Artiklar om 2020
41 artiklar
-
Manliga chefer mer negativa till deprimerade anställda
Psykisk hälsa • Dubbelt så hög andel manliga chefer som kvinnliga chefer har en negativ attityd till anställda med depression. Den negativa inställningen ökar ju högre chefsroll man har. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
-
Bra introduktion minskar stress
Introduktion • Att komma ny till en arbetsplats innebär att sätta sig in arbetsuppgifterna, lära känna kollegorna och leva upp till arbetsgivarens förväntningar. Nu visar forskning att en gedigen introduktion minskar stressen och gör det lättare att lära.
-
Minskad personalstyrka ökar risken för hot och våld
Hot och våld • Att dra ner på personalen leder ofta till att hot och våld ökar på arbetsplatsen. Det visar forskning från Högskolan i Gävle.
-
Långvarigt nattarbete ökar risken för bröstcancer
Arbetstid • Den som jobbar natt flera gånger i veckan under många års tid löper en ökad risk att drabbas av bröstcancer enligt en stor nordisk forskningsstudie. Kortare arbetspass och mer tid för återhämning är några åtgärder som kan minska risken för ohälsa.
-
Arbeten som kan orsaka reumatism
Arbetssjukdomar • Betongarbetare som utsätts för kvartsdamm på jobbet har en ökad risk att drabbas av ledgångsreumatism. Det visar en ny kunskapsöversikt om kopplingen mellan arbetsmiljö och reumatism.
-
Tron på ledningens kompetens viktig för trivsel
Arbetsklimat • Tilltro till den egna organisationens förmåga att hantera en omställning påverkar trivsel och hälsa hos medarbetarna. Det visar en ny studie, som undersökt arbetsmiljön i Svenska kyrkan.
-
Så påverkar chatt arbetsmiljön i vården
Digitalisering • Digitaliseringen av 1177 Vårdguiden, som gett sjuksköterskor möjlighet att chatta med patienter, har lett till delvis minskad stress. Men fortfarande behövs många olika kanaler för patientkontakt, enligt en studie från Uppsala universitet.
-
Ny forskning om kvinnors arbete i bullriga miljöer
Buller • Ljudkänslighet och ljudtrötthet är vanligt förekommande bland kvinnor som jobbar på förskolor. Hur deras arbetsförmåga påverkas och hur de hanterar buller på arbetsplatsen ska ny forskning ta reda på.
-
Många vinster med arbetsrotation
Innovationer • Berendsens tvätteri i Ockelbo har infört arbetsrotation. Det breddar både de anställdas kompetens, ger en bättre arbetsmiljö och en stabilare produktion. Det finns bara vinster, enligt Marianne Sund som är klubbordförande för IF Metall.
-
Rutiner för hygien behövs i personlig assistans
Smitta • En av de yrkesgrupper där många smittas av covid-19 i tjänsten är personliga assistenter. Mer kunskap om smittspridning och bättre hygienrutiner behövs för att motverka det, enligt en ny studie från Högskolan i Skövde.
-
Ändrade rörelsevanor under pandemin
Coronaviruset • Stämmer det verkligen att man rör mindre på sig när man jobbar hemma? Det har forskare vid Göteborgs universitet försökt ta reda på genom att utveckla en mobilapp som mäter och visualiserar våra rörelser före och under pandemin.
-
Därför blir vi oftare sjuka på vintern
Smitta • Bakterier och virus som sprids via luften är svåra att skydda sig mot. Nu visar ny forskning hur bakterier och virus överlever i luften och vilken ventilation som är mest effektiv för att undvika luftburen smitta.
-
Engagemang utanför klassrummet stressar lärare
Stress • En av tio lärare i Sverige är drabbad av stressrelaterad utmattning. Det är långt högre än i andra yrkeskategorier. Främst är det lärare som ger mycket socialt stöd utanför klassrummet som ligger i riskzonen, visar en ny studie.
-
Judoträning kan minska fallolyckor enligt ny studie
Arbetsolyckor och arbetsskador • Ett träningsprogram inspirerat av kampsporten judo kan effektivt minska risken för fallskador i arbetslivet. Det konstaterar forskare i en ny studie.
-
Transpersoners arbetsmiljö undersöks
Diskriminering • Hur upplever hbtq-personer sin arbetsmiljö? Det ska ett nytt forskningsprojekt undersöka på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
-
Mikropauser viktiga för återhämtning
Stress • Mellanrummen i arbetet som ger tid för återhämtning blir allt mer sällsynta, visar en ny studie. Orsaken är bland annat digitalisering och ständig tillgänglighet. I längden kan det leda till ökad psykisk ohälsa, enligt Ulf Ericsson, forskare på Lunds universitet.
-
Sexuella trakasserier kan öka självmordsrisk
Sexuella trakasserier • Sexuella trakasserier på jobbet kan öka risken för självmord och självmordsförsök. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.
-
Hoppjerkor lär sig mer på jobbet
Kompetens • Personer som byter jobb ofta lär sig mer på jobbet än personer som stannar kvar länge. Det visar en ny avhandling i sociologi från Stockholms universitet.
-
Olönsamt att rata äldre
Äldre • Företag med en högre andel äldre medarbetare samt äldre chefer har större chanser att överleva. Det visar en studie från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.