Många nattpass ökar risken för missfall
Publicerat 17 april 2019
Två eller fler nattpass i veckan ökar risken för att få ett sent missfall. Det visar en stor dansk forskningsstudie av personal inom sjukvården.
En gravid sjuksköterska, läkare eller sjukvårdsbiträde med två eller flera nattpass i veckan har 30 procents ökad risk att få missfall efter den åttonde graviditetsveckan jämfört med kollegor som enbart jobbar dagtid. Det visar en dansk studie av 22 744 gravida kvinnor anställda inom sjukvården mellan åren 2007 och 2013.
– En ökad risk på omkring 30 procent efter vecka 8 betyder konkret att det på 100 gravida kommer ske 5,5 missfall mellan vecka 9 och 22. Bland samma antal kvinnor som enbart jobbar dagtid kan man förvänta sig 4,2 missfall, säger Anne Helene Garde från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö, i en kommentar.
En faktor som kan öka risken för missfall är kroppens eget sömnhormon – melatonin. Melatonin produceras av tallkottskörteln. När det blir mörkt ökar nivån av melatonin i kroppen och vi blir sömniga.
– Produktionen av melatonin hämmas av ljus och den som jobbar på natten producerar en mindre mängd melatonin. Det finns studier som visar att melatonin är avgörande för om man får en frisk och okomplicerad graviditet eller inte, säger Anne Helene Garde.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetstid
-
Väskföretaget testar fyradagarsvecka
Arbetstid • Väskföretaget Sandqvist har infört 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Medarbetarna väljer om de vill fördela arbetstiden på fyra eller fem dagar.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Täta nattskift skadligt för hjärtat
Arbetstid • Den som ofta jobbar natt löper en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp. Det visar en ny forskningsstudie där man undersökt hälsoeffekterna av skiftarbete och nattarbete i sjukvården.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.