
Bild: Istock
Täta nattskift skadligt för hjärtat
Publicerat 6 oktober 2022
Den som ofta jobbar natt löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det visar en ny forskningsstudie där man undersökt hälsoeffekterna av skift- och nattarbete i sjukvården.
Den som jobbar enbart natt eller många nätter per år har en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt och kärlkramp. Hur en person arbetar under ett år har betydelse för risken att insjukna under följande år. Det visar en studie från Karolinska Institutet och Centrum för arbets- och miljömedicin i region Stockholm.
Begränsa totala antalet nattskift
För att minska risken för hjärtsjukdom är det viktigt att försöka begränsa varje anställds totala antal nattskift per år i så stor utsträckning som möjligt.
– Ytterligare en sak som arbetsgivaren kan göra är att anordna medicinska kontroller via Företagshälsovården. Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att erbjuda nattarbetare det, säger Carolina Bigert, överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin, och en av forskarna bakom studien.
Andra faktorer som ökar risken för hjärtsjukdom bland vårdanställda är för kort tid för återhämtning efter eftermiddagspass, enligt studien.
Sedan tidigare är det känt att nattarbete kan påverka risken för gravida att föda för tidigt samt risken att få stroke. I denna studie ingick sjuksköterskor, undersköterskor, barnsköterskor, skötare och personliga assistenter.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetstid
-
Väskföretaget testar fyradagarsvecka
Arbetstid • Väskföretaget Sandqvist har infört 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Medarbetarna väljer om de vill fördela arbetstiden på fyra eller fem dagar.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.