Hoppa till huvudinnehållet

Kontroll av riskbedömning

En riskbedömning kan göras på olika sätt. Experter kan göra mer omfattande bedömningar, men på arbetsplatsen finns viktig kunskap om hur kemiska produkter hanteras, vilka risker som finns och vad som har hänt tidigare. Den kunskapen är avgörande för att riskbedömningen ska bli bra.

Hur vet man om riskbedömningen är tillräckligt bra?

En riskbedömning är tillräckligt bra om:

  • Riskbedömningen är aktuell. Används samma kemiska produkter fortfarande? Används de på samma sätt?
  • Riskbedömning har gjorts av nya kemiska produkter.
  • De som arbetar med de kemiska produkterna har medverkat i riskbedömningen. Deras kunskap behövs för att riskbedömningen ska utgå från hur den kemiska produkten verkligen används på arbetsplatsen.
  • Uppgifter om tidigare inträffade olycksfall eller arbetsskador med kemiska produkter har kontrollerats, och använts vid riskbedömningen.
  • Man har undersökt om det förekommer hudkontakt och vilka riskerna är vid hudkontakt med den kemiska produkten.
  • Man har undersökt om det finns risk för inandning av ångor från den kemiska produkten och vid behov mätt halten av luftföroreningar i luften
  • Man har undersökt om det finns risk att få i sig kemiska produkter via munnen, till exempel för att man röker utan att tvätta händerna, eller om mat- eller fikaplats kan förorenas av kemiska produkter.
  • Man har genomfört eller planerat åtgärder som minskar de risker som upptäckts vid riskbedömningen. 
  • Riskbedömningen är skriftligt dokumenterad och det står vem som godkänt riskbedömningen.