Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Susanne Engman

Så gör du

Få återhämtningen att bli av

Vi människor är gjorda för att klara stress och press – det är inte farligt. Men om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips. 

Bild: Susanne Engman
 1. Schemalägg återhämtning   
  Återhämtning behövs varje dag och inte bara på helgen eller semestern. Precis som vi behöver äta flera gånger på dagen i stället för att äta jättemycket vid ett tillfälle, är det bra om återhämtningen sker flera gånger under dagen. Men för att återhämtningen ska bli av kan det vara till hjälp att schemalägga den. Satsa på att göra något för din återhämtning minst fem gånger per dag och sprid ut tillfällena jämnt. Tio minuter åt gången, så kallad mikroåterhämtning, räcker för att få positiva effekter på hälsan. 

 2. Gör tvärtom     
  Om du står mycket på jobbet kanske återhämtningen är att sitta och ta en fika. Sitter du mycket behöver du kanske en rörelsepaus. Har du ett kognitivt krävande arbete kanske bästa återhämtningen är att titta på en spännande tv-serie när du kommer hem, medan den som har ett rutinmässigt arbete kan behöva en intellektuell utmaning på fritiden. Att byta miljö är också bra för återhämtningen. Gå ut med barnen och lek eller ta en promenad i skogen. Kontrast är bra så länge återhämtningen ger dig energi.
 3. Testa och utvärdera       
  Om du inte blir piggare ganska snabbt av den återhämtningsmetod du valt är den förmodligen inte rätt. För att komma fram till vad som passar just dig är det bra att testa och utvärdera. Att tycka om en aktivitet är en bra indikator! Det är lätt att hamna med mobilen i soffan som ett omedvetet försök att få återhämtning. Fråga dig själv nästa gång du ägnat en halvtimme åt att scrolla på Instagram; hade jag kul eller känns det som slöseri på tid? Det säger mycket om kvaliteten på återhämtningen. 
 4. Träna på avslappning    
  Tillämpad avslappning är en evidensbaserad metod som går ut på att lära sig att slappna av på kommando. Det gör man bland annat genom andningsövningar eller genom att spänna en kroppsdel i taget och därefter slappna av i hela kroppen. Resultatet kommer inte direkt utan man behöver öva. Men när du väl behärskar metoden kan du slappna av även när omständigheterna inte är perfekta.
 5. Bli vän med din vila    
  Många har gjort vila till sin fiende och jobbar med att motverka sin trötthet. Ta en paus och tillåt dig vara trött. Energin ska gå upp och ner. Det är inte normalt att aldrig bli trött. 
 6. Bidra till ett tillåtande klimat på jobbet    
  Ha förståelse för att vi har olika behov när det gäller återhämtning. Någon blir piggare av att ta en fika med kollegorna medan en annan mår bättre av en kort tupplur. Prata om återhämtning på APT eller på medarbetarsamtalet. Diskutera hur ni bäst får återhämtning och hur ni kan främja varandras återhämtning. 
 7. Lämna luft i semesterplaneringen   
  Försök att tänka realistiskt kring sommarsemestern. Du kommer inte hinna träffa alla du vill träffa eller genomföra alla planer du har. Lämna utrymme för spontanitet och försök hitta en balans mellan inga planer alls och minutschema. Ta reda på vad alla i familjen har för önskemål så att en inte bara ställer upp på andras önskemål. Kom ihåg att man inte måste göra allt tillsammans bara för att man lever i en familj. Att vara med varandra hela semestern kanske inte är den bästa återhämtningen. Tänk kontraster även här! 
TIPS

Om återhämtning

Niclas Alméns tips kring återhämtning finns samlade i boken ”Återhämtningsguiden – Må bra trots stress och press”. 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Så gör du

Senaste om Tips och råd