Återhämtning i arbetet
Ofta klarar man kortare perioder av hög arbetsbelastning om man har möjlighet till ordentlig återhämtning efteråt. Det behövs både god sömn på natten och perioder av återhämtning under vaken tid för att man ska må bra.

Det ska vara naturligt att känna sig pigg och utvilad vid arbetsdagens början och att ha krafter kvar att göra andra saker efter arbetsdagens slut. Återhämtning kan se ut på många olika sätt. Den kan också ta olika lång tid beroende på vilka påfrestningar man utsatts för.
Återhämtningspauser
Att kunna ta kortare pauser är viktigt för både fysisk och psykisk återhämtning. Sådana återhämtningspauser är särskilt betydelsefulla när arbetet är intensivt och krävande. Matrasterna är viktiga och bör ge möjlighet till återhämtning. Därför är det viktigt att verksamheten organiseras på sådant sätt att det finns balans mellan kraven i arbetet och behovet av återhämtning.
Långa arbetspass
Långa arbetspass är tröttande och bör bara nyttjas tillfälligt, särskilt i arbeten med höga fysiska eller psykiska belastningar. Trötthet under långa arbetspass medför inte bara slitage på kroppen utan ger även en ökad olycksfallsrisk och sämre prestation.
Nattarbete
Nattarbete innebär påfrestningar och ökar risken för ohälsa och olyckor. Sömnbrist ger nedsatt motståndskraft och ökar de negativa effekterna av arbetsbelastningen. Sömnbrist är i sig också en faktor som kan ge upphov till ohälsa. Tillräcklig vila och återhämtning behövs mellan två arbetsskift. Efter flera nattskift behövs en längre viloperiod.
Jobbsnackisar om återhämtning
Här finns två korta filmer att titta på själv eller att ha som underlag vid ett samtal i arbetsgruppen. Till varje film hör diskussionsfrågor.
Tips på mer information
Enkät om OSA, organisatorisk och social arbetsmiljö