Hoppa till huvudinnehållet
Ergonomi

Att jobba vid två skärmar inte alltid optimalt

Hur påverkas synergonomin av att jobba vid fler och stora skärmar? Det ska Hillevi Hemphälä, doktor i arbetsmiljöteknik, undersöka i en treårig forskningsstudie.

– Enligt de gamla rekommendationerna ska datorskärmar på upp till 26 tums storlek placeras på 90 centimeters avstånd för att vi ska undvika huvudrörelser i sid- och höjdled.  Men många skrivbord i dag är 80 centimeter och datorskärmarna ofta 49-tums eller 32-tums och för det finns inga rekommendationer, säger Hillevi Hemphälä som i grunden är optiker och har doktorerat på synergonomi.

Hillevi Hemphälä
Hillevi Hemphälä, doktor i arbetsmiljöteknik
Bild: Kennet Ruona

I studien som är finansierad av Afa Försäkring ska hon undersöka vilken effekt större eller  flera datorskärmar har på skärmrelaterade besvär som ögontrötthet och värk i huvud, nacke och skuldror.

– Arbetsställning, synförmåga och muskelaktivitet påverkas när man arbetar vid stor och bred datorskärm eller har flera skärmar på skrivbordet. Dessutom är de flesta skärmar för högt inställda så att man måste böja sig bakåt för att kunna fokusera blicken. Då lyfter man hakan och det blir bakåtlutad vinkel på nacken. Många skärmar borde egentligen vara nedsänkta i bordet eftersom det  är lättare för oss att hitta fokus när vi tittar rakt fram.

Undvik att ha skärmen högt

Och är skärmen bred, som en 49-tumsskärm, menar hon att man dessutom måste vrida huvudet för att få överblick och inte heller kan ha det rakt fram. Därför säger hon att den som jobbar framför stor skärm alltid ska försöka ha det dokument man arbetar med rakt framför sig.

– Med flera skärmar på skrivbordet ska man ha en som huvudskärm rakt framför sig, inte två i vinkel som man alternerar mellan.

Man bör också se till att ha likadana skärmar om man har fler så att de är lika både ljus- och storleksmässig.

– Sitter man med en stationär stor skärm och en mindre bärbar dator bredvid måste ögat jobba hela tiden när blicken går emellan.

Ålder spelar in

Hillevi Hemphälä kommer också att titta på yngre och äldre anställdas behov vid skärmarbete. För när vi blir äldre och kanske behöver rumsprogressiva glas blir det många vridningar i nacken för den som sitter vid en skärm,  som kan leda till snedbelastning.

I studien ska de komma fram till hur en datorarbetsplats ska utformas för personer med god syn och för personer med rumsprogressiva glas.

Studien startade i december 2021 och sju månader in  jobbar de som bästa med att ta fram verktyg för att kunna mäta sidovridningen i nacken. Målet med studien är tydligt och klart.

– Vi hoppas kunna ta fram rekommendationer om vilket avstånd och vilken höjd man ska placera dagens datorskärmar för att minska den muskoloskeletala belastningen vid datorarbete, säger Hillevi Hemphälä.

TIPS

Placering av datorskärm

  1. Om du använder flera skärmar ska en vara huvudskärm och den ska vara placerad rakt framför dig. Undvik två skärmar i vinkel.
  2. Skärmarna ska vara lika stora och ha samma ljusstyrka. Om man har en stationär skärm och en bärbar dator bredvid ansträngs ögat av att blicken hela tiden går emellan.
  3. Ha inte skärmen för högt upp så att du måste böja nacken för att kunna fokusera blicken. Det är lättare att hitta fokus när vi tittar rakt fram.
bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning