Hoppa till huvudinnehållet
Person vid hemmaskrivbord.

Hela 37 procent av svenskarna jobbar helt eller delvis på distans enligt en undersökning från Great Place to Work från januari 2023.

Bild: Annie Spratt/Unsplash

Distansarbete

Distansarbete mest eftertraktat i Sverige

Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer. Det visar en ny undersökning.

Nästan varannan svensk (44 procent) har den senaste tiden funderat på att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer. I Danmark är siffran 19 procent och i Norge 38 procent. Det visar en undersökning från IT-företaget Global Connect där totalt 3 000 respondenter ingår.

Av de som letar nytt jobb svarar var tredje svensk att de väljer bort arbetsgivare som inte erbjuder möjlighet till distansarbete.

– Hybrid- och distansarbetet är här för att stanna och för svenskar är det särskilt viktigt när man väljer arbetsgivare. Det gäller därför för arbetsgivare att se till att distansarbete fungerar i företagens organisation och arbetssätt, säger Henrik Hammarström på Global Connect i en kommentar.

Hela 37 procent av svenskarna jobbar helt eller delvis på distans enligt en undersökning från Great Place to Work från januari 2023. Nio av tio vill fortsätta arbeta hemifrån och tycker att distansarbetet påverkat deras arbetsliv och privatliv till det bättre.

Men det finns också utmaningar med det nya hybrida arbetslivet. Enligt samma undersökning tycker unga vuxna att de fått en sämre relation till sin chef av hemarbetet. Varannan ung svensk uppger att hemarbete gör dem understimulerade och var femte säger att de blir nedstämda av att arbeta hemifrån.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö