Checklistor och verktyg om ergonomi
Checklistor
Checklistorna är lämpliga att användas av ansvarig chef och skyddsombud vid skyddsrond.
Checklistan innehåller frågor om hur arbetsplatsen med bord, stol och belysning med mera är utformad och hur arbete vid skärm organiseras.
Använd checklistan för att undersöka om arbetstagarna utför arbete med arbetsställningar och arbetsrörelser som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande.
Arbetsställningar och arbetsrörelser
Checklistan innehåller frågor om hur såväl allmän- som platsbelysningen är utformad.
Checklistan innehåller frågor om hur buller och vibrationer kan undvikas samt om arbetsgivaren erbjuder undersökningar till de arbetstagare som exponeras.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter innehåller direkta eller indirekta krav på hälsoundersökningar. Denna checklista är vägledande för dessa krav. Checklistan innehåller frågor om arbetsgivaren erbjuder hälsoundersökningar vid vissa typer av arbeten. Checklistan är lämplig att användas av chef och skyddsombud tillsammans vid en årlig genomgång av vilken rutin som verksamheten har för genomförandet av hälsoundersökningar.
Checklistan innehåller frågor om hur arbetsplatsen är utformad, om hur arbetet organiseras avseende arbetsschema och risker för våld eller hot om våld. Syftet är att skapa ett kassaarbete med bra synergonomi, belastningsergonomi och beredskap mot våldssituationer.
Använd checklistan i syfte att minska riskerna för belastningsbesvär vid tyngre kroppsarbete. Den innefattar arbetsuppgifter som att lyfta, bära skjuta och dra tyngre last.
Manuella lyft, skjuta och dra tung last
Checklistan innehåller frågor om arbetsgivaren ordnar eller erbjuder medicinska kontroller, med eller utan tjänstbarhetsintyg, vid vissa typer av arbeten. Den är lämplig att användas av chef och skyddsombud tillsammans vid en årlig genomgång av vilken rutin som verksamheten har för genomförandet av medicinska kontroller.
Checklistan innehåller frågor om hur arbetsplatsen är utformad, om det finns lämplig arbetsutrustning som används på rätt sätt med mera. Syftet är att skapa ett monterings- eller paketeringsarbete med bra synergonomi och belastningsergonomi.
Checklistan är lämplig att användas för att undersöka om arbetstagarna utför upprepat, ensidigt arbete som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande.
Repetitivt, starkt styrt och bundet arbete
Mer om ergonomi hos Prevent
- Belysning och synergonomi – På sidan kan du ladda ner pdf:en om syn och belysning i arbetslivet eller testa hur bra belysningen är vid din arbetsplats.
- Rörelse och variation på jobbet – Tips för både arbetsgivare och arbetstagare om vad man kan göra för att få mer rörelse under arbetsdagen.
- Hjärnvänlig arbetsmiljö – Fem filmer om kognitiv ergonomi och som sätter igång samtalet om hur er arbetsmiljö kan blir mer hjärnvänlig.
- Tvätteriets ergonomi – hjälper tvätterier att få en bättre belastningsergonomisk arbetsmiljö och en hållbar arbetsplats.
- Allt om städ – instruktionsfilmer för bra arbetsteknik vid olika städmoment.
- Frisörens arbetsmiljöguide – bra arbetsteknik för frisörer.
- Arbetsmiljö för hotellstädare – tips om ergonomi för hotellstädare.
- Ergonomi för distansarbete – tips och råd som bland annat gäller ergonomi för arbete på distans.
- Vibrationer – webbsida om vibrationer i arbetsmiljön.
- Filmen "Fixa bra lösningar när du jobbar hemifrån" producerades till Gilla Jobbet 2020.
- Arbetsmiljö för lackeringsbranschen – filmer om säkerhet och ergonomi vid lackering.
Externa länkar
EU-kampanj 2020-2022 – Friska arbetsplatser belastar rätt (Arbetsmiljöverket)
EU-Oshas kampanj 2020 – 2022 Friska arbetsplatser belastar rätt (OSHA)
Kampanjstart Friska arbetsplatser belastar rätt (Myndigheten för arbetsmiljökunskap)
Arbetsställning och belastning – ergonomi (Arbetsmiljöverket)
Belastningsskada (Sunt arbetsliv)