De valde att återgå till kontoret
Publicerat 31 maj 2023
Kontoret har en avgörande roll för att bygga en stark företagskultur och samhörighet på arbetsplatsen. Det konstaterar fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin men nu har återgått till att ha kontoret som bas.
Det viktiga är inte var och när arbetet utförs, utan vilka resultat man levererar. Så resonerade fastighetsbolaget Castellum när de 2020 fattade beslut om att införa permanent flexibilitet för sina anställda. Det innebar att medarbetaren, utifrån sina och teamets arbetsuppgifter, kunde bestämma var och när hen önskade arbeta, i dialog med närmsta chef.
– Alla var tvungna att ställa om under pandemin och vi såg, som många andra, många fördelar med flexibilitet. Det kan underlätta att få ihop livspusslet med hämtningar och lämningar på förskola eller om man har lång resväg till jobbet till exempel, säger Hanna Brandström, HR-chef på Castellum.
Men myntet har två sidor och baksidan med upplägget blev snart tydlig.
– Dels finns det en stor skillnad mellan olika yrkesroller i förutsättningar att jobba på distans. Vi har många medarbetare som inte kan jobba hemifrån, som våra tekniker eller fastighetsskötare. Vi kunde också se att distansarbetet främst passade dem som redan jobbat hos oss ett tag, som kan arbetet, men för många yngre och nyanställda var det mer utmanande att komma in i arbetet och gemenskapen, fortsätter Hanna Brandström.
Kontoret fick en viktigare roll
Att säkerställa en god arbetsmiljö på hemmakontoret var en annan utmaning. Det som också blev tydligt var att kontoret spelar en viktig roll i att stärka företagskulturen, gemenskapen och samarbetet mellan medarbetare.
Efter att ha gjort medarbetarenkäter och deltagit i en forskningsstudie driven från Stockholms universitet med fokus på hållbart lärande i omställning, landade Castellum 2022 i att revidera sin policy och återgå till kontoret som bas för arbetet. Dagens riktlinje innebär att huvuddelen av arbetet ska ske från kontoret men möjlighet till distansarbete 1–2 dagar i veckan kvarstår, utifrån rollens möjligheter och i dialog med närmsta chef.
– Vi tror på kontoret för att stärka vår kultur och gemensamma arbetssätt. Den sociala gemenskapen på kontoret är också viktig för många människor. De som behöver den mest kan vara de som har svårast att lämna tryggheten hemma, säger Hanna Brandström.
Distansjobb en möjlighet – inte en rättighet
Förändringen mottogs med blandade känslor av medarbetarna. En del såg det som något positivt och efterfrågade att mer tid skulle styras till kontoret medan andra blev besvikna.
– En del såg det som en rättighet som drogs tillbaka, men att jobba på distans är inte en rättighet utan en möjlighet. Jag är övertygad om att en viss flexibilitet i arbetslivet är här för att stanna, säger Hanna Brandström.
Men det finns inte ett recept som passar alla. Varje organisation behöver se till sin verksamhetsbehov för att hitta en bra balans, tror Hanna Brandström.
– För vår del landade vi i att vi behöver ses och jobba tillsammans för att stärka känslan av sammanhang och samarbete. Arbete ska inte bara handla om produktivitet, säger hon.
Hon betonar att det är viktigt med ett funktionellt kontor så att medarbetare inte ska känna att de behöver jobba hemma för att få lugn och ro. En viss anpassning av kontoren kan behövas för att möta post-pandemins verklighet. För Castellums del har det framför handlat om att bygga fler smårum för fokusarbete eller Teamsmöten.
Katharina Hedström
Mer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.