Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Ändrade rörelsevanor under pandemin

Stämmer det verkligen att man rör mindre på sig när man jobbar hemma? Det har forskare vid Göteborgs universitet försökt ta reda på genom att utveckla en mobilapp som mäter och visualiserar våra rörelser före och under pandemin.

I början av pandemin talades det om att rekommendationen att jobba hemma lett till ökat stillasittande. Alexandra Weilenman, professor i interaktionsdesign ville undersöka om det verkligen var så, och har tillsammans med sina kollegor utvecklat appen Work from home.

Hon menar att hemarbete och social distansering inte nödvändigtvis måste innebära att man faktiskt rör sig mindre. Däremot kan det innebära att man får nya vanor.

– Det kan vara så att jag innan coronautbrottet rörde mig mest på morgonen och eftermiddagen när jag tog mig till och från jobbet. Men om jag arbetar hemma nu så rör jag mig mest på lunchen under en promenad eller på kvällen under en joggingtur, säger hon i en kommentar.

Appen fungerar så att användaren anger ett datum för när förändringen i rörelsemönstret startade och tillåter överföring av data från en hälsoapp som redan används på telefonen.

Även om namnet på appen, Work from home, antyder att den riktar sig till människor som jobbar hemma under pandemin, så är Alexandra Weilenmann och hennes kollegor minst lika intresserade av andra yrkesgrupper.

– Människor som arbetar inom vården, exempelvis sjuksköterskor, kanske har fått röra sig mer på sina arbetsplatser nu jämfört med innan pandemin slog till på grund av fler och längre arbetspass. Andra kanske har blivit av med sina arbeten på grund av viruset och därmed rört sig mindre än förut. Livet har för de flesta förändrats på något sätt efter coronaviruset och det är vi intresserade av, säger Alexandra Weilenmann.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Forskning