Hoppa till huvudinnehållet

Jobbsnackis - Fokusera mera

Det är lätt att tappa fokus på arbetsuppgifterna när systemen runtomkring piper och blinkar. Utmaningen är att stänga av det som stör men behålla det man behöver i arbetet.

Visste du att din uppmärksamhet blir kidnappad flera gånger varje dag? Allt plingande, pipande och blinkande från mobiler, mejl och andra system lockar oss att förflytta vår uppmärksamhet från det vi egentligen håller på med. Faktum är att många system är designade just för att fånga vårt intresse och ta vår tid i anspråk. Att låta bli att titta upp när mobilen plingar är väldigt svårt. Därför kan det vara bra att stänga av sådana funktioner när man behöver koncentrera sig på en arbetsuppgift. Samtidigt gäller det att göra en avvägning så att man inte stänger av för mycket, för man vill ju inte missa brandlarmet eller alla mejl man fått den senaste veckan.

Prata om fokus i arbetet tillsammans

Genom att se filmen och prata om vad som fångar er uppmärksamhet under en arbetsdag och vilka av dem ni kan undvika, kan ni få större fokus på arbetsuppgifterna.

Så här kan ni lägga upp diskussionerna »

Diskussionsfrågor

  • Vad kidnappar er uppmärksamhet under en arbetsdag?
  • Hur kan ni minska eller undvika sådant som drar uppmärksamheten till sig?
  • Prata om hur ni kan hantera sådant som stör fokus på arbetsuppgifterna men som ändå inte kan tas bort.
Hitta på sidan

Lär dig att jobba med OSA i praktiken

Behöver du förbättra områden som stress, arbetssätt, mobbning och konflikter? Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur du kan jobba praktiskt med frågorna om organisatorisk och social arbetsmiljö på din arbetsplats.