Hoppa till huvudinnehållet

God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie.

Bild: Catherine Heath

Må bra

Träning gör dig lugnare på jobbet

God kondition förbättrar både impulskontroll och minne, enligt en ny studie. Även när hänsyn tagits till ålder, kön och utbildning presterade de med bra kondition bättre än de med lägre kondition.

I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm, har 362 kontorsarbetare fått genomgå olika kognitionstester samtidigt som de fått sin kondition testad. Resultatet visar att personer med medelgod eller hög kondition presterade bättre än de med lägre kondition. Däremot gav det ingen ytterligare fördel att vara extremt vältränad.

– Detta är en av de första studierna som kunnat visa på att konditionen är positivt relaterad till tankemässiga förmågor endast upp till en viss brytpunkt, säger Maria Ekblom, forskningsledare vid GIH, till sajten forskning.se.

Men konditionen är inte viktig för alla kognitiva förmågor. Det som förbättrades var impulskontroll samt långtidsminnet för händelser. Men varken korttidsminne eller arbetsminne påverkades av konditionen, enligt studien.

– Vi vill nu gå vidare med att undersöka om stöd till mer fysisk aktivitet eller mindre stillasittande kan gynna kognitiva förmågor, antingen direkt eller indirekt genom att stärka konditionen, säger Maria Ekblom.

Studien är en del i ett större, flerårigt forskningsprojekt som ska undersöka vilken effekt stillasittande respektive fysisk aktivitet har på psykisk hälsa och tankemässiga förmågor.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa