nu då tråkmåns”.

– Då tycker jag att man som chef kan vara tydlig, agera och säga att vi inte hetsar någon annan till att dricka på denna arbetsplats.

En sommarfest är ett jobbsammanhang

En sommarfest med medarbetarna är ett jobbsammanhang. Då har man som chef en viss roll och ett ansvar för sina medarbetare, säger Mojtaba Ghodsi. Därför bör man tänka på att ha ett professionellt agerande och föregå med gott exempel.

– Du är en förebild.  Visst kan du dansa halva natten med dina medarbetare, men inte ha ledartröjan vad det gäller att dricka alkohol.

 Måste en sommarfest alltid vara en middag och kanske dans?

– Nej, det kan så klart variera. Som chef kan man involvera sina medarbetare i beslutet om vad gruppen ska göra. Ibland kanske det är något fysiskt utmanande. Andra gånger kan det handla om att göra någon form av upplevelse tillsammans. Men att sitta ned över en bit mat och umgås och prata är alltid trevligt.

Mojtaba Ghodsi tycker också att man som chef ska fundera på vilka medarbetarna är. Är de flesta i 20-årsåldern har de troligen ett annat förhållande till sommarfester och alkohol än om du är en chef i 40-årsåldern.

– Yngre i dag dricker mindre, för dem är alkohol inte centralt på samma sätt i ett festligt sammanhang som för den äldre generationen. De har inte samma förväntan.

Slutligen, om en medarbetare ska premieras eller uppmärksammas med en gåva under sommarfesten bör chefen tänka till.

– Se till att det inte är en flaska vin eller skumpa. Det är mycket bättre med exempelvis ett urval av goda delikatesser, säger Mojtaba Ghodsi.

TIPS TILL CHEFEN

För en lyckad sommarfest

  • Skapa en alkoholpolicy som tydliggör i vilka sammanhang som alkohol är ok och hur mycket alkohol ni som arbetsgivare bjuder på vid fester.
  • Gör det lätt för personalen att välja alkoholfria alternativ.
  • Ge aldrig gåvor till medarbetare i form av alkohol.
  • Se till att vara en god förebild som chef.
bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Alkohol och droger

Senaste om Tips och råd