Väskföretaget testar fyradagarsvecka
Publicerat 3 maj 2023
Väskföretaget Sandqvist har infört 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Medarbetarna väljer om de vill fördela arbetstiden på fyra eller fem dagar, de flesta har valt fyradagarsvecka.

– Vi är ett företag som vill stå för hållbarhet och det gäller såklart också medarbetarnas hållbarhet. Vår ambition är att ge dem en bättre balans mellan arbete och fritid samtidigt som vi behåller vår produktivitet och service till kund, säger Caroline Lind som är VD på Sandqvist.
För ett par månader sedan gick startskottet för kortare arbetsveckor på Sandqvist. De 30 medarbetarna hade fått information innan på ett möte om det nya arbetsupplägget. Caroline Lind säger att det togs emot med glädje och spänning.
– Det här har både peppat och engagerat medarbetarna. De får välja om de vill vara lediga fredag eller måndag. På så sätt vet alla att på tisdagar, onsdagar och torsdagar går det alltid att få tag i varandra och då kan vi också schemalägga möten när vi behöver integrera med varandra.
Möten en tidstjuv
Medarbetarna som jobbar på kontor, med logistik, som säljare, på support och som butikschefer finns på flera platser i landet. Medelåldern är runt 35 år och merparten har familj och barn. För att den minskade arbetstiden inte skulle bli en stressfaktor har personalen gått en utbildning i stressfri produktivitet.
– Det är en metod som hjälper oss att jobba mer effektivt och strukturerat i alltifrån kommunikation till hur man delar upp projekt. En förändring av beteendet i hur vi arbetar och vi är mitt uppe i den processen.
Ett arbetsmoment som varit en tidstjuv är möten. Caroline Lind säger att de försöker att effektivisera både längden och syftet med varje möte nu. Men trots det finns det fortfarande tid för småprat med kollegorna under fyradagarsveckan.
– Visst arbetar vi mer fokuserat, men vi har fortsatt tid för det sociala också.
Sandqvist är det första företaget i sin bransch att införa 30-timmars vecka med bibehållen lön. Det var Caroline Lind själv som fick idén efter att ha läst olika forskningsrapporter om nyttan av hållbarhet på alla plan. Hon fick gehör för idéen hos både styrelsen och ledningen.
– Vi har sagt att vi ger det här ett halvår och sedan utvärderar vi. Vi prövar oss fram. Mår personalen bra presterar de också bra och vi är inte oroliga för att inte uppnå våra mål
Medarbetarna är glada och tacksamma över förändringen, säger Caroline Lind. Hon tror att många känner att de fått en dag för sig själva när de kan göra vad de vill. Det kan vara träning, ärenden eller att bara slappna av och återhämta sig.
Har du råd till andra företag som går i samma tankar?
– Övertänk inte – det gäller att våga. Man behöver inte ha allt klart för sig innan man kör i gång, säger Caroline Lind.

Gerd Eriksson
Mer om Arbetstid
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att en majoritet av svenskarna är positiva till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Täta nattskift skadligt för hjärtat
Arbetstid • Den som ofta jobbar natt löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp. Det visar en ny forskningsstudie där man undersökt hälsoeffekterna av skiftarbete och nattarbete i sjukvården.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?