Bild: Maria Claësson Nygren
Vårens mest lästa artiklar
Publicerat 3 juli 2019
Träningens olika sidor, hälsosamma arbetsplatser och tips inför de svåra samtalen är några ämnen som engagerat våra läsare under våren.
Hjärnträning hjälper utmattade
Den som drabbas av utmattningssyndrom får ofta problem med både minne och koncentration. Nu visar forskning att det faktiskt går att träna hjärnan under rehabiliteringen för att förbättra de kognitiva förmågorna.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/hjarntraning-hjalper-utmattad
Du måste inte träna – men rör på dig mer
Svenska folket har sämre flås än för tjugo år sedan. Stress och ökade krav på effektivitet gör att vi rör oss mindre. Men det behövs varken gymkort eller ett maraton i sikte för att förbättra sin kondition. Det räcker med trappor och mer rörelser i vardagen.
https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2019/du-maste-inte-trana---men-ror-pa-dig-mer
Det ger återhämtning på arbetstid
Återhämtning på jobbet behövs för att vi ska få förnyad energi och inte vara helt slutkörda när arbetsdagen tar slut. I ett forskningsprojekt i Skåne har man infört aktiviteter på sex vårdcentraler för att få personalen att koppla av och må bra.
https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2019/det-ger-aterhamtning-pa-arbetstid
Var sak har sin tid
Börja inte dagen med att svara på e-post och undvik att fatta viktiga beslut sent på eftermiddagen. I boken "När" har den amerikanske författaren Daniel Pink gjort en guide som hjälper dig att välja rätt tid på dygnet för det du ska göra.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/var-sak-har-sin-tid
Så skapar du en hälsosammare arbetsplats
Sjunkande sjukfrånvaro, mindre personalomsättning och färre arbetsskador. Att satsa på ett hälsofrämjande ledarskap innebär flera vinster – för alla. Men hur går man till väga och vilka är fallgroparna?
https://www.prevent.se/arbetsliv/ledarskap1/2019/sa-skapar-du-en-halsosammare-arbetsplats
Svåra samtal – så gör du
Ge avslag på en låneansökan eller tala med föräldrar om utåtagerande barn i förskolan. Många yrken innebär svåra samtal med kunder, klienter och patienter. Här ger fyra personer sina bästa tips inför ett sådant samtal.
https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2019/svara-samtal---sa-gor-du
Träning gör dig lugnare på jobbet
God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie. Även när hänsyn tagits till ålder, kön och utbildning presterade de med bra kondition bättre än de med lägre kondition.
https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2019/traning-gor-dig-lugnare-pa-jobbet
Träning viktigt för nattarbetare
En enda natt utan sömn påverkar ämnesomsättningen i kroppens vävnader, visar ny forskning. Muskelvävnad börjar brytas ner och fett byggs upp. Därför är det extra viktigt att den som jobbar natt tänker på att träna och äta rätt, säger sömnforskaren Christian Benedict.
https://www.prevent.se//arbetsliv/halsa/2019/sa-paverkas-kroppen-av-somnloshet/
Effektiva team bra för hälsan
Medarbetare i välfungerande team har högre arbetstillfredsställelse, är mindre stressade och har lägre korttidsfrånvaro, visar forskning. Men för att kunna arbeta effektivt ihop krävs tydliga gemensamma mål och en förståelse för vars och ens roller i teamet.
https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/effektiva-team-ar-bra-for-halsan
Arbetsmiljö viktigaste frågan för HR
Arbetsmiljö är den fråga som svenska HR-avdelningar kommer satsa mest på 2019. Det framkommer i en ny undersökning.
https://www.prevent.se/arbetsliv/ledarskap1/2019/arbetsmiljo-viktigaste-fragan-for-hr
Mer om Stress
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.