Långa arbetsdagar kan ge störd hjärtrytm
Publicerat 15 mars 2018
Personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper ökad risk att drabbas av förmaksflimmer jämfört med anställda som har en normal arbetsvecka. Det visar en stor internationell studie.
Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Oftast går det över av sig självt, men det är ett allvarligt tillstånd eftersom förmaksflimmer gör att blodet strömmar sämre genom hjärtats förmak och kammare. Det kan i sin tur leda till ökad risk för blodproppar och stroke.
Nu visar en studie med deltagare i Danmark, Finland, Sverige och England att personer som arbetar mer än 55 timmar i veckan löper 40 procents ökad risk att utveckla förmaksflimmer än personer som arbetar 35–40 timmar. Studien visade också att personer med lång arbetstid generellt sett motionerade mindre, rökte och drack mer alkohol samt oftare var överviktiga.
– Det här måste vi borra mer i. Vi tycker det är uppseendeväckande med en 40-procentig ökning jämfört med normal arbetstid. Det är en utmaning att risken för förmaksflimmer ökar ju mer du jobbar, säger Peter Westholm, professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och en av medförfattarna till studien, till Vetenskapsradion.
En kommenterande artikel i European Heart Journal konstaterar dock att sjukdomar som KOL eller kronisk njursvikt kan ha större betydelse för risken att drabbas av förmaksflimmer. Men för personer som redan har sådana besvär och dessutom jobbar långa arbetsdagar kan risken bli extra stor.
Om studien
Forskarna följde totalt 18 494 män och kvinnor från Danmark, Finland, Sverige och England från 1991 till 2004. Ingen av deltagarna hade hjärtproblem sedan tidigare.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Arbetssjukdomar • Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
-
Hälsan har blivit bättre under pandemin
Arbetssjukdomar • Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.
-
Förfrysning ökar risken för vita fingrar
Arbetssjukdomar • Nervskadan vita fingrar kan uppstå efter arbete med vibrerande maskiner samt om man arbetat utomhus när det är kallt. Nu visar en ny avhandling att förfrysning tidigare i livet ökar risken att drabbas.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.