Hoppa till huvudinnehållet

De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.

Bild: Pexels

Distansarbete

Pandemin skapade filterbubblor på jobbet

De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort. Det visar djupintervjuer som forskare vid Lunds universitet gjort.

Så många arbetade på distans

Sammantaget arbetade 30–40 procent av svenskarna hela eller delar av sin arbetstid på distans under pandemin.

Hur påverkades våra relationer på jobbet under pandemins distansarbete när våra kollegor reducerades till små digitala ansikten eller i värsta fall inte syntes alls för att kameran var av? Det ville en grupp forskare vid Lunds universitet ta reda på. De har genomfört djupintervjuer med anställda inom kunskapsintensiva yrken som visar att de som jobbade på distans under pandemin kom närmare redan goda kollegor medan andra valdes bort.

– Det uppstod något som kan liknas vid medvetna och omedvetna filterbubblor. Man var mer selektiv i vem man hade kontakt med. Vissa kontakter blev mer intensiva, och respondenterna upplever att de lärt känna sina närmsta kollegor bättre och fördjupat relationen. Samtidigt valdes vissa bort. Vissa personer var det helt enkelt skönt att slippa, säger Alina Lidén, forskare i tjänstevetenskap vid Campus Helsingborg, Lunds universitet, en av forskarna bakom studien.

Saknade småpratet

Digitala möten under pandemin upplevdes som mer effektiva och disciplinerade samtidigt som många saknade den sociala dimensionen.

– Många berättade att de saknade att säga god morgon och att inte längre veta vad som händer i kollegans liv – de där småsakerna som hur går det för barnet som spelar fotboll eller med husrenoveringen, säger Alina Lidén.

Det var arbetsgivarens ansvar att upprätthålla de sociala relationerna på jobbet under pandemin, ansåg de som deltog i studien. Få medarbetare tog eget ansvar för att ordna digitala fikor eller after work. Studien visar tydligt att jobba ostört och vara effektiv prioriterades framför att vara tillgänglig för andra.

– Vad som händer med de sociala relationerna vid distansarbete framöver är svårt att sia om. Men att distansarbete verkar öppna upp för det individuella på bekostnad av det kollektiva är viktigt att ha med sig framöver.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Senaste om Forskning