Många nattpass ökar risken för missfall
Publicerat 17 april 2019
Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en stor dansk forskningsstudie av personal inom sjukvården.
En gravid sjuksköterska, läkare eller sjukvårdsbiträde med två eller flera nattpass i veckan har 30 procents ökad risk att få missfall efter den åttonde graviditetsveckan jämfört med kollegor som enbart jobbar dagtid. Det visar en dansk studie av 22 744 gravida kvinnor anställda inom sjukvården mellan åren 2007 och 2013.
– En ökad risk på omkring 30 procent efter vecka 8 betyder konkret att det på 100 gravida kommer ske 5,5 missfall mellan vecka 9 och 22. Bland samma antal kvinnor som enbart jobbar dagtid kan man förvänta sig 4,2 missfall, säger Anne Helene Garde från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö, i en kommentar.
En faktor som kan öka risken för missfall är kroppens eget sömnhormon – melatonin. Melatonin produceras av tallkottskörteln. När det blir mörkt ökar nivån av melatonin i kroppen och vi blir sömniga.
– Produktionen av melatonin hämmas av ljus och den som jobbar på natten producerar en mindre mängd melatonin. Det finns studier som visar att melatonin är avgörande för om man får en frisk och okomplicerad graviditet eller inte, säger Anne Helene Garde.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Kan jag avvakta besked om vaccinering mot covid-19 innan jag skickar in mina semesterönskemål eller kan jag välja att ta semester i höst istället? Frågetecknen kring semester under en pandemi är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
-
Långvarigt nattarbete ökar risken för bröstcancer
Arbetstid • Den som jobbar natt flera gånger i veckan under många års tid löper en ökad risk att drabbas av bröstcancer enligt en stor nordisk forskningsstudie. Kortare arbetspass och mer tid för återhämning är några åtgärder som kan minska risken för ohälsa.
-
"Tydligare kommunikation behövs"
Arbetstid • Att själv sätta gränser så att inte jobb och privatliv flyter ihop är viktigt. Men det är kanske ännu viktigare att chef och medarbetare pratar om sådana frågor och att arbetsgivaren är tydlig med vad som gäller. Det säger Nanna Gillberg som forskat kring det gränslösa arbetslivet.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.