
Bild: Arbetsmiljöverket
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Publicerat 28 april 2022
Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet. Det är allvarligt eftersom många unga finns i de branscherna, enligt Heili Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektionsinsats som visar att hela 85 procent av de som jobbar i butikskassor och som målare har brister i arbetsmiljön och närmare hälften berodde på brister i ergonomin. Eftersom det är typiska ingångsyrken för unga är det allvarligt, säger Heili Aarnipuro som projektlett Arbetsmiljöverkets inspektion.
– Många riskerar att få belastningsbesvär redan i ung ålder. Grunden för ett hållbart arbetsliv formas i början av arbetslivet och det är viktigt att nya arbetstagare får en säker start i arbetslivet genom en bra introduktion, säger Heili Aarnipuro i en kommentar.
En ung person som kommer direkt från gymnasiet och börjar arbeta i exempelvis butik ser annorlunda på risker. De känner sig friska och starka och tänker att de inte behöver paus lika ofta eller att de behöver växla arbetsställning. När de börjar få värk i kroppen väljer många att byta yrke i stället för att ställa krav på jobbet, enligt Heili Aarnipuro.
– Huvudfokus vid inspektionerna har varit att kontrollera om företagen arbetade systematiskt med riskerna för belastningsbesvär. Det visade att även företag med väl fungerande rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet kan missa att undersöka och bedöma vissa arbetsuppgifter.
Ibland finns rätt utrustning på plats, som justerbara stolar och kassaapparater som kan ställas in efter varje individ. Men det gäller att veta att det ska göras och hur det görs och det måste avsättas tid för det, kommenterar Heili Aarnipuro.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Varje sekund räknas vid en större blödning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att ha kunskap om hur man stoppar en större blödning kan vara skillnad mellan liv och död när olyckan är framme. Därför bör alla på en arbetsplats veta hur de ska agera då, säger Rickard Ånell som är läkare, forskare och har utbildat inom ämnet i 25 år.
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.