Hoppa till huvudinnehållet

Asbest

Asbest är ett samlingsnamn för sex olika fibrösa kiselmineral: krysotil, krokidolit, aktinolit, amosit, antofyllit och tremolit. Asbesthaltigt material finns i exempelvis äldre plastmattor, eternit och rörböjar.

När asbesthaltigt material bearbetas bildas damm som innehåller små, tunna asbestfibrer som lätt kan komma in i luftvägarna och kan där orsaka sjukdomar, till exempel cancer.

Var man kan hitta asbest - en förteckning

Tillstånd och anmälan

Det är viktigt att hantera asbest på rätt sätt för att undvika de risker som finns, därför finns det specifika krav för asbestarbete som tillstånd, anmälan, utbildning, medicinska kontroller och mätningar. 

Ansökan om tillstånd för rivning av asbest

Anmälan om rivning av asbest

Ansökan om tillstånd för bearbetning eller behandling av asbesthaltigt material som redan installerats

Ansökan om arbete med asbest i samband med forskning, utveckling och analys

Om asbest måste tas bort, är det enklast att anlita en entreprenör för att sanera asbesten. För att försäkra sig om att entreprenören följer gällande lagar och regler för asbestsanering, kan man ställa krav vid upphandling och i avtal med entreprenören. 

Åtgärder innan arbetet börjar

  • Undersök vilka material som innehåller eller kan innehålla asbest. Om ett material misstänks innehålla asbest behöver man ta prover och analysera materialet.
  • Vid rivning – om det finns minsta tveksamhet om asbest förekommer, begär uppgifter om förekomst av asbest i det som ska rivas av byggnadens ägare eller den som äger den tekniska anordningen (exempelvis maskinen).
  • Det behövs särskilda förberedelser och utrustning för att arbeta med asbest på ett säkert sätt. Arbetet måste därför planeras noggrant, så att allt som behövs finns på plats när arbetet påbörjas.
  • Det är viktigt att ha beredskap för att skydda personalen om något oförutsett händer. Bedöm riskerna och skriv skyddsinstruktioner för hur arbetet ska utföras och vilken skyddsutrustning som ska användas.
  • Instruktionerna ska finnas på arbetsplatsen. Vid rivning ska instruktionerna anpassas till förhållandena på den aktuella arbetsplatsen.

Följande gäller allt asbestarbete

Organisera arbetet rätt

  • Organisera arbetet så att så få som möjligt utsätts för asbest.
  • Planera så att det finns tid och möjligheter att hålla utrymmen och utrustning rena. Städa bort asbesthaltigt damm löpande. Om utrustning ska transporteras till annat ställe för rengöring – lägg den i tättslutande förpackning före transport.
  • Rökning är förbjuden inom det avgränsade område där asbest förekommer.

Märkning och skyltar

  • Arbetsplats där asbest förekommer ska vara klart avgränsad och tydligt märkt med skylt ”Asbestarbete – Tillträde förbjudet för obehöriga” eller vid rivning med ”Varning – Rivning – Asbest – Tillträde förbjudet för obehöriga”.
  • Förpackningar och behållare som innehåller asbest eller asbesthaltigt material, ska vara tydligt märkta med varningstext som innehåller ordet "asbest". 
  • Inkapslingar av asbesthaltigt material, till exempel isoleringar som sitter kvar i en byggnad, ska vara märkta med ”Inkapslad asbest”.

image2e1k.png

Andningsskydd

  • Andningsskydd ska väljas så att det passar användaren (passformen är viktig för att få ett bra skydd).
  • Den enda typ av andningsskydd som ger ett säkert skydd mot asbest är tryckluftsmatat andningsskydd. 

Arbetskläder

  • Heltäckande och tättslutande skyddskläder med huva ska användas vid allt arbete som innebär att man kommer i direkt kontakt med asbest, till exempel vid rivning och vid arbete med installationer som innehåller asbest. Skyddskläderna ska vara dammavstötande och utformade så att damm inte samlas i veck, fickor och liknande.
  • Varje gång man lämnar ett inneslutet rivningsområde, ska skyddskläderna dammsugas och tas av i luftslussen. Detta ska göras innan andningsskyddet tas av. Andra kläder får inte tas in i luftslussen.
  • Arbetskläder och privata kläder får inte förvaras tillsammans.
  • Arbetskläder som är förorenade med asbest får inte tvättas tillsammans med andra kläder. (Det finns studier som visar förekomst av asbestskador hos asbestarbetares familjer som antas bero på att asbest spridits till hemmet via arbetskläderna).
  • Behållare som innehåller kläder som använts vid asbestarbete ska vara tydligt märkta med texten ”Asbestförorenade skyddskläder”.

Avfall

  • Avfall, material, tömda förpackningar, filter och annat som innehåller asbest, ska omgående läggas i sluten behållare och förvaras så tills det kan omhändertas.
  • Kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltningar kan bistå med information om deponering av asbesthaltigt avfall.

Efter avslutat arbete

  • Rengör noggrant, så att inget asbesthaltigt damm finns kvar på några ytor.

Kontrollera att ni klarar alla krav på tillstånd, utbildning, medicinska kontroller, märkning och mätningar som gäller er verksamhet. OBS! Sanktionsavgifter kan utdömas om det saknas tillstånd, utbildning och märkning. 

För rivning finns ytterligare krav se Rivning av asbest

Vid arbete i maskin- eller fordonshytt gäller dessutom

  • Vid arbete i en maskin- eller fordonshytt, ska dessa vara utrustade med ett filter som renar tilluften från asbest. Välj ett grundfilter tillsammans med ett så kallat HEPA-filter i klass H13. Grundfiltret gör att belastningen på HEPA-filtret blir lägre och inte behöver bytas lika ofta. När filtren används sätts de igen av damm. Då minskar luftflödet genom filtren, varför filtren måste bytas ut. Förbrukade filter ska hanteras som asbestavfall.
  • Om arbete sker från fordons- eller maskinhytt, ska det vara övertryck i hytten. Övertryck innebär att om till exempel ett fönster öppnas lite, strömmar luften från hytten eller fordonet ut till omgivningen. Vid undertryck sker det motsatta, det vill säga förorenad luft och asbest strömmar in i hytten. Om de filter som ska rena tilluften till hytten börjar bli igensatta, minskar flödet och det finns risk för inläckage av förorenad luft. Byt därför filter ofta. I större öppningar, till exempel om dörren öppnas, strömmar luft in i hytten, trots övertrycket. Därför kan det behövas personlig skyddsutrustning i hytten.

Läs mer om asbest på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Filmer och checklista om asbest

Prevent har tagit fram filmer om asbest, en checklista och annat informationsmaterial som hjälp för att förebygga kontakt med asbest på jobbet.

Till filmer och checklista om asbest

Lagar och förordningar

Regler om åtgärder som ska vidtas för att minska riskerna vid arbete med asbest finns i AFS 2023:15 Medicinska kontroller i arbetslivet och AFS 2023:13 Risker vid vissa typer av arbeten.

Regler om skyltar finns i AFS 2023:12 Utformning av arbetsplatser.

Hitta på sidan