Bild: Istock
Rädda liv med hjärtstartare
Publicerat 19 juni 2024
När ett hjärta stannar räknas varje sekund. Hjärtstartare, utbildning och bra rutiner gör att fler liv kan räddas.
Så fungerar den
Hjärtstartaren är självinstruerande när du slagit på den.
1. Slå på enheten
2. Följ röst- eller skärminstruktionerna
3. Placera elektroderna på patientens bröst.
4. Låt enheten analysera hjärtrytmen.
5. Om det behövs kommer hjärtstartaren ge en elektrisk stöt.
Placera synligt
Placera hjärtstartaren väl synlig och tillgänglig. Registrera er hjärtstartare i hjärtstartarregistret så att den kan användas av allmänhet och larmcentral.
Träna ofta
Man måste inte ha utbildning för att använda en hjärtstartare. Men praktisk träning i hjärt-lungräddning ökar kvaliteten på behandlingen och det går snabbare att hjälpa den som drabbats av hjärtstopp.
Agera alltid
Om någon faller ihop, inte går att skaka liv i och har oregelbunden eller ingen andning ska du bedöma det som ett hjärtstopp. Då räknas varje sekund för att rädda liv! Det räcker inte med att invänta ambulans – hjärt-lungräddning med bröstkompressioner och inblåsningar måste påbörjas direkt. Kom ihåg att det enda fel du kan göra är att inte göra något alls!
Läs mer: Svenska rådet för hjärt-lungräddning
Marianne Zetterblom
Mer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.