Bild: Susanne Engman
Få återhämtningen att bli av
Publicerat 10 juni 2024
Vi människor är gjorda för att klara stress och press – det är inte farligt. Men om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
- Schemalägg återhämtning
Återhämtning behövs varje dag och inte bara på helgen eller semestern. Precis som vi behöver äta flera gånger på dagen i stället för att äta jättemycket vid ett tillfälle, är det bra om återhämtningen sker flera gånger under dagen. Men för att återhämtningen ska bli av kan det vara till hjälp att schemalägga den. Satsa på att göra något för din återhämtning minst fem gånger per dag och sprid ut tillfällena jämnt. Tio minuter åt gången, så kallad mikroåterhämtning, räcker för att få positiva effekter på hälsan. - Gör tvärtom
Om du står mycket på jobbet kanske återhämtningen är att sitta och ta en fika. Sitter du mycket behöver du kanske en rörelsepaus. Har du ett kognitivt krävande arbete kanske bästa återhämtningen är att titta på en spännande tv-serie när du kommer hem, medan den som har ett rutinmässigt arbete kan behöva en intellektuell utmaning på fritiden. Att byta miljö är också bra för återhämtningen. Gå ut med barnen och lek eller ta en promenad i skogen. Kontrast är bra så länge återhämtningen ger dig energi. - Testa och utvärdera
Om du inte blir piggare ganska snabbt av den återhämtningsmetod du valt är den förmodligen inte rätt. För att komma fram till vad som passar just dig är det bra att testa och utvärdera. Att tycka om en aktivitet är en bra indikator! Det är lätt att hamna med mobilen i soffan som ett omedvetet försök att få återhämtning. Fråga dig själv nästa gång du ägnat en halvtimme åt att scrolla på Instagram; hade jag kul eller känns det som slöseri på tid? Det säger mycket om kvaliteten på återhämtningen. - Träna på avslappning
Tillämpad avslappning är en evidensbaserad metod som går ut på att lära sig att slappna av på kommando. Det gör man bland annat genom andningsövningar eller genom att spänna en kroppsdel i taget och därefter slappna av i hela kroppen. Resultatet kommer inte direkt utan man behöver öva. Men när du väl behärskar metoden kan du slappna av även när omständigheterna inte är perfekta. - Bli vän med din vila
Många har gjort vila till sin fiende och jobbar med att motverka sin trötthet. Ta en paus och tillåt dig vara trött. Energin ska gå upp och ner. Det är inte normalt att aldrig bli trött. - Bidra till ett tillåtande klimat på jobbet
Ha förståelse för att vi har olika behov när det gäller återhämtning. Någon blir piggare av att ta en fika med kollegorna medan en annan mår bättre av en kort tupplur. Prata om återhämtning på APT eller på medarbetarsamtalet. Diskutera hur ni bäst får återhämtning och hur ni kan främja varandras återhämtning. - Lämna luft i semesterplaneringen
Försök att tänka realistiskt kring sommarsemestern. Du kommer inte hinna träffa alla du vill träffa eller genomföra alla planer du har. Lämna utrymme för spontanitet och försök hitta en balans mellan inga planer alls och minutschema. Ta reda på vad alla i familjen har för önskemål så att en inte bara ställer upp på andras önskemål. Kom ihåg att man inte måste göra allt tillsammans bara för att man lever i en familj. Att vara med varandra hela semestern kanske inte är den bästa återhämtningen. Tänk kontraster även här!
Om återhämtning
Niclas Alméns tips kring återhämtning finns samlade i boken ”Återhämtningsguiden – Må bra trots stress och press”.
Marianne Zetterblom
Mer om Så gör du
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.