Hoppa till huvudinnehållet
Arbetstid

Många nattpass ökar risken för missfall

Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en stor dansk forskningsstudie av personal inom sjukvården.

En gravid sjuksköterska, läkare eller sjukvårdsbiträde med två eller flera nattpass i veckan har 30 procents ökad risk att få missfall efter den åttonde graviditetsveckan jämfört med kollegor som enbart jobbar dagtid. Det visar en dansk studie av 22 744 gravida kvinnor anställda inom sjukvården mellan åren 2007 och 2013.

– En ökad risk på omkring 30 procent efter vecka 8 betyder konkret att det på 100 gravida kommer ske 5,5 missfall mellan vecka 9 och 22. Bland samma antal kvinnor som enbart jobbar dagtid kan man förvänta sig 4,2 missfall, säger Anne Helene Garde från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö, i en kommentar.

En faktor som kan öka risken för missfall är kroppens eget sömnhormon – melatonin. Melatonin produceras av tallkottskörteln. När det blir mörkt ökar nivån av melatonin i kroppen och vi blir sömniga.

– Produktionen av melatonin hämmas av ljus och den som jobbar på natten producerar en mindre mängd melatonin. Det finns studier som visar att melatonin är avgörande för om man får en frisk och okomplicerad graviditet eller inte, säger Anne Helene Garde.

Läs mer om studien: 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetstid

Senaste om Forskning