Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Publicerat 18 februari 2022
Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
Korta träningspass på arbetstid kan vara en riktigt god investering i de anställdas hälsa, enligt Lars L Andersen, professor vid Det Nationale Forskningscenter för Arbejdsmiljö, som gjort studien.
– Vår forskning visar att korta rörelsepauser på arbetsplatsen är ett viktigt komplement till traditionella arbetsmiljöinsatser. Detta visar tydligt på den gynnsamma effekten som träning på arbetstid har på medarbetarna, säger han.
En rörelsepaus på jobbet behöver inte vara längre än tio minuter. De kan innehålla rörlighets- och styrkeövningar som stärker musklerna i nacke, axlar och rygg. Gemensamt för övningarna är att de kan göras precis där man är och att man inte ska behöva byta om eller duscha.
Särskilt viktigt med rörelsepauser är det inom fysiskt tunga yrken som vård – och omsorg, enligt Lars L Andersen.
– Det kan till exempel hjälpa pedagoger och vårdpersonal att få starkare kroppar och mindre smärta och därmed komplettera annat förebyggande arbete som att använda hjälpmedel.
Lars L Andersen tror att man kan nå ännu bättre resultat om det finns en person på arbetsplatsen som fungerar som friskvårdsinspiratör och ansvarar för att rörelsepauserna blir av och inspirerar resten av gruppen.
Kom igång med pausgympa
- Utse en friskvårdsinspiratör som ser till att pausgympan blir av.
- Lägg in passen i den digitala kalender ni använder på arbetsplatsen.
- Utforska Youtube och nätet. Det finns massvis med filmer och tips på enkla övningar.
- Häng upp gummiband på jobbet för att uppmuntra till rörelse.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
God ergonomi i fokus för logistikjätten
Ergonomi • Det är bråda dagar för de som jobbar med att packa och leverera varor. Logistikföretaget DHL Express har tagit fram tre ergonomifilmer för att förebygga skador.
-
Att jobba vid två skärmar inte alltid optimalt
Ergonomi • Hur påverkas synergonomin av att jobba vid fler och stora skärmar? Det ska Hillevi Hemphälä, doktor i arbetsmiljöteknik, undersöka i en treårig forskningsstudie.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.