
Bild: Prevent
Så säger lagen om personalrum
Publicerat 21 oktober 2020
Är det okej att byta om på toaletten och ska det finnas ett vilrum på jobbet? Arbetsliv frågade Ewa Krynicka Storskog, arkitekt och handläggare på Arbetsmiljöverket, vad som krävs av ett personalutrymme.
Omklädningsrum
Ett omklädningsrum ska anpassas efter vilket typ av arbete som utförs. Om man blir svettig eller smutsig av sitt jobb räcker det inte med att erbjuda de anställda att byta om på toaletten. Då behövs särskilda omklädningsrum som ska vara åtskilda för män respektive kvinnor om man byter om samtidigt. Ibland behövs olika omklädningsrum för att byta om till privata kläder respektive skyddsutrustning.
Toaletter
När det gäller toaletter ska det finnas minst en toalett på varje våningsplan. Max 15 anställda kan dela på samma toalett.
– Toalettrummen ska vara tillräckligt stora, vara avskilda, ha låsbar dörr och inte ha direkt förbindelse med ett kök. I toalettrummet, eller i anslutning till detta, ska det finnas ett tvättställ eller en tvättränna, säger Ewa Krynicka Storskog.
Personalrum
Hur stort ett personalutrymme ska vara beror på hur många anställda som finns på företaget.
– Personalutrymmen ska dessutom vara lättåtkomliga och får inte användas för verksamhet eller förvaring som försämrar för dem som använder rummet, säger Ewa Krynicka Storskog.
Andra faktorer som är viktiga att ta hänsyn till är ventilation, akustik och tillgång till dagsljus.
– Ventilationen måste vara anpassad för det antal personer som vistas i lokalen. Vissa ventilationssystem kan göra att delar av rum blir dragiga. Det kan påverka hur väl ytan kan utnyttjas eftersom ingen ska behöva sitta där det är dragigt. Antalet fönster och hur de är placerade kan också påverka hur effektivt ytan kan utnyttjas.
Vilrum
På varje arbetsplats ska det också finnas, ett åtminstone gå snabbt att ställa i ordning, ett utrymme för vila.
– Det gäller oberoende av hur många som arbetar där. Men om det är fler än 50 anställda ska det finnas ett särskilt vilrum för liggande och ostörd vila. I närheten av vilutrymmet bör det finnas en toalett, säger Ewa Krynicka Storskog.
Personalutrymmen
Omklädningsrum, duschutrymmen, toalettrum, matutrymmen, vilrum och jourrum. I begreppet personalutrymme inryms många olika delar. Vad som gäller för respektive utrymme finns specificerat i Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1). De nya föreskrifterna träder i kraft 1 januari 2021.
Ladda ner de nya föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning:

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Ett varmare klimat en utmaning för arkeologer
Arbetsmiljöarbete • Arkeologers arbete sker oftast under sommartid. Hur påverkas arbetsmiljön när klimatet blir varmare?
-
Företagens förmåga att arbetsanpassa granskas
Arbetsmiljöarbete • Hur bra är arbetsgivarna på arbetsanpassning? För att ta reda på det inspekterar Arbetsmiljöverket nu 1 000 arbetsplatser.
Senaste om Lagar och regler
-
Företagens förmåga att arbetsanpassa granskas
Arbetsmiljöarbete • Hur bra är arbetsgivarna på arbetsanpassning? För att ta reda på det inspekterar Arbetsmiljöverket nu 1 000 arbetsplatser.
-
Gig-jobbare saknar skydd i lagstiftningen
Arbetsmiljöarbete • Plattformsföretag kan inte klassas som arbetsgivare, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Svårt att driva rättsprocesser i OSA-frågor
Arbetsmiljöarbete • Att bevisa att någon blivit sjuk av stress är svårare än att bevisa vad som lett fram till en olycka på jobbet. Det beror på att det saknas tydliga krav i OSA-föreskrifterna som anger vad arbetsgivaren ska göra för att förebygga exempelvis ohälsosam stress, enligt forskaren Johan Holm som är aktuell med avhandling i ämnet.