Skiftarbete och nattarbete
Skiftarbete och arbete på udda tider strider mot kroppens naturliga dygnsrytm. Kroppen är inställd på sömn och fasta vissa delar av dygnet, och att vara aktiv då kan leda till ohälsa. Risken ökar för sömnproblem, övervikt, hjärt- och kärlsjukdom, mag- och tarmproblem, diabetes, förhöjda blodfetter med mera.
Eftersom skiftarbete kan ha en negativ inverkan på hälsan är det viktigt att ta hand om kroppen. Påfrestningen på kroppen ökar om den som arbetar skift är exempelvis överviktig, fysiskt inaktiv eller röker.
De som klarar skiftarbete bäst:
- äter på regelbundna tider
- är normalviktiga
- är fysiskt aktiva
- röker inte
- har ostörd sömn dagtid
- är kvällsmänniskor
- är yngre än 45 år
- har god förmåga att återhämta sig från stress.
Må bra i skiftarbetet (skrift)
En broschyr om vad du kan göra för att minimera hälsoriskerna vid skiftarbete. Den kan användas av den som arbetar skift men även av arbetsledningen.
Kostnadsfri
Må bra i skiftarbete (utbildning)
Har du oregelbundna arbetstider? Eller jobbar du obekväma tider? Den här utbildningen lär dig knepen som hjälper dig att må bättre vid skiftarbete.
Hälsotips för skiftarbetare
För dig som jobbar nattskift
Sömn
När du är på väg hem efter ett nattskift ska du undvika alltför mycket solljus eftersom ljuset gör att du piggnar till. Ett knep kan vara att använda solglasögon.
För bättre sömn och måltidsrytm är det bra att äta lite frukost innan du lägger dig. Drick inte några stora mängder eftersom det kan påskynda uppvaknandet.
Se till att sovrummet är mörkt och svalt. Sömnen efter nattskiftet blir vanligtvis ordentligt förkortad. Det går att kompensera med en tupplur på eftermiddagen/kvällen om du ska jobba följande natt också. Om du däremot har några dagar ledigt efter nattpasset och vill återgå till normal dygnsrytm kan du hoppa över tuppluren.
Mat
Kroppen är inte gjord för att äta på natten. Nattätning kan ge problem med blodfetter, blodsocker och övervikt. Det gäller särskilt efter midnatt då man helst ska undvika att äta över huvud taget.
Om du känner dig hungrig och vill äta något före midnatt ska du äta sådant som är snällt för magen. Det kan vara en tunn soppa eller frukostliknande mat som gröt, smörgås eller omelett. Dryck, såsom vatten, te eller kaffe med mjölk kan behövas på nattpasset. Undvik råkost, bönor, sötsaker och fet mat liksom stora portioner.
Prestationsförmåga och säkerhet
Alla arbetsuppgifter lämpar sig inte för att utföras på natten. När man blir sömnig sänks prestationsförmågan och reaktionsförmågan vilket ökar risken för olyckor. Det gäller särskilt under sen natt och tidig morgon.
För dig som jobbar förmiddagsskift
Att börja arbeta tidigt på morgonen innebär ofta en förkortad sömn och försämrad sömnkvalitet. Tidigt på morgonen har inte dygnsrytmen hunnit ställa om till dag. Tröttheten är påtaglig och prestationen är lägre. Äldre och morgonpigga personer klarar ofta förmiddagsskift bättre.
Vid tidig uppstigning kan det vara svårt att få i sig ordentlig frukost. Ett råd är därför att bara ta något att dricka och istället äta frukost lite senare på morgonen.
För dig som jobbar kvällsskift
När arbetet på kvällen är avslutat kan det ta lång tid att varva ner och bli sömnig. Därför är det bra att göra så lugna och avkopplande aktiviteter som möjligt efter kvällspasset. En promenad efter jobbet är bra för sömnen.
När du kommer hem är det lämpligt med nedvarvning i form av till exempel läsning eller tv-tittande. Drick gärna något varmt eller ta en varm dusch. Är du hungrig kan det vara bra att ta något litet att äta eftersom det kan vara svårt att somna om man är hungrig.