Hoppa till huvudinnehållet

Hjärnvänlig arbetsmiljö

Med kognitiv förmåga menar vi att hjärnan tar in signaler, till exempel ljus, ljud och tal, och bearbetar dem så att vi förstår vad som händer och kan fatta beslut om vad vi ska göra. Till exempel: det lyser rött, bäst jag stannar!

Kognitiv ergonomi handlar om hur vi tar in och tolkar information på jobbet i samspel med andra, med omgivningen och med tekniken, till exempel datorer eller andra system. Genom att försöka anpassa tekniken till människans sätt att ta in och bearbeta omvärlden blir vi mer effektiva och mår bättre. Det minskar risken att vi gör fel, tappar fokus, glömmer bort eller blandar ihop saker. Kognitiv ergonomi handlar alltså om att göra arbetsdagen hjärnvänlig.

Titta på våra fem jobbsnackis-filmer med Cecilia Berlin, docent i produktionsergonomi på Chalmers, och börja prata om hur er arbetsmiljö kan bli mer hjärnvänlig!

Cecilia förklarar: Att varva vant och ovant

När vi utför en arbetsuppgift som vi är ovana vid, är det krävande för hjärnan att fatta beslut om hur den ska utföras. Om vi däremot gör något vi är vana vid, känns det nästan som om det går per automatik

Cecilia förklarar: Mänskliga faktorn – eller ?

Tänk på att om olyckan är framme är det viktigt att se över helheten; människa, teknik och organisation snarare än att leta efter en syndabock.

Cecilia förklarar: Fokusera mera

Det är lätt att förlora uppmärksamheten på arbetet när tekniken runtomkring dig piper och blinkar. Att lyckas stänga av det som stör men behålla det du behöver är en utmaning.

Cecilia förklarar: Att lära sig nya saker

Att lära sig nya saker är en process där vi flyttar över något från korttidsminnet till långtidsminnet. Det finns olika strategier för att lära nytt.

Cecilia förklarar: Multitasking

Att göra flera saker samtidigt, är det effektivt? Knappast, enligt forskaren Cecilia Berlin. Här förklarar hon vad som händer när vi multitaskar och vad vi har att vinna på fokus i arbetet.

Poddavsnitt: Hjärnans ergonomi

Ordet ergonomi för tankarna till kontorsstolens inställningar eller bildskärmens placering. Men egentligen är begreppet betydligt vidare än så. Hör forskaren Cecilia Berlin om hur man kan skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och som hjälper oss att prestera bättre.

Lyssna på avsnittet i podden Jobbfika

Webbinarium med Cecilia Berlin

Skapa en hjärnvänlig arbetsmiljö

Externa länkar

Så skapar ni en hjärnvänlig arbetsplats (Suntarbetsliv)

Lär dig att jobba med OSA i praktiken

Behöver du förbättra områden som stress, arbetssätt, mobbning och konflikter? Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur du kan jobba praktiskt med frågorna om organisatorisk och social arbetsmiljö på din arbetsplats.