Hoppa till huvudinnehållet

Mentorskap i arbetslivet

Att ha en mentor kan vara ett bra stöd för den som är nyanställd eller ny som chef. Många som har lång erfarenhet från arbetslivet tycker att det är roligt att få dela med sig av sina erfarenheter.

Två människor i samtal

En av de största fördelarna med att ha en mentor är att ha någon att fråga om råd. Särskilt värdefullt kan det vara om mentorn jobbar i samma organisation och känner till de interna förutsättningarna och rutinerna. Det kan handla om sådant som vem man ska vända sig till i en viss fråga eller hur organisationen brukar hantera olika typer av utmaningar. Med en mentor kan det både gå snabbare att komma in i jobbet, bygga upp ett nätverk och skaffa sig nya kunskaper.

Många mentorer tycker det är givande att dela med sig av kunskap och erfarenheter, och mentorskapet kan också ge perspektiv på den egna rollen. Kanske har adepten med sig färska kunskaper och teorier från nyligen avslutade studier, vilket gör att man kan lära av varandra.

Podd: Mentorskap – att växa i jobbet

Att ha en mentor att bolla frågor och utmaningar med kan vara en stor hjälp i arbetet. Lyssna på poddavsnittet där Johanna Lindell och Göran Widolf delar med sig av sina erfarenheter av att delta i ett mentorskapsprogram för chefer. 

Lyssna på podden Jobbfika

Hitta på sidan