Hoppa till huvudinnehållet

Varva vant och ovant

När vi utför en arbetsuppgift som vi är ovana vid, är det krävande för hjärnan att fatta beslut om hur den ska utföras. Därför ska man gärna varva problemlösning och rutinuppgifter under en arbetsdag.

Allt vi gör börjar med att hjärnan mer eller mindre medvetet fattar ett beslut. Det gäller så enkla saker som att ställa sig upp, men även svårare bedömningar eller val. När vi blir mentalt uttröttade på jobbet, är det besluten som gör oss mentalt trötta. När vi utför en arbetsuppgift som vi är ovana vid, är det krävande för hjärnan att fatta beslut om hur den ska utföras. Om vi däremot gör något vi är vana vid, känns det nästan som om det går per automatik eftersom det har blivit en rutinuppgift. Två personer som gör exakt samma sak kan alltså uppleva dem som olika krävande, beroende på hur mycket rutin de har. Det är därför det är så viktigt med introduktion i arbetet. Om det är möjligt är det sunt att varva problemlösning och rutinuppgifter under en arbetsdag.

Diskutera tillsammans

Genom att se filmen och prata om vilka arbetsuppgifter som går på rutin och vilka som kräver problemlösning kan ni komma fram till om det är möjligt att skapa bättre variation i arbetet. 

Så här kan ni lägga upp diskussionerna »

Diskussionsfrågor

  • Ge exempel på rutinuppgifter och problemlösningsuppgifter på er arbetsplats. Med problemlösning menas sådana uppgifter där man måste tänka till eftersom man inte genast vet hur man ska göra.
  • Vilken typ av uppgifter gör er mer mentalt trötta?
  • Varvar ni rutinuppgifter med problemlösning? Om inte, hur kan ni göra för att få bättre variation?
Hitta på sidan

Lär dig att jobba med OSA i praktiken

Behöver du förbättra områden som stress, arbetssätt, mobbning och konflikter? Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur du kan jobba praktiskt med frågorna om organisatorisk och social arbetsmiljö på din arbetsplats.