Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Publicerat 14 september 2023
I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att drygt var tredje svensk är positiv till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.
I bland annat Spanien, Island och Nya Zeeland görs omfattande försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. I Spanien genomförs projektet i statlig regi. Cirka 70 små och medelstora företag ska delta under minst två år, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.
Rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad har undersökt hur svenskarna ställer sig till fyradagarsvecka. Resultatet visar att drygt en tredjedel, 36,8 procent, anser att en heltidstjänst med fyra dagar i veckan skulle passa dem bättre än att jobba fem dagar.
Läs också: Väskföretaget testar fyradagarsvecka
– Det är tydligt att många arbetstagare vill kunna balansera arbets- och privatlivet bättre. Sex timmars arbetsdag har diskuterats flitigt och nu har förkortade arbetsveckor seglat upp som en ny trend. Huruvida Sverige är redo för detta, i rådande lågkonjunktur, återstår dock att se, säger Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad.
Undersökningen visar vidare att fler kvinnor än män vill arbeta fyradagarsveckor; 41 procent av kvinnorna jämfört med 30 procent av männen. Äldre är mer positiva än yngre till att ha kortare arbetsvecka, 44 procent i åldersgruppen mellan 45–54 år är positiva mot 30 procent av de som är mellan 25–34 år.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetstid
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.