Hoppa till huvudinnehållet

Multitasking

Att göra flera saker samtidigt är inte så effektivt som vi kanske tror. Tvärtom blir arbetet bättre utfört när vi kan ha fullt fokus på det vi gör.

Forskningen visar att vi inte kan ägna oss åt multitasking, det vill säga göra flera saker på samma gång. Åtminstone inte när det vi gör engagerar samma delar av hjärnan. Det är därför det är svårt att prata och lyssna samtidigt med gott resultat, medan det fungerar bättre att prata och köra bil. Det är också enklare att göra två saker samtidigt om man är van vid dem.

Att göra flera saker på samma gång ger oftast inget bra resultat, utan ökar risken att vi gör fel eller missar något. Omvänt finns det stora fördelar med att fokusera på en sak i taget. Därför är det något att sträva efter i arbetet.

Prata om multitasking tillsammans

Genom att se filmen och prata om i vilka situationer ni gör flera saker samtidigt på ditt jobb blir ni medvetna om hur vanligt multitasking är och om det finns något ni kan göra för att öka ert fokus på en sak i taget. 

Så här kan ni lägga upp diskussionerna »

Diskussionsfrågor

  • Gör ni många saker samtidigt under arbetsdagen? Ge exempel!
  • Dela med er av era erfarenheter om multitasking och om det fungerar bra eller dåligt.
  • I vilka situationer skulle ni kunna undvika multitasking och bli mer effektiva?
Hitta på sidan

Lär dig att jobba med OSA i praktiken

Behöver du förbättra områden som stress, arbetssätt, mobbning och konflikter? Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur du kan jobba praktiskt med frågorna om organisatorisk och social arbetsmiljö på din arbetsplats.