Artiklar om Distansarbete
49 artiklar
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Allt fler jobbar fast de är sjuka
Distansarbete • Många som jobbar på distans arbetar fast de är sjuka. Det ökar risken att chefer missar allvarlig ohälsa.
-
Så påverkar hemarbetet gruppdynamiken
Hybridkontor • Interna grupperingar och svårare att be om hjälp. Att jobba hemifrån innebär stora utmaningar när det kommer till gruppdynamiken visar forskning.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Svenskar har klarat distansarbetet bättre
Distansarbete • Svenska arbetstagare verkar ha klarat omställningen till distansarbete under pandemin bättre än anställda i andra länder, enligt en ny kunskapssammanställning. En förklaring är den väl utbyggda barnomsorgen och att skolorna i Sverige varit öppna.
-
Chefer behöver hjälpa till att sätta gränser
Distansarbete • Debatten kring flexibelt arbete har fokuserat mycket på vad individen kan göra för att inte jobba för mycket. Men i takt med att fler distansarbetar, önskar många att arbetsgivaren tydliggör vilka förväntningar som finns på medarbetarna. Det visar en ny undersökning från Högskolan i Gävle.
-
Så skapar ni bra hybridmöten
Hybridkontor • Hybridmöten kan upplevas exkluderande, oengagerade och göra det svårt för oss att prata om känsliga saker. Men med en god planering och medvetna val ökar chanserna för ett lyckat möte.
-
Distansarbete ett lockbete vid rekrytering
Rekrytering • Att rekrytera specialistkompetens inom exempelvis IT kan vara svårt. Men om det går att välja varifrån arbetet ska utföras kan betydlig fler ingenjörer tänka sig att byta jobb. Det framgår av en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort.
-
Nu regleras distansarbetet
Distansarbete • Hybridlösningar, att fördela sin arbetstid mellan kontoret och hemmet, spås vara framtiden inom många branscher. Nu väljer allt fler arbetsgivare att tydliggöra vad som gäller genom så kallade distansarbetsavtal.
-
Tio tips för att fixa bra belysning
Så gör du • Med bra belysning blir vi både piggare och minskar risken för synproblem och belastningsbesvär. Arbetsliv har listat de bästa belysningstipsen för både kontoret och distansarbetet.
-
”Jag tror på att koordinera närvaro på kontoret”
Distansarbete • För att ett flexibelt arbetssätt ska fungera behövs ett ledningsbeslut på hur det ska organiseras, enligt Lena Lid Falkman som länge forskat på ledarskap och virtuella team. Hon tycker det är olyckligt att många företag överlåter till medarbetarna att bestämma fritt.
-
Hälsofrämjande med flexibelt arbete
Distansarbete • Distansjobbare rör på sig mer och är mer avslappnade. Det är slutsatsen i en studie från Högskolan i Gävle där anställda fått bära rörelsemätare samt ta prover för att mäta mängden stresshormon i kroppen.
-
Så får du ihop teamet igen
Distansarbete • För många tjänstemän går 1,5 års distansarbete nu mot sitt slut. Efterlängtat för en del medan andra gärna hade fortsatt på distans. Just motstridiga intressen gör att det kan vara en utmaning att få ihop gruppen igen, enligt organisationspsykologen Jonas Mosskin.
-
Viktigt med tydlighet kring hemarbete
Chef • Ulla vill jobba hemma en dag i veckan, Kalle två dagar medan Stina inte vill jobba hemma alls. Hur långt kan man som chef egentligen sträcka sig för att tillgodose allas önskemål och samtidigt måna om arbetsgruppens och verksamhetens bästa?
-
Lätt att fatta förhastade beslut om kontoret
Distansarbete • De flesta akademiker vill fortsätta arbeta hemifrån två till tre dagar i veckan även efter pandemin, enligt en undersökning som fackförbundet Akavia gjort. Men just nu fattas många förhastade beslut om kontorets framtid, enligt Akavias ordförande Lee Wermelin.
-
Distansarbete kan bli en kvinnofälla
Distansarbete • Även om distansarbetet under pandemin inneburit större frihet för många finns det fallgropar. Ökad ojämlikhet mellan könen samt irritation på företag som både har anställda på plats och distansarbetare. Det är några risker, enligt arbetspsykologen Jens Näsström.
-
Besvär av distansarbete ökar
Ergonomi • Om distansarbete blir vanligare i framtiden behöver arbetsgivarna vara flexibla och se till var och ens behov. En lösning passar inte alla i arbetsgruppen, anser Frida Eek som är sjukgymnast och docent i epidemiologi vid Lunds universitet.
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
-
Därför är vi trötta på digitala fikor
Distansarbete • Börjar det kännas som det tar mer energi än det ger att enbart umgås med kollegorna på skärmen? Det är helt naturligt, enligt Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Vi människor är utvecklade för att leva nära varandra och kommunicera med gester och beröring.