Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Publicerat 18 februari 2022
Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
Korta träningspass på arbetstid kan vara en riktigt god investering i de anställdas hälsa, enligt Lars L Andersen, professor vid Det Nationale Forskningscenter för Arbejdsmiljö, som gjort studien.
– Vår forskning visar att korta rörelsepauser på arbetsplatsen är ett viktigt komplement till traditionella arbetsmiljöinsatser. Detta visar tydligt på den gynnsamma effekten som träning på arbetstid har på medarbetarna, säger han.
En rörelsepaus på jobbet behöver inte vara längre än tio minuter. De kan innehålla rörlighets- och styrkeövningar som stärker musklerna i nacke, axlar och rygg. Gemensamt för övningarna är att de kan göras precis där man är och att man inte ska behöva byta om eller duscha.
Särskilt viktigt med rörelsepauser är det inom fysiskt tunga yrken som vård – och omsorg, enligt Lars L Andersen.
– Det kan till exempel hjälpa pedagoger och vårdpersonal att få starkare kroppar och mindre smärta och därmed komplettera annat förebyggande arbete som att använda hjälpmedel.
Lars L Andersen tror att man kan nå ännu bättre resultat om det finns en person på arbetsplatsen som fungerar som friskvårdsinspiratör och ansvarar för att rörelsepauserna blir av och inspirerar resten av gruppen.
Kom igång med pausgympa
- Utse en friskvårdsinspiratör som ser till att pausgympan blir av.
- Lägg in passen i den digitala kalender ni använder på arbetsplatsen.
- Utforska Youtube och nätet. Det finns massvis med filmer och tips på enkla övningar.
- Häng upp gummiband på jobbet för att uppmuntra till rörelse.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
God ergonomi i fokus för logistikjätten
Ergonomi • Det är bråda dagar för de som jobbar med att packa och leverera varor. Logistikföretaget DHL Express har tagit fram tre ergonomifilmer för att förebygga skador.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.