Artiklar om Ergonomi
46 artiklar
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Pausövningar som är bra för både kropp och knopp
Ergonomi • Att stå på ett ben en stund bredvid skrivbordet är ett exempel på en bra pausövning på kontoret.
-
Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Ergonomi • Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
-
E-handelsboom påverkar arbetsmiljön
Ergonomi • Hela 8 av 10 utlämningsställen och transportföretag brister i sina arbetsmiljörutiner, enligt en stor inspektionsinsats av e-handelskedjan som Arbetsmiljöverket genomfört. Många bär tunga paket utan hjälpmedel och riskerar belastningsskador.
-
Fem sätt att sitta rätt
Så gör du • För några år sedan kom larm om att det är lika farligt att sitta som att röka. På kontor blev det vanligt att stå upp under större delen av arbetsdagen. Men nu visar forskning att kroppen inte aktiveras mer av att stå statiskt. I stället är det variation som är det bästa för hälsan.
-
Besvär av distansarbete ökar
Ergonomi • Om distansarbete blir vanligare i framtiden behöver arbetsgivarna vara flexibla och se till var och ens behov. En lösning passar inte alla i arbetsgruppen, anser Frida Eek som är sjukgymnast och docent i epidemiologi vid Lunds universitet.
-
Att stå och jobba är inte alltid lösningen
Ergonomi • Att stillasittande, både på jobbet och fritiden, kan leda till hjärt-kärlsjukdom, fetma och överdödlighet är känt sedan länge. Men att höja sitt skrivbord och stå en stor del av arbetsdagen är inte heller lösningen. Det kan vara lika passivt som att sitta länge, enligt ny forskning.
-
Tips för huvudvärksvänligt hemmakontor
Ergonomi • Huvudvärksförbundet har tagit fram filmen Huvudsaken. I filmen ger sjukgymnasten Birgitta Helmersson tips på hur den som har migrän eller annan huvudvärk kan skapa en bra arbetsplats hemma.
-
Samma yrke men olika arbetsmiljö
Jämställdhet • Kvinnor rapporterar belastningsbesvär i dubbelt så hög grad som män. En förklaring är den könsuppdelade arbetsmarknaden i Sverige, men det är inte hela sanningen. Även i branscher där könsfördelningen är jämn drabbas kvinnor betydligt oftare av värk i kroppen, enligt en ny studie.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • 20 procent av de som jobbar hemma under pandemin uppger att de fått ont i hand, arm eller nacke, enligt en ny undersökning. Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Sju sätt att få till vardagsmotion
Må bra • Att ta korta rörelsepauser under arbetsdagen är ett smart sätt att förbättra sin fysiska hälsa och minska risken för värk i kroppen. På köpet följer bättre minne, koncentrationsförmåga och humör.
-
Många brister inom e-handeln
Arbetsmiljöarbete • Under årets Black Week valde fler svenskar än någonsin att shoppa online. Samtidigt som näthandeln ökar visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket att det finns stora arbetsmiljöbrister i e-handelskedjan.
-
Tydligare regler ska skona handlederna
Fokus • Förra året kom nya regler kring medicinska kontroller vid handintensivt arbete. Men för att minska antalet belastningsskador måste också fler riskbedömningar göras ute på arbetsplatserna, säger Teresia Nyman, forskare och verksamhetschef vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala.
-
Många vinster med arbetsrotation
Innovationer • Berendsens tvätteri i Ockelbo har infört arbetsrotation. Det breddar både de anställdas kompetens, ger en bättre arbetsmiljö och en stabilare produktion. Det finns bara vinster, enligt Marianne Sund som är klubbordförande för IF Metall.
-
Belastningsergonomi i fokus för EU-kampanj
Ergonomi • Nära hälften av alla arbetsplatser med 5–19 anställda har bristande rutiner för att minska antalet belastningsskador. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort i samband med Europeiska Arbetsmiljöveckan.
-
Praktiska verktyg ska minska skador i handleder
Ergonomi • Enformigt arbete i kassan eller vid städning sliter på handleder och armar. För att hjälpa arbetsgivare att bedöma vad som kan ge skador ska forskaren Peter Palm vid Uppsala universitet ta fram ett antal praktiska verktyg.
-
Arbetsmiljötänk redan på ritbordet
Kontor • Arbetsmiljöverket har ändrat föreskrifterna för hur arbetsplatser ska utformas. En nyhet är att det kommer att ställas tydligare krav på byggherrar, arkitekter och projektörer att ta hänsyn till arbetsmiljön vid ny- och ombyggnationer redan vid projekteringen.
-
Så kan risken för skador i handleder bedömas
Ergonomi • Långvarigt och enformigt jobb vid löpande band eller vid städning sliter på händer och handleder. Men det finns metoder för att förebygga skador.
-
Motion på schemat
Ergonomi • Våra kroppar behöver variation för att vi ska må bra. Och är det möjligt att röra på sig under arbetstid är chansen större att det blir av och till och med är kul.
-
Hur du står påverkar hur fötterna mår
Ergonomi • För den som drabbats av onda fötter är det sällan så enkelt som att bara byta skor. Precis som andra delar av kroppen behöver fötterna träning, och hur de mår påverkas bland annat av hållning och vikt.