Förmodligen har du också använt en härskarteknik
Publicerat 15 maj 2024
”Men gumman!” Orden kom från en yngre manlig kollega, som jag vanligtvis respekterade och tyckte om. Han uttryckte sig vänligt och tanken var nog att låta lite personlig, men det kändes så fel. Helt plötsligt blev jag hans lilla dotter. Jag sa inget, men ångrade mig senare.
De flesta har någon gång varit med om härskartekniker. Subtila metoder för att ta eller behålla makt och fördelar. Många gånger sker det omedvetet. Kollegor som använder härskartekniker är ett av de vanligaste irritationsmomenten i arbetslivet, visar en undersökning från Akavia.
Förmodligen har du även använt härskartekniker själv, eventuellt utan att märka det. Du kanske osynliggjorde en arbetskamrat genom att gäspa, scrolla i telefon eller ignorera när hen pratade. Eller så gjorde du vissa personer till representanter för en hel grupp och beskrev dem stereotypt eller nedvärderande; ”Alla på lagret är så kritiska.”
Jag använder säkert själv härskartekniker. Nog händer det att jag tar åt mig äran av andras förslag eller insats. Att jag försummar vissa grupper när jag utgår från att alla medarbetare har möjlighet att åka på semester. Eller som den gången jag blandade ihop två kollegor som båda har asiatiskt utseende. Det är jag inte stolt över. Du kan bli den som tar ett större ansvar på din arbetsplats. Börja med att identifiera när härskartekniker förekommer. Får alla komma till tals och lyssnar alla på den som pratar? Brukar någon avbryta gång på gång? Finns personer som spelar på sin kvinnlighet/manlighet så att andra tystnar eller gör som hen vill? Berätta om dina observationer. Stötta de som utsätts och säg själv ifrån.
För den som är med om härskartekniker är det inte alltid lätt att agera i stunden. Kanske blir du paff, obekväm och tyst. Men genom att lära sig mer och använda motstrategier kan du förebygga att det händer igen och styra hur det påverkar dig. Möt andras blick när du blir utsatt. Bolla dina tankar med en kollega du litar på. Uppfattade ni situationen likadant?
Om någon skämtar på din bekostnad kan du fråga ”Vad är det som är roligt?” Eller ”Du kallade mig överkänslig, hur menar du då?” Avbryt din presentation om några pratar samtidigt, säg ”Jag kan vänta tills ni är klara med det ni behöver göra.” När någon försöker ta ditt koncept kan du markera med orden ”Vad kul att du tycker om min idé.”
Blir du i stället utsatt för skuld och skam? Fråga dig själv om du medvetet gjort fel eller brutit någon överenskommelse. Om inte, vänd känslorna mot den andra i stället för att skuldbelägga dig själv. När du blir utsatt för förlöjligande och förminskningar kan du försöka ta plats och kräva respekt ”Oj, du glömde presentera mig.”
I mitt eget exempel önskar jag att jag hade funnit mig och sagt något i stil med: ”Gumman?! Nä, nu blev det knasigt, så kan du inte säga till mig.” Det hade i alla fall känts bättre efteråt.
Om Ulrika Husmark
Ulrika Husmark är sakkunnig i inkludering och diskriminering på fackförbundet Akavia och är specialiserad på begränsande normer och beteenden.
Mer om Krönika
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
-
"Hjärnvilan är utrotningshotad"
Krönika • Av Sissela Nutley. ”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.