Hoppa till huvudinnehållet
Arbetssjukdomar

Långa arbetsdagar kan ge störd hjärtrytm

Personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper ökad risk att drabbas av förmaksflimmer jämfört med anställda som har en normal arbetsvecka. Det visar en stor internationell studie.

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Oftast går det över av sig självt, men det är ett allvarligt tillstånd eftersom förmaksflimmer gör att blodet strömmar sämre genom hjärtats förmak och kammare. Det kan i sin tur leda till ökad risk för blodproppar och stroke.

Nu visar en studie med deltagare i Danmark, Finland, Sverige och England att personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper 40 procents ökad risk att utveckla förmaksflimmer än personer som arbetar 35–40 timmar. Studien visade också att personer med lång arbetstid generellt sett motionerade mindre, rökte och drack mer alkohol samt oftare var överviktiga.

– Det här måste vi borra mer i. Vi tycker det är uppseendeväckande med en 40-procentig ökning jämfört med normal arbetstid. Det är en utmaning att risken för förmaksflimmer ökar ju mer du jobbar, säger Peter Westholm, professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och en av medförfattarna till studien, till Vetenskapsradion.

En kommenterande artikel i European Heart Journal konstaterar dock att sjukdomar som KOL eller kronisk njursvikt kan ha större betydelse för risken att drabbas av förmaksflimmer. Men för personer som redan har sådana besvär och dessutom jobbar långa arbetsdagar kan risken bli extra stor.

FAKTA

Om studien

Forskarna följde totalt 18 494 män och kvinnor från Danmark, Finland, Sverige och England från 1991 till 2004. Ingen av deltagarna hade hjärtproblem sedan tidigare.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Hälsa