Hoppa till huvudinnehållet

Dora Varga Karlsson är huvudskyddsombud på Scania i Södertälje. Nyligen tilldelades hos Prevents arbetsmiljöstipendium.

Bild: Bengt Alm

Uppdrag

”Det går att påverka”

Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium. Hon hade precis börjat i rollen som huvudskyddsombud på Scania Maintenence när pandemin slog till och förändrade allt.

Om Dora Varga Karlsson:

Ålder: 45
Bor: I Södertälje
Jobb: Skiftledare/huvudskyddsombud
Intressen: Geocaching

Det var december 2019. Dora Varga Karlsson hade just tillträtt som huvudskyddsombud på heltid på Scania Industrial Maintanence i Södertälje, som jobbar med underhåll av produktionsutrustning. Beslutet hade tagits efter en viss tvekan. Hon hade bara varit skyddsombud i sex månader när det dåvarande huvudskyddsombudet valde att gå tillbaka till verksamheten och platsen blev ledig.

– Jag tänkte att om jag kan påverka så att det blir lite bättre varje vecka för mina kollegor, då är det värt det. Och om det inte skulle funka kan jag ju alltid gå tillbaka till att bli skyddsombud igen, säger Dora Varga Karlsson.

Samtidigt kom det rapporter om att ett nytt coronavirus hade börjat spridas i Kina. Det gick snabbt och snart började land efter land stänga ner. I mars 2020 stannade även produktionen på Scania. Dora Varga Karlsson konstaterar att hon fick en ganska tuff start i sin nya roll.

– Vi fick jobba väldigt annorlunda. Det var många av mina nya kollegor och medlemmar som jag inte kunde träffa. Många möten skedde över Teams eller så hade vi möten utomhus där vi stod i en stor ring och pratade, säger hon.  

En och en halv månad senare drog verksamheten i gång igen. Dora Varga Karlsson och många av hennes kollegor kom tillbaka till jobbet – men mycket var förändrat.

– Vi kan inte laga maskiner hemifrån så vi måste vara på plats men det krävdes mängder av riskbedömningar och omställningar, exempelvis att se till att medarbetare inte skulle träffas i samband med skiftöverlämningar, berättar hon.

Utför de farligaste jobben

Stöd från medarbetare, fackliga kollegor och sin mentor, vice huvudskyddsombudet på Scania CV, underlättade omställningen och Dora Varga Karlsson har inte ångrat beslutet att bli huvudskyddsombud. Hon drivs av att skapa en bättre arbetsmiljö för sina kollegor, en drivkraft som började växa fram när hon för sju år sedan bytte från jobbet som maskinoperatör på Scania till avdelningen för underhåll där hon nu arbetar.

– Vi utför de farligaste jobben. Det handlar om stora maskiner som vi ska klättra upp och laga. När jag började var det lite som att ”det är väl bara att gå upp dit och fixa”. Jag kände att jag ville veta mer om vilka lagar och regler som gäller och hur vi kan jobba mer säkert, säger hon.

Samverkan på olika nivåer har varit avgörande för att nå resultat i arbetsmiljöarbetet och nyckeln till en god samverkan är ömsesidig respekt och att man lyssnar på varandra, enligt Dora Varga Karlsson.

– Och att vi ifrågasätter varandra, det är så vi utvecklas.

Vill inspirera fler att bli skyddsombud

Efter fyra år som huvudskyddsombud konstaterar Dora Varga Karlsson att allt inte är löst men att de kommit en god bit på vägen.

– Framför allt när det gäller de mest riskabla arbetsuppgifterna. I dag har vi klätterkurser, fallskyddskurser och fallskyddsutrustning.

Ett annat viktigt fokus har varit att inspirera fler att vilja bli skyddsombud och det arbetet har gett resultat. Antalet skyddsombud inom Dora Varga Karlssons område har ökat från 10 till 25.

– Många tror att jobba som skyddsombud är något som läggs på deras befintliga jobb, men detta är ett arbete som vi får tid för att utföra. Jag jobbar mycket med att visa vad vi gör och att det går att påverka. Att vi kan göra arbetsmiljön lite bättre varje dag, säger hon.

För att stärka skyddsombudens kompetens och trygghet i rollen har Dora Varga Karlsson även tagit fram grunden till ett utbildningsprogram med fokus på praktiska övningar, bland annat hur man utför riskbedömningar, hur man söker i arbetsmiljöhandboken samt kemikaliehantering. Utbildningen används nu för skyddsombud i hela företaget.

– Det har lett till att många skyddsombud blir mer självgående och inte är rädda för att ta fram riskprotokollet. När jag började som huvudskyddsombud fick jag många fler samtal från skyddsombud som behövde hjälp. Nu får jag betydligt färre samtal, trots att jag har tre gånger fler skyddsombud. Det leder till att medarbetarna får svar snabbare och skyddsombuden blir stärkta i sin roll, säger Dora Varga Karlsson.

DORA VARGA KARLSSONS TIPS

För ett lyckat arbetsmiljöarbete

  1. Sluta aldrig ifrågasätta Om något inte känns rätt är det viktigt att våga ifrågasätta, det är så vi utvecklas. Det är bättre att ta upp saker och komma överens om en väg framåt, än att vara tyst och senare riskera att ångra att man inte gjorde något.
  2. Samverkan Samverkan är grunden för ett bra jobb. Är vi överens om vad som ska göras och hur det ska göras så flyter jobbet på lättare.
  3. Lyssna på varandra Vi är alla olika och tänker olika. I vissa sammanhang är det viktigt att lyssna på den andra innan vi agerar. Jag utgår alltid ifrån att alla vill väl och att alla gör sitt bästa, även om det går fel ibland.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö