Hoppa till huvudinnehållet

Hur gör man en riskbedömning?

Ta fram underlag

Vid riskbedömningen av de förtecknade kemiska riskkällorna ska arbetsgivaren använda information i säkerhetsdatablad eller andra material som leverantören är skyldig att lämna.

Underlag som kan behövas vid riskbedömningen är

  • säkerhetsdatablad
  • yrkeshygieniska mätningar
  • statistik över ohälsa, olycksfall eller tillbud i verksamheten
  • erfarenheter från medicinska kontroller
  • erfarenheter och kunskap från branschorganisationer.

Utöver den dokumentation som leverantören tillhandahåller behövs information om hur produkten ska hanteras i er verksamhet.

  • Hur appliceras produkten? (till exempel genom sprejning, pensling, droppa på, pumpning)
  • Hur ofta hanteras produkten/riskkällan, hur mycket hanteras per tillfälle och hur länge hanteras den per tillfälle?
  • Hur stor är förpackningsstorlek, maximal lagrad mängd?
  • Vilka slags tekniska och personliga skyddsåtgärder finns tillgängliga på arbetsplatsen?
  • Hur stor är lokalens och vilken slags ventilation finns tillgänglig?
  • Finns det golvbrunnar i lokalen och vart går avloppet?

Utföra riskbedömningen

Vid riskbedömning ska man ta reda på om den tänkta hanteringen är tillräckligt säker eller om man behöver vidta åtgärder för att hanteringen ska få en acceptabel risk. Risken beskrivs genom att uppskatta hur stor faran är och sannolikheten för exponering. Fara avser egenskaper som exempelvis skadligt vid inandning, frätande och allergiframkallande. Sannolikhet för exponering avser hur troligt det är att man andas in riskkällan, får den på huden, får den i ögonen eller sväljer den.  

Om en farlig kemisk riskkälla hanteras under lång tid kan det vara aktuellt att använda olika tekniska och personliga skyddsåtgärder. I första hand ska man utreda om det går att använda en mindre farlig produkt eller om den kan användas i mindre utsträckning. I andra hand ska man tillämpa tekniska skyddsåtgärder som till exempel slutet system eller dragskåp och i sista ledet använda personlig skyddsutrustning som till exempel andningsskydd.

Vissa produkter och kemiska riskkällor har specifika krav kopplade till riskbedömningen. Det gäller till exempel cancerogena produkter och allergiframkallande produkter. Även vissa sorters arbete som till exempel arbete i cistern har specifika krav. I de fallen behöver man göra en extra noggrann riskbedömning. Se mer i AFS 2011:19.

I riskbedömningen ska det framgå var hanteringen äger rum, vilka som varit delaktiga i riskbedömningen, vilken sorts situation som kräver åtgärder, vilka skyddsåtgärder och skadebegränsande åtgärder som behövs, vilka undersökningar som ska utföras och vem som ska se till att det blir gjort, datum för nästa revision och datum när riskbedömningen fastställdes. En ansvarig person ska godkänna riskbedömning. Den personen är i regel avdelningschef eller en person som fått ansvaret delegerat från chef.

Förenkla riskbedömningen

För kemiska produkter som inte är klassificerade som farliga och som inte innehåller några ämnen som är farliga eller har hygieniska gränsvärden kan man göra en enklare riskbedömning och behöver inte ta fram utförlig hanteringsinformation.

Om samma produkt hanteras på likartat sätt på olika ställen kan man ha samma riskbedömning på flera ställen.

Det är också möjligt att riskbedöma flera produkter i samma riskbedömning, till exempel olika kulörer av samma slags färg. Tvåkomponentsprodukter kan också riskbedömas tillsammans.

Gör en riskbedömning - Blankett 1

Skriv upp all hantering av kemiska ämnen och produkter, grupperat på det sätt som beskrivs ovan i Blankett 1. Om riskbedömning görs för en arbetsuppgift eller del av verksamheten där många kemiska produkter hanteras, kan man använda en blankett för denna enda riskbedömning. Om riskbedömningar görs för flera arbetsmoment där enstaka ämnen hanteras vid varje moment som riskbedöms, kan blanketten användas för flera riskbedömningar, I Blankett 1- exempel visas hur en sådan ifylld blankett kan se ut.

Börja med att fylla i de fyra kolumner som är en förteckning över kemiska produkter och luftföroreningar (riskkällorna) som förekommer.

Gör en först en översiktlig riskbedömning. Förmodligen finns det arbetsmoment etc. som ni bedömer att det är så små risker med att det inte krävs några åtgärder. För dessa fall, fyll i den sista kolumnen exempelvis med ”ingen risk”, ”försumbar risk”,”inget behov av fler åtgärder” eller ”befintliga åtgärder räcker”.

För alla övriga arbetsmoment där riskerna kan vara allvarligare eller som ni har svårt att riskbedöma, gå vidare och gör en noggrannare riskbedömning och fyll i de övriga kolumnerna.

Riskbedomning blankett 1

Riskbedomning blankett 1 exempel

Behöver ni kontrollera halten luftföroreningar för att kunna göra en riskbedömning?

Mätning av halten luftföroreningar ska göras om riskbedömningen visar att det finns behov av att kontrollera hur höga halter de anställda utsätts för (deras exponering). I Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2018:1 finns hygieniska gränsvärden för ett stort antal ämnen. Ligger halterna nära eller över gränsvärdet, ska man vidta åtgärder. (Ofta tar man bara några enstaka prov vid en mätning. Om halterna vid en sådan mätning ligger på t ex halva gränsvärdet, är risken mycket stor att gränsvärdet överskrids ibland.) Företagshälsovården eller annan kunnig konsult kan hjälpa till med denna typ av mätningar.

Kontroll av åtgärder

Vid riskbedömningar kan man komma fram till att åtgärder behöver vidtas. Kontrollera att dessa åtgärder genomförts och att de fått avsedd effekt.

Hitta på sidan