Hoppa till huvudinnehållet
Sjukhuskorridor på natten

Nattarbete ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och kärlkramp.

Bild: Istock

Arbetstid

Täta nattskift skadligt för hjärtat

Den som ofta jobbar natt löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det visar en ny forskningsstudie där man undersökt hälsoeffekterna av skift- och nattarbete i sjukvården.

Den som jobbar enbart natt eller många nätter per år har en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt och kärlkramp. Hur en person arbetar under ett år har betydelse för risken att insjukna under följande år. Det visar en studie från Karolinska Institutet och Centrum för arbets- och miljömedicin i region Stockholm.

Begränsa totala antalet nattskift

För att minska risken för hjärtsjukdom är det viktigt att försöka begränsa varje anställds totala antal nattskift per år i så stor utsträckning som möjligt.

– Ytterligare en sak som arbetsgivaren kan göra är att anordna medicinska kontroller via Företagshälsovården. Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att erbjuda nattarbetare det, säger Carolina Bigert, överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin, och en av forskarna bakom studien.

Andra faktorer som ökar risken för hjärtsjukdom bland vårdanställda är för kort tid för återhämtning efter eftermiddagspass, enligt studien.

Sedan tidigare är det känt att nattarbete kan påverka risken för gravida att föda för tidigt samt risken att få stroke. I denna studie ingick sjuksköterskor, undersköterskor, barnsköterskor, skötare och personliga assistenter.

Här kan du läsa mer om studien

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetstid

Senaste om Forskning