Hoppa till huvudinnehållet

God samverkan

Att arbetsgivare och anställda arbetar tillsammans med arbetsmiljöfrågor kallas samverkan. Det är viktigt för att kunna skapa en riktigt bra arbetsmiljö. När alla hjälps åt blir det lättare att förebygga problem, hitta de bästa lösningarna och se till att verksamheten utvecklas. En väl fungerande samverkan bidrar till att göra arbetsplatsen friskare, mer framgångsrik och bättre rustad att möta utmaningar.

Här hittar du filmer och reflektionsfrågor som ni kan använda för att inspireras till ännu bättre samverkan på er arbetsplats. Här finns också tips på verktyg och utbildningar att använda för att förbättra arbetsmiljön. De vänder sig till chefer, skyddsombud, företagsledning, hr-funktion och anställda.

Vad är samverkan?

Att arbetsgivare och arbetstagare arbetar tillsammans med arbetsmiljöfrågor brukar kallas samverkan. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, men för att arbetsmiljöarbetet ska bli effektivt är det nödvändigt att skyddsombud och övriga anställda hjälper till. Då kan alla bidra med lösningar på olika problem genom de erfarenheter de har fått i sitt arbete.