Läsanvisning säkerhetsdatablad
Här finns hjälp för den som använder kemiska produkter och därför behöver läsa säkerhetsdatablad och använda informationen.
Säkerhetsdatablad innehåller mycket information. En del information är mycket viktig att känna till när man arbetar med produkten, medan annat är avsett främst för experter.
De viktigaste avsnitten för den som hanterar produkten är avsnitt 2, 4, 7 och 8.
Nedan finns en förklarande text som beskriver vad de 16 avsnitten innehåller för typ av information.
Basfakta om produkten
Datum för när säkerhetsdatabladet sammanställdes ska finnas på bladets första sida
Avsnitt 1
Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget
Om ni vill ha kontakt med leverantören, till exempel för att få mer information, finns uppgifter om leverantören och telefonnumret här. Produktens avsedda användningsområde anges här och ibland även användningsområden som det avråds från. Kontakta leverantören om ni avser att använda produkten på ett sätt som inte är angett som användningsområde.
Avsnitt 2
Farliga egenskaper
Här finns en kortfattad beskrivning av på vilket sätt produkten kan vara farlig. De risker som beskrivs är hälso-, miljö- och brandrisker men även andra risker, som halkrisk och risk för dammexplosion. Beskrivningen utgår från produktens egenskaper och de effekter den har på hud, vid inandning eller nedsväljning.
Produktens klassificering och märkningsuppgifter som faropiktogram, signalord, faroangivelser och skyddsangivelser ska finnas under detta avsnitt. Mer detaljerad information om riskerna finns under avsnitt 11 och 12.
Avsnitt 3
Sammansättning och information om beståndsdelar
I avsnitt 3 finns information om ämnen som finns i produkten och deras faroklassificering. Vad klassificering och H-angivelser betyder är utskrivet med vanliga ord senare i avsnitt 16 säkerhetsdatabladet.
Avsnitt 4
Åtgärder vid första hjälpen
Läs och kontrollera om ni har allt det som krävs om det händer en olycka, till exempel nöddusch eller antidoter (motgift). Används produkten på ett sådant sätt att det kan hända en olycka som gör att nöddusch behövs?
Avsnitt 5
Brandbekämpningsåtgärder
Läs och kontrollera om ni har allt som krävs om det skulle börja brinna. Har ni till exempel det släckmedel som anges? Om det börjar brinna, måste alla veta hur man ska släcka och larma och dessutom ha tillgång till rätt släckmedel.
Avsnitt 6
Åtgärder vid oavsiktliga utsläpp
Läs och kontrollera om ni har allt det som krävs om det blir ett oavsiktligt utsläpp. Ibland får exempelvis vissa absorptionsmedel som sågspån inte användas. För att bedöma hur omfattande insatser som krävs efter ett utsläpp, måste ni veta omfattningen av utsläppet och bedöma riskerna med det. Det kan handla om risker både för människa (se avsnitt 3 och 11) och miljö (se avsnitt 12).
Avsnitt 7
Hantering och lagring
Den allmänna information som finns här, måste anpassas till arbetsplatsen och till hur produkten används. Man bör följa de instruktioner som tillverkaren eller försäljaren ger. Informationen kan till exempel ange säker lagringstemperatur och att produkten inte får hanteras nära antändningskällor.
Avsnitt 8
Begränsning av exponeringen och personligt skydd
I detta avsnitt finns gränsvärden för exponering på arbetsplatsen och i allmänna ordalag beskrivs hur man kan skydda sig mot produkten. Om produkten avger ångor, rekommenderas till exempel punktutsug eller god ventilation. Om den kan skada huden rekommenderas till exempel skyddshandskar. Det bör också framgå när dessa åtgärder behövs. För att bedöma hur omfattande skyddsåtgärder som krävs, måste ni bedöma riskerna vid arbete med produkten och anpassa åtgärderna till arbetsplatsen och till hur produkten används. Riskerna beror på hur kraftigt, hur länge och hur ofta ni exponeras och på produktens egenskaper (se avsnitt 2 och 11). Om informationen är svår att tolka och använda, ta kontakt med leverantören.
Avsnitt 9
Fysikaliska och kemiska egenskaper
Här finns information om produktens fysikaliska tillstånd, som exempelvis vätska, pulver eller fast form. För brandfarliga vätskor anges flampunkten här, vilket är relevant när man ska avgöra hur de ska förvaras. Information om ångtrycket kan även finnas i avsnitt 9 och det kan man ta hänsyn till vid bedömning av risk för inandning.
Avsnitt 10
Stabilitet och reaktivitet
Här kan det finnas information som är viktig att känna till för att undvika olyckor, till exempel om uppvärmning eller blandning med andra ämnen kan ge farliga kemiska reaktioner. Här ska också stå om ljus, stötar, vibrationer m.m. ska undvikas.
Avsnitt 11
Toxikologisk information
Hälsorisker. Här beskrivs bland annat vad som kan hända om ni andas in, kommer i hudkontakt med eller sväljer produkten. Beskrivningen utgår från produktens egenskaper och de effekter den har på hud, vid inandning eller nedsväljning. Här kan det även finnas information om ingående ämnen och deras toxikologiska data, till exempel LD-50 värden.
Avsnitt 12
Ekologisk information
Miljörisker. Här finns information om hur utsläpp av produkten kan påverka miljön. För att bedöma riskerna med utsläpp, måste ni undersöka hur stora utsläpp som kan förekomma och vart det sker, exempelvis till mark, luft, sjö eller hav. I avsnitt 12 kan det också finnas information om ingående ämnens ekotoxikologiska data som EC-50 värden.
Avsnitt 13
Avfallshantering
Information om hur avfall från produkten samt tomma förpackningar ska hanteras. I många fall blir produkten farligt avfall och då måste den hanteras på särskilt sätt. Vissa produkter kan också innebära brandrisk när de bli avfall, även om produkten i sig inte är brandfarlig.
Avsnitt 14
Transportinformation
I detta avsnitt finns information om produkten är farligt gods eller inte.
Avsnitt 15
Gällande föreskrifter
Information om särskilda lagar eller föreskrifter gäller för produkten. En del föreskrifter innehåller till exempel krav på utbildning och medicinska kontroller.
Avsnitt 16
Annan information
Här skrivs förkortningar ut som använts på andra ställen i säkerhetsdatabladet. Hur man har gått till väga för att klassificera produkten ska också stå här.