Hoppa till huvudinnehållet
Arbetstid

Väskföretaget testar fyradagarsvecka

Väskföretaget Sandqvist har infört 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Medarbetarna väljer om de vill fördela arbetstiden på fyra eller fem dagar, de flesta har valt fyradagarsvecka.

Caroline Lind, vd för Sandqvist.
Caroline Lind, VD på Sandqvist.
Bild: Adrian Pehrson

– Vi är ett företag som vill stå för hållbarhet och det gäller såklart också medarbetarnas hållbarhet. Vår ambition är att ge dem en bättre balans mellan arbete och fritid samtidigt som vi behåller vår produktivitet och service till kund, säger Caroline Lind som är VD på Sandqvist.

För ett par månader sedan gick startskottet för kortare arbetsveckor på Sandqvist. De 30 medarbetarna hade fått information innan på ett möte om det nya arbetsupplägget. Caroline Lind säger att det togs emot med glädje och spänning.

– Det här har både peppat och engagerat medarbetarna. De får välja om de vill vara lediga fredag eller måndag. På så sätt vet alla att på tisdagar, onsdagar och torsdagar går det alltid att få tag i varandra och då kan vi också schemalägga möten när vi behöver integrera med varandra.  

Möten en tidstjuv

Medarbetarna som jobbar på kontor, med logistik, som säljare, på support och som butikschefer finns på flera platser i landet. Medelåldern är runt 35 år och merparten har familj och barn. För att den minskade arbetstiden inte skulle bli en stressfaktor har personalen gått en utbildning i stressfri produktivitet.

– Det är en metod som hjälper oss att jobba mer effektivt och strukturerat i alltifrån kommunikation till hur man delar upp projekt. En förändring av beteendet i hur vi arbetar och vi är mitt uppe i den processen.

Ett arbetsmoment som varit en tidstjuv är möten. Caroline Lind säger att de försöker att effektivisera både längden och syftet med varje möte nu. Men trots det finns det fortfarande tid för småprat med kollegorna under fyradagarsveckan.

– Visst arbetar vi mer fokuserat, men vi har fortsatt tid för det sociala också.

Sandqvist är det första företaget i sin bransch att införa 30-timmars vecka med bibehållen lön. Det var Caroline Lind själv som fick idén efter att ha läst olika forskningsrapporter om nyttan av hållbarhet på alla plan. Hon fick gehör för idéen hos både styrelsen och ledningen.

– Vi har sagt att vi ger det här ett halvår och sedan utvärderar vi. Vi prövar oss fram. Mår personalen bra presterar de också bra och vi är inte oroliga för att inte uppnå våra mål

Medarbetarna är glada och tacksamma över förändringen, säger Caroline Lind. Hon tror att många känner att de fått en dag för sig själva när de kan göra vad de vill. Det kan vara träning, ärenden eller att bara slappna av och återhämta sig.

Har du råd till andra företag som går i samma tankar?

– Övertänk inte – det gäller att våga. Man behöver inte ha allt klart för sig innan man kör i gång, säger Caroline Lind.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetstid

Senaste om Mer om arbetsmiljö