Hoppa till huvudinnehållet

David Larsson Heidenblad är docent i historia och har skrivit en bok om hur man blir bättre på att fokusera.

Bild: Sara Johari

Arbetstid

Testa hyperfokus och gör en veckas jobb på en dag

Många kämpar för att få tiden att räcka till och pressar in allt fler saker på dygnets 24 timmar. Men det finns tekniker för att få bättre balans. För historieforskaren David Larsson Heidenblad kan 40 minuters ostört arbete spara in en hel veckas jobb.

David Larsson Heidenblad

Ålder: 40 år.

Familj: Gift, 3 barn.

Bor: I Lund.

Gör: Docent i historia vid Lunds universitet.

Aktuell med: boken ” ”Ta din tid: Gör mindre men bättre”.

Modernt arbetsliv är fyllt av distraktioner och störningsmoment. Ofta lurar vi oss själva att tro att vi blir mer produktiva om vi försöker multitaska. Men enligt David Larsson Heidenblad får vi ut mycket mer av arbetsdagen om vi lär oss att fokusera.

– Gör en sak i taget och gör klart – utan avbrott och distraktioner, under en begränsad tid. Det är viktigt! Jag kallar det här för djuparbete. Sätt en timer på en viss tid och när klockan ringer sluta arbeta och ta en paus.

Själv sätter David Larsson Heidenblad mobilens timer på exakt 40 minuter och åtta sekunder. Det är den tid han har kommit fram till passar honom allra bäst att vara i ett tillstånd av hyperfokus. Det kan spara en hel arbetsvecka, enligt honom.

Värna om varandras fokus

Lika viktigt som djuparbetet är pausen, att rensa skallen riktigt ordentlig. Det räcker inte med att sluta fokusera, man ska helst resa på sig och gå en sväng, gärna ut på en kort promenad. Ingen människa klarar av att djuparbeta och vara fokuserad åtta timmar i sträck. Kognitivt krävande arbeten fordrar pauser.

– Vi vet alla hur det är att bli avbrutna av en plingande mobil, eller arbetskamrater som vill socialisera. Sådant är mikroutmaningar för arbetslivet i dag, att det är så lätt att avbryta varandra gör att fullt fokus på arbetsuppgifterna faktiskt är ovanligt. Jag skulle önska att vi i större utsträckning skulle värna varandras fokus.

I vissa sammanhang gör vi ju det, David Larsson Heidenblad nämner kirurgen som står och opererar eller läraren som föreläser. Då är det tabu att gå in och avbryta och räcka över en ringande mobil och uppmana till att svara. Andra jobb har inte lika naturliga gränser.

– Kontorslandskap är inte bra för djuparbete, som kräver att den som utför arbetet skyddas från distraktioner.

Bra jobb på mindre tid

David Larsson Heidenblad är aktuell med boken ”Ta din tid: Gör mindre men bättre” Den grundar sig på Davids egna erfarenheter. Som forskare och förälder till tre barn har han Han funderat mycket på vilka förändringar som behöver göras för att lära sig hantera tidsbrist. Det var när första barnet kom som David Larsson Heidenblad insåg att han var i behov av att lära sig planera för att kunna fokusera. Och det intressanta är att han har kommit fram till att det går att göra ett bra jobb och ändå få tid över till annat.

– Alla har olika mycket tid som vi själva styr över, och det skiljer sig mellan olika skeden av livet. Ta dig tid att reflektera över hur du ska använda den tid du har kontroll över. Vad är viktigt för dig? Se till att göra mer av det som är viktigt och mindre av det andra.

TIPS

Davids bästa tips!

  1. Avsätt tid för reflektion!
  2. Testa att djuparbeta, ställ en timer, prova dig fram gällande tiden. Undvik alla störande moment.
  3. Att ställa en timer kan vara ett sätt att få saker gjorda, under en begränsad tid. (Okej, jag ger den här uppgiften 30 minuter…).
  4. Var noga med dina pauser efter djuparbetet. Sträck på benen, gå ifrån skrivbordet, om det är möjligt att gå ut i friska luften, rensa huvudet.
  5. Skilj på planering och utförande. Planera när du är pigg och ha helst framförhållning på fyra veckor framåt.
  6. Utforska vidare hur du kan göra för att få mer tid över till det som är viktigast för dig.
bild på Kersti Hilding Hansen

Kersti Hilding Hansen

Mer om Arbetstid

Senaste om Tips och råd